Portræt
15. mar. 2019 | 13:37

Hollywoods kvindelige wunderkind

Foto | Liam Daniel
24-årige Saoirse Ronan er det stærkeste kort i periodedramaet Maria Stuart – Dronning af Skotland, hvor hun spiller kvinden, der blev dronning i en meget ung alder.

Saoirse Ronan indtager tronen i biografaktuelle Maria Stuart – Dronning af Skotland, og den unge skuespiller er godt på vej til at overtage faklen fra Meryl Streep.

Af Astrid Maan Thomsen

At kalde Saoirse Ronan en populær, ung skuespiller er noget af en underdrivelse.

Med tre Oscar-nomineringer før hun fyldte 24 år har Ronan allerede skrevet sig ind i filmhistoriebøgerne. Men skuespilleren hviler ikke på laurbærrene.

Hun spiller den iltre og impulsive titelrolle i biografaktuelle Maria Stuart – Dronning af Skotland over for en anden Hollywood-starlet, Margot Robbie, og hun har tre lovende film på vej: Greta Gerwigs Little Women, Wes Andersons The French Dispatch og Francis Lees Ammonite.

Saoirse Ronan er på en ambitiøs skuespiller, hvis lykke er allerede gjort. Faktisk peger alt på, at den 24-årige skuespiller i fremtiden skal overtage titlen som skuespildronning fra sin 69-årige kollega Meryl Streep.

Blod, sved og talent
Men som alle ved, kan Hollywood opsluge selv de bedste og spytte dem ud i stumper og stykker.

Saoirse Ronan er imidlertid gjort af et andet stof end den typiske Hollywood-prinsesse. Hvad end det skyldes hendes irske blod eller usædvanlige skuespiltalent, besidder hun en kraft og renhed, som ser ud til at beskytte hende mod de mange faldgruber i branchen.

Hun brød igennem som bare trettenårig i periodedramaet Soning fra 2007. Her spiller hun totalt overbevisende den unge søster, hvis løgne får altødelæggende konsekvenser for hele hendes familie.

Rollen i Soning gjorde hende berømt over night, da hun blev Oscar-nomineret som en af de yngste nogensinde.

På det tidspunkt var hun midt i optagelserne til The Lovely Bones (2009). Den rolle havde hun fået af selveste Peter Jackson. Han var imponeret af hendes prøveoptagelse, men ønskede også en ukendt skuespiller til rollen som en pige, der fra døden holder øje med sin familie og sin morder.

Rollen kom til at cementere Saoirse Ronan som filmbranchens kvindelige wunderkind.

Overlegent geni
I 2015 blev hendes stjernestatus endegyldigt slået fast.

Saoirse Ronans præstation i Brooklyn som den irske immigrant, der skal vælge mellem to liv i forskellige verdener, indbragte hende den anden Oscar-nominering og utallige roser rundt omkring i branchen.

”Hendes ansigt, der bliver vist i nærbilleder, udstråler både ungdommelig uskyld og en trist desillusionering,” skriver Peter Bradshaw i The Guardian.

Og den dobbelt Oscar-nominerede skuespil-veteran Julie Walters, som spiller over for den unge Ronan i Brooklyn, udtalte i The Graham Norton Show, at Saoirse Ronans talent gav Walters lyst til at vende tilbage til dramaskolen.

Året inden havde Ryan Gosling hyldet Ronan efter at have arbejdet med hende i sin egen Lost River, og det var ikke småting, superstjernen havde at sige om hende.

”Jeg følte, at jeg arbejdede med et geni – med én fra Hollywoods Golden Age, én, der var mig så overlegen som skuespiller på alle måder. Hun er Meryl genfødt.”

Meryl Streep er blevet Oscar-nomineret 21 gange og har vundet tre af de gyldne statuetter. Hun tog ganske vist den første i sit andet forsøg med Kramer vs. Kramer, men Oscar-eventyret begyndte først, da Streep var i 30’erne.

Til sammenligning er den foreløbigt seneste Oscar-nominering til Saoirse Ronan kommet med Lady Bird fra 2017. Hun spiller den unge titelkarakter med en så træfsikker blanding af teenage-melankoli og usikkerhed, at man trods hendes udfald mod forældrene ikke kan lade være med at holde af hende.

Det må med andre ord være et spørgsmål om tid, før Saoirse Ronan kan sætte sin første Oscar-pris på kaminhylden.

Ligeglad med sit udseende
Der er andre ligheder mellem de to skuespillere. Saoirse Ronan er kendt for at forsvinde ind i sine roller på samme måde som Meryl Streep.

Og Streep har i sin karriere gerne taget atypiske kvinderoller, som ikke er vægtet på udseendet, men på rå udstråling og skræmmende dygtig indlevelse. Det kan være svært i en skønhedsfikseret branche.

”Jeg spillede allerede fra starten roller, som ikke nødvendigvis var pæne. De var enten særlinge eller drengepiger, og for at jeg skulle gøre et godt stykke arbejde, måtte jeg bare sige: ’Fuck hvordan jeg ser ud.’ Jeg er alligevel aldrig blevet castet på grund af mit udseende,” har Saoirse Ronan sagt.

Når man ser på Saoirse Ronans talent for at vælge roller og de andre ligheder mellem de to skuespillere, er det svært ikke at føle, at vores generations Meryl Streep er fundet.

Saoirse Ronan møder faktisk Meryl Streep i Greta Gerwigs filmatisering af bogklassikeren Little Women. Det bliver spændende at se to af verdens mest hyldede skuespillere over for hinanden for første gang.

Trailer: Maria Stuart – Dronning af Skotland

Kommentarer

Saoirse Ronan

Født 1994 i New York, USA.

Flyttede med sine irske forældre til deres hjemland som treårig.

Blev som trettenårig nomineret til sin første Oscar for Soning.

Også Oscar-nomineret for Brooklyn og Lady Bird.

Kendt for at lave sjov med sit irske navn i talkshows.

Udvalgte film

Maria Stuart – Dronning af Skotland
2018

Lady Bird
2017

Brooklyn
2015

The Grand Budapest Hotel
2014

Hanna
2011

The Lovely Bones
2009

Soning
2007

© Filmmagasinet Ekko