Nyhed
30. maj 2024 | 18:26

Den sorte svane får hoveder til at rulle

Foto | Wingman Media

Topadvokaten Nicolai Dyhr siger i Den sorte svane, at han er villig til at lukke øjnene for økonomisk kriminalitet, og i dokumentaren bliver han sat i forbindelse med sager om hvidvask.

TV 2-dokumentarens afsløringer får konsekvenser for flere fremtrædende erhvervsfolk og advokaten, som har forsøgt at rekonstruere konkursramte Valerie Edwina Saunders’ filmselskab.

Af Frederik Hoff

De fem afsnit af TV 2’s dokumentarserie Den sorte svane nåede knap nok at blive vist, før den fik helvede til at bryde løs i dansk erhvervsliv.

Advokaten Nicolai Dyhr var blandt de første faldne efter serien, hvor muldvarpen Amira Smija bruger skjult kamera til at dokumentere, hvordan respekterede erhvervsfolk og jurister hjælper hårdkogte kriminelle og profiterer på dybt ulovlige aktiviteter.

Dyhr måtte forlade selskabet Horten, fordi han i dokumentaren siger, at han som kurator for konkursboer er villig til at lukke øjnene for økonomisk kriminalitet.

Han sættes ifølge TV 2 også i forbindelse med erhvervsmanden Martin Malms konkursramte selskaber, hvor falske fakturaer er løbet igennem som led i en hvidvask. Ifølge dokumentaren politianmeldte Dyhr først Malm, efter TV 2 begyndte at undersøge sagen.

Odense Kommune har suspenderet samarbejdet med Horten, som nu selv er ved at undersøge Dyhrs aktiviteter, og flere kommuner evaluerer samarbejdet. Advokatfirmaet har fået meget travlt med at lægge distance til sin tidligere partner.

I sidste uge var Nicolai Dyhr udpeget som ansvarlig for den potentielle rekonstruktion af Valerie Edwina Saunders’ produktionsselskab Metropolitan Film Corp. Han kæmpede for selskabet, som dog endte med at gå konkurs, da hovedkreditoren, Film- og tv-arbejderforeningen, nægtede at acceptere Dyhrs plan.

I eftermiddag har han så været i retten i Odense, hvor han forsøgte at få nedlagt fogedforbud mod at vise de skjulte optagelser af ham.

”Undskyld, jeg er for venligtsindet på de her klip, men hvis du skal have bilagsmateriale og information ud af skyldnerne, så skal du også være imødekommende, du skal være jovial, du skal være veltalende,” forklarede han i retten ifølge TV 2.

Truer med injuriesag
Dommerkendelsen falder i morgen fredag klokken 14.30. Nicolai Dyhr håber, at de belastende optagelser med ham bliver klippet ud af dokumentaren.

Hans advokat i sagen er Michael Havemann, som også har repræsenteret Prima Ballerina-producenten Valerie Edwina Saunders. Havemann kontaktede Ekko, da vi i forbindelse med en stor artikel om Saunders’ mærkværdige filmkarriere i Ekko #96 forelagde kritikken for hende.

”Deres tilgang til min klient er tydeligvis både negativ og ensidig og indeholder en række faktuelt ukorrekte oplysninger samt krænkelser af min klients privatsfære og af hendes ære,” skrev Havemann i den forbindelse og informerede os om, at oplysningerne i artiklen ville være strafbare at bringe.

Nu bruger han lignende ord i sagen om Den sorte svane.

”Fremstillingen af Nicolai Dyhr er ukorrekt, og den er krænkende. Det er et tilstræbt karaktermord med det størst tænkelige publikum,” sagde Michael Havemann ifølge TV 2 i retten i dag, hvor han understregede, at injurier og bagvaskelse er strafbare lovovertrædelser.

Havemann påstår også, at Dyhrs politianmeldelse af Martin Malm ikke havde noget med TV 2s involvering at gøre, og at Dyhr ikke var kurator for de af Malms selskaber, hvor falske fakturaer løb igennem.

Advokat politianmeldt
Også advokaten Lise Roulund er kommet i problemer, for Den Sorte svane afslører, at hun udleverede fortrolige oplysninger fra politiet og stillede sin klientkonto til rådighed for en Bandidos-rocker. Og det kan have været led i hvidvask.

Advokatrådet har ifølge TV 2 politianmeldt Roulund på baggrund af ytringerne i dokumentarserien.

Det tidligere byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Køge og ejendomsmatadoren Carl Richard Christensen – kaldet Calle – trækker sig ifølge mediet Finans fra alle bestyrelsesposter, heriblandt for organisationerne Erhvervspark Lolland og vikarselskabet Euro-Workers.

I dokumentaren fortæller han på skjulte optagelser om et tidligere samarbejde med Amira Smajic, hvor han modtog en skotøjsæske med 1,15 millioner kroner og overførte én million tilbage til Smajic.

Over for Finans lægger han afstand til måden, han bliver fremstillet i dokumentaren på. Han afviser at have været parat til at medvirke til hvidvask og skatteunddragelse. Han påstår, at udtalelserne er fremprovokeret af Smajic.

Flere af Calles socialdemokratiske politikerkolleger i Køge – Tommy Kamp og Henrik Sass Larsen – har haft forbindelser til rockerkredse.

Hotelkonge trækker sig
Endelig udtræder hotelkongen Birger Arp-Hansen af bestyrelsen for hotelkoncernen Arp-Hansen Hotel Group, skriver Estate Media.

Det skyldes, at han er medejer af københavnske natklubber som Søpavilionen og Museo, der ifølge Den sorte svane har været involveret i Hvidvask. Hans bror Henning Arp-Hansen udtaler til Estate Media, at Birger Arp-Hansen ikke har haft kendskab til ulovlighederne.

Arp-Hansen Hotel Group ejer også Imperial Hotel. Ekko har afdækket, hvordan hotellet har tvunget Imperial-biografen til at forringe sin ellers hyldede lyd.

Musikeren Remee og komikeren Lars Hjortshøj er medejere af Museo, som i dag har reageret på beskyldningen om, at natklubben har begået kriminalitet.

”Det er ikke rimeligt over for vores gæster, medarbejdere, samarbejdspartnere, bestyrelse og ejerkreds, at Museo og ejerkredsen bliver udstillet og mistænkeliggjort i denne sag,” lyder det i en pressemeddelelse fra natklubben.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko