Nyhed
28. juni 2023 | 12:58

Et Større Billede nomineret til ligestillingspris

Foto | Per Morten Abrahamsen

En række kendte filmfolk stillede op til den kampagne, som en flok skuespillere satte i søen under navnet Et Større Billede, hvor fokus er på større diversitet i den danske filmbranche.

En græsrodsbevægelse med diversitet på dagsordenen er blandt de nominerede til kulturministerens nye pris, hvor også et kendt ansigt fra Ekkos spalter er i spil.

Af Nicki Bruun

Ligestilling er en vigtig prioritet for den siddende regering og dens kulturminister.

Moderaternes Jakob Engel-Schmidt har derfor skabt en ligestillings- og mangfoldighedspris opkaldt efter Bodil Koch. Hun var en socialdemokratisk politiker, som sad i Folketinget fra 1947 til 1971, og var blandt andet den første kvindelige kulturminister.

Bodil Koch-prisen gives årligt til en person eller organisation, som har ydet en exceptionel indsats for at fremme ligestilling og diversitet inden for kunst- og kulturlivet.

Prisen og den medfølgende præmie på 100.000 kroner uddeles for første gang den 25. august på Kulturmødet Mors. Nu er de ti nominerede til prisen blevet offentliggjort.

Se en liste over dem nederst i artiklen!

Vinderen skal findes af en komité bestående af digteren Caspar Eric, instruktør Christina Rosendahl, musikeren Fallulah, skuespilleren Marie-Lydie Nokouda, tv-vært Sofie Linde og Mette Bennedsen, der er ph.d. og barnebarn til Bodil Koch.

”Prisen skal hylde dem, der tager ansvar og skaber større ligestilling og diversitet i kulturlivet. Selv om der er sket fremskridt, lever vi i et samfund, hvor der stadig ikke er lige muligheder for begge køn. Det skal vi ændre på,” udtaler Jakob Engel-Schmidt i en pressemeddelelse.

”Jeg håber, at prisen kan være med til at sætte fokus på nogle af de projekter og personer, som arbejder for at ændre på tingenes tilstand, og som kan inspirere andre.”

Filmiske stikpiller
Blandt de ti nominerede finder man adskillige aktører fra filmens verden.

En gruppe skuespillere gik tidligere på året frem med initiativet Et Større Billede, som arbejder for større mangfoldighed og repræsentation i danske film og tv-serier.

De stillede op på en række billeder som det øverst i artiklen, hvor gruppen gav deres bud på en rolleliste med større diversitet.

Lars von Trier blev af Berlingske bedt om at forholde sig til kritikken af kun at bruge hvide skuespillere, og hans svar var kort:

”Rend mig i røven! Arbejder kun under total kunstnerisk frihed. Enhver form for censur eller kvotering på området er en indskrænkning af ytringsfriheden og leder dermed slutgyldigt til fascisme.”

Efter den svada tog Dar Salim bladet fra munden og gav et stort forsideinterview på forsiden af Ekko #93.

Her fortalte skuespilleren åbenhjertigt om sine udfordringer som brun mand på vejen mod toppen af den danske filmbranche. Og sendte en stikpille tilbage til Lars von Trier.

Fælles ansvar
I samme nummer af Ekko medvirker skuespiller og manuskriptforfatter Anna Neye, der også er nomineret til Bodil Koch-prisen.

Hun siger i det store interview i forbindelse med premieren på hendes satiriske drama Viften: ”Danmark var en racistisk kolonimagt.”

Med filmen, som Neye har skrevet og spiller hovedrollen i, omskriver hun den danske fortælling, hvor vi var en nuttet slavenation.

Tværtimod var Danmark et terrorregime baseret på racehierarki, lød det fra den kompromisløse filmskaber.

Nomineret til Bodil Koch-prisen er også Stregen i sandet.

Det er en samlet indsats mod grænseoverskridende adfærd i film-, tv- og scenekunstbranchen. Her gik tretten kulturorganisationer sammen om et budskab om, at det er et fælles ansvar at gøre op mod det dårlige arbejdsmiljø, der plager de kreative brancher.

Nominerede til Bodil Koch-prisen 2023

Anna Neye, skuespiller og manuskriptforfatter
Birgitte Possing, Professor Emerita, dr. phil
Dansk Kvindesamfund, Danmarks ældste kvindeorganisation, stiftet i 1871
Et Større Billede, et initiativ, som arbejder for større mangfoldighed og repræsentation i dansk TV og film.
Feminister i rustning, et rollespilsfælleskab for kvinder og nonbinære personer
Hun Solo, et koncertkoncept, der sætter flere kvindelige artister på scenen
Kunst & kultur i balance, en tværfaglig, fælles bevægelse, som arbejder for at skabe et inkluderende og diverst kunst- og kulturliv
Sargun Oshana, teaterdirektør ved Blaagaard Teater
Stine Carsten Kendal, adm. direktør Information og stifter af netværket Ligestilling i Medierne
Stregen i sandet, en samlet indsats mod grænseoverskridende adfærd i film-, tv- og scenekunstbranchen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko