Nyhed
16. juni 2020 | 11:44

Cannes-vinder får dansk onlinepremiere

Foto | Jan Bastian Muñoz Marthinsen
Elinborg (Mariann Hansen, tv.) møder sin gamle veninde Marita (Sissal Drews Hjaltalin) i Føtex, men foran kattemaden tager de to et fatalt opgør.

Færøske Andrias Høgenni var sikker på, at hans Super16-afgangsfilm ikke ville blive god, men Ikki illa meint vandt en pris i Cannes og kan nu ses på Ekko Shortlist.

Af Nicki Bruun

Andrias Høgenni har senest været aktuel som en af instruktørerne bag corona-projektet Karantænefilmene, men han er også kendt som manden bag en håndfuld film på Ekko Shortlist.

Nu bobler hans afgangsfilm fra Super16, Ikki illa meint, på Ekko Shortlist. Det er filmens danske onlinepremiere.

Historien drejer sig om to færøske kvinder bosat i Danmark. De render ind i hinanden i Føtex og har en akavet samtale om, hvorfor den ene har blokeret den anden på Facebook.

Men filmen var en nødløsning, da optagelserne til Andrias Høgennis planlagte afgangsfilm blev stoppet af en advarsel om fugleinfluenza.

Derfor var det så meget desto mere overvældende for instruktøren, at Ikki illa meint blev udtaget til Cannes-festivalen sidste år, hvor filmen endda vandt en pris.

”Det slog mig, da jeg var dernede og så de andre film i konkurrencen, at det ofte var små, personlige film. I branchen har man en usagt fornemmelse af, at en afgangsfilm skal være stor, betydningsfuld og have visse faktorer som en kendt skuespiller eller et gennemtænkt håndværk for at kunne fungere i mødet med publikum,” fortæller Andrias Høgenni i dag.

”Men da vi skulle lave Ikki illa meint, var vi kun sikre på én ting: At det ikke ville blive en god film! Alle rundt om os bakkede langsomt væk som et trafikuheld under opsejling. Og jeg tænkte, at når der var stor chance for, at det blev en dårlig film, så skulle det være en dårlig film på vores egne præmisser.”

Klimaks blandt kattemad
Det blev dog ikke en dårlig film. Og en udvælgelseskomité fandt så store kvaliteter i Ikki illa meint, at filmholdet blev inviteret til festival i Sydfrankrig.

Andrias Høgenni skrev en munter rejseberetning til Filmmagasinet Ekko om sin tur til Cannes, hvor hans film var udtaget i parallelkonkurrencen Semaine de la Critiques kortfilmssektion.

Forud for det var gået en kaotisk proces.

Instruktøren måtte med tre ugers varsel komme op med en ny film og arbejdede ud fra et manuskript, der delvist var skrevet på hans telefon.

”Selve optagelserne var lidt presset, fordi vi skulle filme over fire dage i Føtex og på Øresundskollegiet. Vi fik ikke lov til at filme efter lukketid i Føtex, så vi skulle hele tiden forholde os til ægte kunder. Det er en af grundene til, at en af de vigtigste scener i filmen er flyttet over i kattemadsafdelingen, fordi der ikke var så meget gang i den dér,” siger Andrias Høgenni med et grin.

Ingen tur til Tenerife
Det seneste års tid er Ikki illa meint blevet vist på filmfestivaler rundt omkring i verden og har vundet priser på flere af dem. Filmen vandt også prisen for bedste kortfilm ved årets Robert-uddeling.

Faktisk var der undervejs så stor interesse for filmen, at holdet blev nødt til at melde pas til en ellers eftertragtet rejsedestination.

”På et tidspunkt ringede en filmfestival fra Tenerife og spurgte med tre dages varsel, om vi ville komme derned. Jeg havde i forvejen sagt ja til at deltage på en anden festival, så jeg ringede rundt til filmholdet for at høre, om nogen ville have en tre-fire dages tur til Tenerife. Det lykkedes ikke,” fortæller Andrias Høgenni.

Nu glæder instruktøren sig til at lade publikum stifte bekendtskab med filmen på Ekko Shortlist.

”Det er en gave at få lov til at møde det brede publikum, som både er benhårdt og nysgerrigt. Det jeg elsker ved Ekko Shortlist er, at afgangsfilm fra de forskellige skoler konkurrerer med film fra folk i starten af deres filmliv. Det er en platform, hvor gode film kan komme alle steder fra.”

Trailer: Ikki illa meint

Kommentarer

Andrias Høgenni

Andrias Høgenni

Født 1988 i Hvidovre, men opvokset på Færøerne.

Har studeret medievidenskab på Syddansk Universitet.

Uddannet instruktør fra 18Frames i 2013 og fra Super16 i 2018.

Har seks kortfilm på Ekko Shortlist.

Ikki ikka meint vandt en pris på Cannes-festivalens parallelkonkurrence Semaine de la Critique.

Film

Ikki illa meint
2018

Et knæk
2016

Stina Karina
2015

Kom og dansa
2015

Det mand ikke taler om
2014

Eina
2013

Timerne med Christine
2013

Mist
2012

Harmoni
2012

Ávegis
2011

© Filmmagasinet Ekko