Nyhed
03. mar. 2020 | 15:24

Dansk film forrygende fra start i 2020

Foto | Per Arnesen
Der er grund til at hæve glassene for Casper Christensen (tv.) og Frank Hvam (th.), hvis Klovn The Final har været med til at give dansk film en stærk start på året i biografen.

I de første to måneder har Klovn The Final og De forbandede år trukket publikum i biografen med en kraft, der kan gøre 2020 til et rekordår i dansk film.

Af Nicki Bruun

Efter et godt 2019, hvor publikumssuccesen Ternet Ninja og kritikerdarlingen Dronningen huserede i biograferne, er dansk film kommet forrygende fra start i 2020.

I skrivende stund har sidste film i Klovn-trilogien, Klovn The Final, solgt 413.826 billetter. Det er stadig i den tynde ende i forhold til Klovn The Movie og efterfølgeren Klovn Forever, der solgte henholdsvis over 800.000 og godt 500.000 billetter.

Til gengæld har også Anders Refns krigsdrama De forbandede år gjort det godt i biografen, hvor filmen om dansk samarbejde med tyskerne under Anden Verdenskrig er kommet op på 366.054 inklusive snigpremierer.

Med de to i front har spillefilm med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut allerede solgt lige over 900.000 billetter i danske biografer på bare to måneder.

Skulle kadencen holde i resten af 2020, ville tallet ende på 5,4 millioner billetter. Det bliver dog næppe tilfældet, da det i succesåret 2018 blev til 3,7 millioner, mens tallet sidste år var 3,5 millioner. Gennemsnittet for 2010’erne lyder på 3,3 millioner solgte billetter.

Terror og mafia
Også komediedramaet En helt almindelig familie og animationsfilmen Drømmebyggerne har fået premiere i løbet af januar og februar, mens 2019-film som Onkel og Kollision har trukket lidt publikum i biografen i det nye år.

Det skorter heller ikke på spændende film i resten af året, der nok skulle kunne lokke godt med publikum til. Alene denne måned byder på interessante titler.

Allerede på torsdag kommer Ole Christian Madsens filmatisering af angrebet på Krudttønden, der har skabt heftig debat inden premieren.

Og i næste uge kan vi opleve instruktørtalentet Jeanette Nordahls spillefilmdebut Kød & blod, der skabte begejstring blandt anmelderne ved premieren på Berlin-festivalen med historien om en dansk mafiafamilie.

Stort år på vej
Thomas Vinterberg arbejder på at færdiggøre Druk, der ligesom Jagten er skrevet i samarbejde med Tobias Lindholm.

Filmen om en gruppe gymnasielæreres eksperiment med at fulde sig i hverdagen har Mads Mikkelsen i hovedrollen og skyder øjensynligt efter at blive åbningsfilm i næste sæsons program for Biografklub Danmark med en forventet premieredato den 27. august.

Det er gerne en garant for minimum 200.000 solgte billetter at være med i programmet for Biografklub Danmark.

De forbandede år er med i det nuværende program, og det samme er to andre danske film: Undtagelsen (premiere 30. april) og Vores mand i Amerika (18. juni).

Endelig er der i anden halvdel af 2020 også forventet premiere på den næste film i Afdeling Q-serien, Marco-effekten, Anders Thomas Jensens stjernespækkede Retfærdighedens ryttere, Ole Bornedals krigsdrama Skyggen i mit øje og Henrik Ruben Genz’ Erna i krig, hvor den danske filmdronning Trine Dyrholm spiller en kvinde, der snyder sig til at være soldat under Første Verdenskrig.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko