Nyhed
10. maj 2012 | 14:44

Forklædt som Spies og Glistrup

Foto | Christian Geisnæs
Spies og Glistrup

Nicolas Bro og Pilou Asbæk er gået undercover som rejsekonge og demagogisk advokat i filmen, som kan blive Christoffer Boes første publikumshit.

Af Jacob Ludvigsen

To af dansk films mest profilerede skuespillere er nærmest sminket til ukendelighed i Christoffer Boes kommende film om Mogens Glistrup og Simon Spies.

De første billeder fra optagelserne er netop offentliggjort og viser Nicolas Bro som den provokerende advokat og politiker med halvskallet isse, store fortænder og dobbelthage, mens Pilou Asbæk tager sig væsensforskelligt ud fra sin rolle som spindoktor i Borgen.

Han inkarnerer den excentriske rejsekonge med gråt, tilbagestrøget hår, lidt ekstra kilo på sidebenene, stort fuldskæg og stok i hånden.

Boes første publikumshit?
Filmen fokuserer på de to kontroversielle personligheders venskab og foregår over tyve år fra 1964, hvor Glistrup og Spies mødes femten år efter deres fælles studietid på Regensen.

Efter successer som Dirch og En kongelig affære kan Spies & Glistrup blive den næste film, der tiltrækker et stort publikum med formidlingen af et populært udsnit af danmarkshistorien.

Filmen markerer således også en overraskende drejning i Christoffer Boes karriere. Den 42-årige instruktør har hidtil været kendt for sine skæve art-film, der har brudt med den konventionelle måde at fortælle historier på.

Og hans hidtidige fem spillefilm – Reconstruction, Allegro, Offscreen, Alting bliver godt igen og Beast – har blot indspillet 16.500 billetter i gennemsnit.

Men nu ser det ud til, at Boe har fået lyst til at prøve kræfter med den mere kommercielle side af filmkunsten, og tidligere i år lavede han en tolv millioner dyr virksomhedsfilm for Mærsk, We are Maersk.

Sex, sprut, magt
Boe har arbejdet på filmen om Glistrup og Spies siden 2008 og har lavet en omfattende research på perioden og de to hovedpersoner.

”I en tid, hvor vi efterhånden alle er kloner af hinanden, er det skønt at lave en film om to mennesker, som ikke lignede andre end sig selv,” siger han i en pressemeddelelse.

”Spies og Glistrup gik deres egne veje, jagtede deres egne drømme og havde en glubsk appetit på livet med alt, hvad det indeholder af sex, sprut, magt og penge, samtidig med at de var elsket og beundret af store dele af Danmark.”

Dansk mentalhistorie
Det er ikke første gang, Christoffer Boe har beskæftiget sig med mere eller mindre megalomane danskere. I 2008 lavede han dokumentarfilmen Riskær – Avantgardekapitalisten om Klaus Riskær Pedersen, og i den forbindelse skrev han i Ekko #40:

”Riskær er med i et fascinerende selskab med Simon Spies og Mogens Glistrup. Tilsammen er de efterkrigstidens mest interessante trekløver, hvis man skal finde spejle, der kan vise os en anden side af den danske mentalhistorie.”

”De er ekstravagante, anarkister, individualister, overskridende, udfordrende, provokerende – og deres mest interessante bedrifter handler ofte om noget så udansk som penge.”

Spies & Glistrups budget er på små tyve millioner kroner. Christoffer Boe har skrevet manuskriptet sammen med forfatteren Simon Pasternak, og Manuel Alberto Claro fotograferer. Filmen får premiere til næste år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko