Top 5
14. feb. 2015 | 13:02

Top 5: Filmtrommer

Volker Schlöndorffs Bliktrommen vandt både en Oscar for bedste ikke-amerikanske film og Guldpalmen i Cannes (dog delt med Dommedag nu) for sin originale synsvinkel på nazismens fremmarch og tabet af uskyld.

Trommer og trommespil har en mindre hovedrolle i både Birdman og Whiplash, der tilsammen er nomineret til fjorten Oscar-statuetter. Her er fem mindeværdige trommescener i filmhistorien.

Af Rune Bruun Madsen

Tomme tønder buldrer mest, lyder et fortærsket, gammelt mundheld.

Når man kigger på årets felt af Oscar-bejlere, er det alligevel svært ikke at tage ordsproget bogstaveligt. I både Birdman og Whiplash spiller trommer en betydelig rolle.

I Birdman, der ligesom The Grand Budapest Hotel er nomineret til hele ni statuetter, består soundtracket primært af jazzmusikeren Antonio Sanchez’ insisterende og ofte improviserede trommespil. Et par gange i den meta-drilske film ser man endda Sanchez sidde og hamre løs på tønderne i billedets baggrund.

Whiplash spiller konservatoriumeleven Andrew febrilsk på sit trommesæt i håb om at blive verdens bedste til sin metier. Den militante dirigent Fletcher kaster dog diverse fysiske genstande og skældsord efter Andrew i et relativt ekstremt forsøg på at styrke kampmodet hos sin elev. Filmen, der er nomineret til fem Oscars, byder på noget af det mest hæsblæsende og imponerende trommespil i filmhistorien.

På det store lærred er trommer tilsyneladende en tendens i tiden. Vi kårer fem mindeværdige trommescener i filmhistorien.


5. Step Brothers

I Adam McKays komedie fra 2008 har Will Ferrells karakter hamret løs på sin utålelige halvbrors højtelskede trommesæt uden tilladelse. Det efterfølgende skænderi er grotesk og kulminerer, da Ferrell besudler trommesættet med sine ædlere dele. Det er ikke just stor filmkunst, men ikke desto mindre er scenen hamrende morsom og cementerer både Ferrell og John C. Reillys raffinerede komiske timing.

 

 

4. Subway

Inden franske Luc Besson forfaldt til samlebånds-børnefilm og uoriginal science fiction stod han bag stilskabende og originale værker som Nikita (1990) og The Big Blue (1988). I Subway (1985) har instruktørens tidligere hofskuespiller Jean Reno en mindeværdig birolle som trommeslager i kakifarvet safari-outfit. Sjældent har et mere syret band spillet op til dans i den parisiske undergrund.

Se scenen på YouTube.

 

3. The Muppets

I den mere muntre ende finder man den iltre trommeslager Animal fra Jim Hensons The Muppet Show, der har buskede øjenbryn, rødglødende kropskulør, et sparsomt ordforråd og en aggressiv spillestil. Den fiktive karakter har deltaget i trommekonkurrencer mod virkelige musikere som Harry Belafonte og rapper/trommeslager Questlove fra bandet The Roots. I The Muppets (2011) er det behårede væsen imidlertid røget i terapi for at få styr på sit temperament.

 

 

2. Nanjing! Nanjing!

Den japanske invasion af Nanjing i 1937 er et af de sorteste kapitler i kinesisk historie. Omkring 200.000 civile blev brutalt myrdet. Det er skildret intenst i den kinesiske instruktør Lu Chuans stort anlagte epos i sort-hvid. I en udsøgt koreograferet scene marcherer den japanske hær stoisk i kolonner til den pulserende dommedagsrytme fra en gigantisk tromme.

 

 

1. Bliktrommen

I Volker Schlöndorffs Bliktrommen (1978) får drengen Oskar en bliktromme på sin treårs fødselsdag. I protest mod den voksne verdens uhyrligheder nægter han at blive ældre og hamrer løs på trommen, når omgivelserne bliver uudholdelige. Filmen er baseret på nobelprisvinderen Günter Grass’ roman fra 1959, og drengen med bliktrommen kan ses som et symbol på det tyske samfunds uskyldstab i takt med nationalsocialismens voksende popularitet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko