Nyhed
05. dec. 2019 | 14:48

Filmelskernes våde drøm

Foto | Hong Kyung-pyo
To søskende søger desperat ud på toilettet i jagten på wifi-signal i Bong Joon-hos sorthumoristiske Guldpalme-vinder Parasite.

”Vi kan løfte arthouse-film i Danmark,” siger en af folkene bag biografklubben Filmporten, som med en kraftanstrengelse vil give danskerne store filmoplevelser til halv pris.

Af Nicki Bruun

Siden den vandt Guldpalmen på Cannes-festivalen i foråret har Bong Joon-hos sort-humoristiske thriller Parasite været en af årets mest ventede film blandt cineaster verden over.

25. december får filmen endelig premiere i Danmark. Og hvis man er medlem af biografklubben Filmporten kan man komme til at se det sydkoreanske mesterværk til halv pris.

Parasite er nemlig i programmet hos Filmporten, der bedst kan betegnes som den kunstneriske filmfans alternativ til Biografklub Danmark.

For et medlemskab på 100 kroner kan man få halv pris på billetten til tolv stærke biograffilm, der næste år også tæller Ole Christian Madsens terrordrama Krudttønden om angrebet i København.

Lige nu kan man endda få et gratis medlemskab, hvis man giver et årsabonnement i julegave på Filmmagasinet Ekko, som er en af Filmportens samarbejdspartnere.

Målet er 18.000 medlemmer
Filmporten har faktisk eksisteret siden 2001, hvor landets arthouse-biografer såsom Cafe Biografen i Odense, Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Aarhus slog sig sammen for at styrke arthouse-filmene.

I de tidlige velmagtsdage havde Filmporten 18.000 medlemmer, men de senere år har klubben levet et henslumrende liv med blot et par tusind dedikerede medlemmer. Med en ny kraftanstrengelse håber folkene bag dog at komme tilbage til fordums storhed.

”Målet er at komme tilbage på 18.000 inden for en overskuelig årrække. Det skulle vi gerne komme op på,” siger Lars Møller, der efter 24 år ved Nordisk Film nu er tiltrådt en stilling i Filmporten, der har relanceret hjemmesiden og skruet et godt tilbud sammen.

”Det koster jo kun 100 kroner for tolv billetter til halv pris. Hvis man betaler både til Biografklub Danmark og Filmporten er man dækket godt ind. For 200 kroner kan du se 22 film til halv pris i løbet af et år.”

Lys fremtid i møde
I arbejdet for at brede Filmporten ud til det danske publikum, er klubben allerede steget fra syv til fjorten biografer, som er med i samarbejdet. Og målet er at komme ud til biografer i hele landet.

”Vi håber på sigt at komme op på 30-40 biografer, når vi rigtigt går fra land,” fortæller Lars Møller, der vil tilbyde de forskellige biografer i landet at være med i projektet.

”Det er op til den enkelte biograf, om de vil være med i det eller ej. Men der er et incitament for biografen, fordi de ved hvert medlemskab købt i biografen får en indtægt. Det håber vi får de mindre biografer rundt omkring i landet til at synes, at det er sjovt at være med i. Hvis flere arbejder for den samme sag, bliver resultatet bedre. Vi vil gerne have gode og loyale samarbejdspartnere ude i landet.”

Filmporten har også etableret et samarbejde med Club Matas, som sender deres nyhedsbreve med blandt andet filmtilbud ud til 1,3 millioner kunder.

Og så har biografklubben givet filmjournalisten Søren Høy frie hænder til at producere videoer med kulturpersonligheder, der præsenterer den respektive film. Derfor mener Lars Møller, at Filmporten vil gå en lys fremtid i møde.

”Med den nye vinkel og samarbejdspartnere tror jeg på, at vi kan løfte arthouse-film i Danmark!”

Mesterværk om morgenen
Danske biografer er som de fleste andre i verden særligt domineret af amerikanske Hollywood-blockbusters, mens smallere mesterværker må nøjes med langt mere beskedne publikumstal.

– Hvorfor er det svært at sælge kunstneriske kvalitetsfilm til et dansk publikum?

”Der er simpelthen ikke blevet nurset nok om det. Det har fået lov til at leve sit eget liv, men hvis man ikke fortæller folk, at de kan se fantastiske film, bliver resultatet derefter. Det vil vi lave om på,” siger Lars Møller.

– Hvorfor har det fået lov til at leve sit eget liv?

”Som Martin Scorsese har sagt for nylig, går biograferne efter de film, der giver en vis sikker omsætning. Og så mangler der mod til også at vise andre film. Vi findes derude, os der kan lide at se den slags film, men hvis de kun bliver vist klokken 10.15 om formiddagen, kommer der jo ikke nogen.”

De første fire film i den relancerede udgave af Filmporten er foruden Parasite og Krudttønden en koncertfilm med Aretha Franklin, Amazing Grace, og den franske komedie La Belle Époque.

”Det er et meget varieret program, vi starter med i de fire første film, og vores mål er at skabe et levende program, så det ikke kun bliver en fransk filmklub, selv om der ikke er noget galt med franske film. Men der skal være noget for alle,” siger Lars Møller.

”Det bedste ville jo være, hvis branchefolk og almindelige biografgængere ringer og siger, at Filmporten gør en forskel. Det vil være toppen!”

Trailer: Parasite

Kommentarer

Filmporten

Biografklub grundlagt i 2001 af danske arthouse-biografer.

Medlemskab giver 50 procent rabat på billetterne til tolv udvalgte film om året.

Ekkos julegavetilbud giver både årsabonnement på magasinet og medlemskab til Filmporten.

Filmene er værker med store kunstneriske kvaliteter.

Guldpalme-vinderen Parasite og det danske terrordrama Krudttønden er på programmet.

Parasite i Ekko #83

Stort portræt af Guldpalme-vinderen Bong Joon-ho i Ekkos aktuelle nummer.

Abonnenter kan læse det digitalt.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Bestil årsabonnement som julegave og få halv pris på tolv biografbilletter.

© Filmmagasinet Ekko