Nyhed
12. nov. 2011 | 14:13

Gennemsnitsfilm prøver det umulige

I The Average of the Average, der kan ses på Cph:Dox, vil instruktør Michael Madsen portrættere gennemsnitligheden i Danmark. Resultatet er et opfindsomt snapshot af nutiden.
Af Mads Suldrup

Medister med sovs og kartofler fulgt op af lørdagsslik og Vild med dans på flimmerkassen.

Er sådan en aften billedet på det gennemsnitlige i nutidens Danmark? I matematikkens univers er det en simpel udregning, men i den sociale verden er gennemsnittet ikke sådan at regne ud.

Her er der ingen faste formler eller definitioner, og instruktør Michael Madsen er derfor på en umulig mission, når han i den første danske 3D-dokumentar The Average of the Average forsøger at sætte billeder og ord på det gennemsnitlige med udgangspunkt i byen Middelfart.

Pythonslanger og hotdogs
Det er Michael Madsen udmærket klar over, for allerede i første kapital af The Average of the Average, hvor en museumskurator introducerer filmen, påpeges det, at man i sin søgen efter gennemsnitlighed ofte falder over det unikke.

Filmen består af tretten små kapitler, hvor personer fra Middelfart beretter om deres liv, og de fleste har ikke helt almindelige historier at fortælle.

En anonym kvinde fortæller, hvordan hun på dramatisk vis har reddet en flygtnings liv ved at bryde reglerne på det asylcenter, hvor hun arbejder.

En ældre herre har fundet et unikum af en sten med tre uforklarlige fordybninger, som han mener er en form for frugtbarhedsstatuette, og det lokale politis døgnrapport byder på løsslupne pytonslanger og folk, der smider hotdogs efter hinanden!

Ironisk 3D
Umiddelbart ikke en gennemsnitshverdag for særlig mange danskere, så forvent ikke at blive klogere på den gennemsnitlige dansker anno 2011.

Forvent heller ikke en stor 3D-oplevelse.

At filmen er den første danske dokumentar i tre dimensioner må være Michael Madsens ironiske forsøg på at gøre sin gennemsnitsfilm unik.

At placere et lille dannebrogsflag eller en statue i billedets forgrunden er billige forsøg på at skabe dybde. De majestætiske kamerature over Middelfarts tage er en fryd for øjet, men får ikke mere liv af den ekstra dimension.

Teenagedrømme
Til gengæld funderer The Average of the Average over tidens gang på kløgtig vis.

I et af de bedste kapitler af filmen møder man en skoleelev, hvis iPhone er hendes et og alt. Madsen får det geniale påfund at bede hende om at indtale en besked til sit fremtidige jeg, og det vælter ud med naive drømme.

Det gennemsnitlige og dermed det tidstypiske knytter sig til teknologi og tankegang, og først når pigen er voksen, kan man rette kikkerten mod fortiden og aflæse, om hun er repræsentativ for en typisk, dansk pige i starten af det 21. århundrede.

Opfindsom petitesse
Essensen i filmen er forbundet med et tidsperspektiv akkurat som Michael Madsens første film Into Eternity, der handler om det problematiske i at bygge et depot for atomaffald, som vil være skadeligt de næste 100.000 år. Hvordan advarer man fremtiden?

The Average of the Average er ikke på samme filosofiske niveau som Madsens debut, men med sine 55 minutters spilletid er filmen en opfindsom petitesse, hvis pointe er, at det gennemsnitlige er umuligt at kortlægge i nuet.

The Average of the Average er et snapshot af en nutidig virkelighed. Om den er gennemsnitlig eller ej, er først evident om 50 år.

Da ved vi, om Michael Madsens umulige mission er lykkedes.

The Average of the Average vises sidste gang den 12. november kl. 17.30 i Empire Bio.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko