Nyhed
20. apr. 2023 | 01:27

Dar Salim gamblede sig til skamrost rolle

Foto | HEIN

”Hele mit liv har jeg undgået denne artikel,” siger Dar Salim på forsiden af Ekko #93, hvor han for første gang beretter om sine oplevelser med at være brun i dansk film.

Skuespilleren roses til skyerne for sit spil over for Jake Gyllenhaal i The Covenant, men var lige ved at miste rollen på grund af etnicitet.

Af Nicki Bruun

Han kan lige nu opleves i biografen i Underverden II, der har vakt stor begejstring hos både anmeldere og publikum.

Men også i USA er Dar Salim ved at blive en stjerne.

Den danske skuespiller har en af hovedrollerne i storfilmen The Covenant, som i disse dage får premiere i amerikanske biografer. Her spiller han over for selveste Jake Gyllenhaal, som Dar Salim er blevet gode venner med.

På sociale medier har Salim og Gyllenhaal i noget tid haft gang i en bromance med ros til hinanden. Og da der forleden var gallapremiere på The Covenant i Los Angeles, plantede danskeren et kys på amerikanerens kind.

I det aktuelle Ekko #93 tager forsidestjernen Dar Salim bladet fra munden og fortæller om sin vej frem i den danske filmbranche som brun mand.

Men skuespilleren afslører også sine problemer med castingen i netop The Covenant, hvor han spiller den afghanske tolk Ahmed, der hjælper Gyllenhaals amerikanske soldat.

Den afghanske morfar
Dar Salim er født i Irak, og det var pludselig et problem for producerne, der frygtede kritik for ikke at give en afghaner rollen.

”Dar, du har alt det, vi leder efter,” sagde casteren ifølge Dar Salim. ”Du kan matche Jake Gyllenhaal. Du er vores førstevalg. Men det er et problem, at du ikke har den rette etnicitet.”

Alt håb syntes ude, men med list lykkedes det for Dar Salim at redde rollen.

Efter en brandtale om, at repræsentation er vigtigt, men at minoriteter ikke skal proppes i endnu mindre kasser, hev skuespilleren et es ud af ærmet.

”Jeg kan fortælle jer, at min morfar er fra Afghanistan. Han kom til Irak som barn og giftede sig med en lokal kvinde, og sammen fik de min mor.”

”Min søn er født i Danmark, han er dansk og har al min fine kultur med sig. Jeg håber for ham, at han aldrig skal stilles den slags spørgsmål.”

”Men altså: Jeg har afghansk blod i årerne. Så den boks kan I også godt sætte flueben ved, hvis det virkelig er dét, vi taler om?”

Dagen efter modtog Dar Salim kontrakten.

”Om jeg har en afghansk morfar? Det må I rejse til Afghanistan for at finde ud af,” siger skuespilleren med et glimt i øjet til Ekkos læsere.

Læs hele den åbenhjertige artikel i magasinet, der kan bestilles enkeltvis, købes i løssalg og læses digitalt af abonnenter!

Autentisk og medrivende
Dar Salim får store roser for sin rolle i The Covenant, der følger en gruppe amerikanske soldater under invasionen af Afghanistan.

Da Gyllenhaals sergent kommer i problemer, redder Salims tolk Ahmed soldatens liv. Men efterfølgende lades tolken i stikken af det amerikanske militær, så sergenten må selv prøve at hjælpe sin nye ven for livet.

Anmelderne er vilde med samspillet mellem Jake Gyllenhaal og Dar Salim samt danskerens præstation i sig selv.

”Dar Salim, den irakiskfødte danske skuespiller, leverer en fantastisk præstation,” skriver anmelderen i det førende branchemagasin Variety og fortsætter:

”Han er en af de skuespillere, der kan kommunikere et helt univers af observationer med et blik eller et halvt smil, og deri ligger kilden til Ahmeds karismatiske styrke.”

Også Indiewire og Deadlines anmeldere er voldsomt begejstret for Dar Salim. Sidstnævnte skriver, at skuespilleren er ”fuldstændigt autentisk og medrivende”.

Genfødt instruktør
The Covenant bliver faktisk kaldt Guy Ritchie’s The Covenant i amerikanske biografer.

Det er ikke første film med den titel, men det skyldes også, at den populære hitinstruktør er god at bruge som blikfang.

Ritchie er kendt for sorthumoristiske actionfilm som Snatch og The Gentlemen, og det alvorlige krigsdrama er en noget atypisk størrelse for den britiske kultinstruktør.

Men ifølge anmelderne har det gjort Guy Ritchie godt at gå væk fra sin vanlige ironiske og hæsblæsende stil.

Varietys førnævnte chefkritiker Owen Gleiberman skriver sågar, at filmen med sin rå realisme peger på, at Guy Ritchie er blevet genfødt som instruktør.

Det vides endnu ikke, hvornår The Covenant får premiere i Danmark. Den er i skrivende stund ikke sat til at komme i biografen herhjemme, så måske ender den med at komme på streamingtjenesten Prime Video.

Trailer: The Covenant

Kommentarer

Ekko #93

Dar Salim er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

I en åbenhjertig artikel skriver han selv om forskelsbehandling på vejen mod toppen af filmbranchen.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko