Nyhed
04. jan. 2014 | 16:01

Per Fly-film får elleve nomineringer

Foto | Joanth Mathew
Både Edda Magnason og Kjell Bergqvist er nomineret til en Guldbagge for deres roller i Per Flys Monica Z.

Den succesfulde Monica Z er løbet med flest nomineringer til Sveriges største filmpris, Guldbaggen. Også dansk klipper er blevet nomineret.

Af Kasper Sølvsten

I året, hvor Sveriges største filmpris, Guldbaggen, fylder 50 år, er det en film af en dansk instruktør, som står til at dominere. 

Hele elleve af de i alt nitten Guldbaggen, der skal uddeles af Det Svenske Filminstitut 20. januar, er danske Per Flys Monica Z nemlig nomineret til.

Dermed er det den film, der er nomineret i flest kategorier – skarpt efterfulgt af Känn ingen sorg, som er baseret på den svenske sanger Håkon Hellstrøms musik og tekster.

Känn ingen sorg er nomineret i ni kategorier, og sammen med The Reunion skal den kæmpe om at blive årets svenske film foran Monica Z.

Per Flys Monica Z, som er et portræt af den afdøde, svenske jazzsangerinde Monica Zetterlund, har været en succes i Sverige. Filmen har fået gode anmeldelser, og mere end en halv million svenskere har i årets løb været i biografen for at se filmen. 

Dermed er den årets mest sete film i Sverige. 

Kæmper mod mobbeoffer
Også for Per Fly selv ser Guldbaggen ud til at kunne blive en succes. Fly er nemlig nomineret til prisen som årets bedste instruktør.

Her skal han kæmpe mod Måns Mårlind og Björn Stein, der er nomineret for Känn ingen sorg og mod Anna Odell, der står bag The Reunion, den særegne anti-mobbefilm, som høstede store roser på årets Cph:Dox-festival og blandt andet toppede Ekkos stjernebarometer.

Anna Odell er også nomineret i kategorien som årets kvindelige skuespiller. Her får hun hård konkurrence af blandt andre Edda Magnasons for hendes portræt af Monica Zetterlund i Per Flys biopic.

Dencik og dansk klipper nomineret
Skulle Per Fly ikke vinde prisen som årets bedste instruktør, er der stadig gode chancer for dansk succes.

Den danske klipper Theis Schmidt er nomineret for sit arbejde med Snabba cash – Livet deluxe. Theis Schmidt har tidligere klippet de to forløbere i Snabba cash-serien, men han er ikke tidligere blevet nomineret til Guldbaggen.

Endelig er der mulighed for ”halvdansk” succes i kategorien for årets bedste mandlige birolle. Her er svensk-danske David Dencik nemlig nomineret for sin rolle i Lisa Langseths Hotell, der i alt er nomineret i fire kategorier.

Dencik var i øvrigt nomineret i samme kategori i 2010 for sin rolle i Cornelis.

Filmpris fylder 50
Guldbaggen er Sveriges mest prestigefyldte filmpris, og den er blevet uddelt siden 1964 af det Det Svenske Filminstitut.

Det er i år altså 50 år siden, at prisen blev uddelt første gang. Dengang var det Ingmar Bergman, der tog prisen for bedste instruktør for filmen Stilheden.

Om det bliver Per Fly, der går Bergmans fodspor, finder vi ud af 20. januar, når Guldbaggen uddeles i Cirkus i Stockholm.

Se alle nomineringerne til årets Guldbaggen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko