Nekrolog
24. mar. 2024 | 12:25

Blade Runner-skuespiller død

Foto | Jordan Cronenweth

Den lille, men vigtige rolle i Blade Runner som politichefen Captain Bryant, der tvinger Harrison Fords detektiv til at genoptage sit job som blade runner, er M. Emmet Walsh’ mest kendte.

Amerikanske M. Emmet Walsh nåede at medvirke i over 250 film- og tv-produktioner og blev et pragteksempel på en skuespiller, der gjorde små roller store.

Af Rosemarie Kær Lundgaard

Efter mere end 55 år i filmbranchen og mere end 250 film og tv-produktioner sov den 88-årige skuespiller M. Emmet Walsh stille ind den 19. marts i sit hjem i Vermont, USA. 

Han blev født i Vermont i 1935, og unge Michael voksede op med et stort ønske om at blive skuespiller. Men med manglende hørelse på det ene øre og en meget tyk Vermont-dialekt var det svært for ham at overbevise omverdenen om, at han hørte til på det store lærred. 

På forældrenes opfordring fik han en bachelor i Virksomhedsadministration i 1958 på Clarkson University, men bagefter tog han til New York for at forfølge sin skuespildrøm. 

I 1961 blev han uddannet på American Academy of Dramatic Arts, men det var først i 1970’erne, at hans karriere for alvor tog fart. 

I løbet af 70’erne indspillede Walsh flere film sammen med store stjerner. Det gælder Dustin Hoffman i Little Big Man og Straight Time, Barbra Streisand i What’s Up, Doc? og Steve Martin i The Jerk

Autoritet med kant
Men det var først i 80’erne, at han skulle få sine mest mindeværdige roller. Han er bedst kendt for sin rolle som politichefen Captain Bryant i Ridley Scotts mesterværk Blade Runner (1982). Her tvinger han Harrison Fords detektiv Rick Deckard til at genoptage sit job som blade runner. 

I Coen-brødrenes opsigtsvækkende debutspillefilm Blood Simple fra 1984 har han hovedrollen som den hensynsløse privatdetektiv Loren Visser, der bliver hyret til at slå Francis McDormands Abby ihjel. 

Rollen som håndhæver af ordensmagten går igen i M. Emmet Walsh’ karriere. I Critters fra 1986 spiller han den korrupte sherif, og han er sikkerhedsvagt i Knives Out – Var det mord? fra 2019. 

Han kunne spille autoritære karakterer med en særlig kant, hvor en indre uro lurer under overfladen. Han er ofte at finde i birollerne, hvor han spiller skarpt op imod de andre skuespillere. 

Emmet Walsh var et pragteksemplet på, at det ikke er store roller, der gør en skuespiller stor. En stor skuespiller gør små roller store.

Interview med M. Emmet Walsh

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko