Nyhed
25. nov. 2023 | 16:10

Gigis-medlem skifter til live-action

Foto: Per Morten Abrahamsen

Som en del af Gigis har Sorena Sanjari taget pis på både danskere og nydanskere med animationsfilmene Blokhavn og Shabholm, men nu går han sine egne veje.

Sorena Sanjari forlader satirekollektivet Gigis for at lave en selvbiografisk serie om den lejlighed, hvor hans karriere startede.

Af Frederik Hoff

Det føles, som om det satiriske animationskollektiv Gigis kom ud af det blå og indtog de danske biografer med hitfilmen Blokhavn i 2020. 

Men i virkeligheden var filmen og efterfølgeren Shabholm resultatet af mange års hårdt arbejde, som startede for ti år siden i en lejlighed på Nørrebro. 

Her boede Sorenja Sanjari, og en dag, kort før han skulle flytte fra lejligheden, fik han besøg af vennen Troels Unneland. 

Sammen begyndte de at få idéerne, der med hjælp fra Malthe Emil Kibsgaard, Adrian Hosseinpour og Daniel Sanjari skulle blive til det gakkede, hjemmelavede indvandrerunivers, som Gigis har dyrket i to unikke biograffilm, en DR-serie og adskillige YouTube-videoer og sange. 

I Ekko #94 fortæller de fem gutter historier fra deres inspirationsrige baggrund, og Sanjari var i år med i juryen ved Ekko Shortlist Awards 2023 som del af Gigis. 

Nu fortæller han, at han forlader kollektivet. 

”Efter ti år med tegnefilm føler jeg mig helt tømt for idéer og historier i det univers. Jeg føler mig klar til nye udfordringer,” siger han til Ekko. 

En vild lejlighed
På Facebook takker Sorenja Sanjari alle, der har været med på rejsen. 

– Kommer du aldrig tilbage til Gigis?

”Det ved man jo aldrig. Jeg glæder mig virkelig til at se, hvad de andre finder på i fremtiden, og nu vil jeg bare gerne udvikle mig og se, om jeg kan finde ud af at lave live action.” 

Sanjari har fået 230.000 kroner i udviklingsstøtte fra Det Danske Filminstitut til at skrive en fiktionsserie. Den har arbejdstitlen Det ustyrlige/8B og produceres af Uniy Films. 

Han laver serien sammen med musikeren Jamie Kamara og skuespilleren Daniel Flamgaard – som blandt andet medvirker i DR-serien Huset. 

Det var de tre, der i slutningen af 00’erne og starten af 10’erne boede sammen i den lejlighed, hvor idéen til Gigis opstod. Og det er livet i den gamle lejlighed 8B, der er omdrejningspunktet for serien. 

”Det var en vild lejlighed, hvor der kom alverdens typer, kriminelle og kunstnere. Der kom ret mange musikere derop, som her ti-femten år efter er kæmpestore. Sivas og Node kom og lavede musik.” 

– Bliver det en komedie? 

”Det bliver nok mere dramedy, for der er masser af sjove scener, men der skete jo også nogle hårde ting. Vi snakker bistand, ingen penge til mad, problemer med politiet, skyderier og alle mulige fucked up ting. Men der var også mange drømmere i den lejlighed.”

Baseret på rigtige historier
Sorenja Sanjari kommer til at instruere og skriver manuskriptet sammen med Daniel Flamgaard, som også spiller med, mens Jamie Kamara skriver alt musikken. 

Dog spiller ingen af dem sig selv. 

”Vi er for gamle til at spille os selv som 23-årige, og selv om det hele er baseret på rigtige historier, bliver alle navne ændret for at beskytte de folk, der kom i lejligheden,” fortæller 38-årige Sorenja Sanjari.

Planen er, at manuskriptet skal være færdigt, så optagelserne kan begynde næste år, og seriens syv afsnit kan udgives i starten af 2025. 

De tre venner har også sat gang i en kort dokumentar om skabelsen af serien, som skal instrueres af Daniel Vega og Frederik Jønsson. 

”Ingen af os er jo uddannede, så det er meget specielt, at vi har fået lov til alt det her. Vi er virkelig taknemmelige,” siger Sorena Sanjari og tilføjer: 

”Vi håber jo, vi kan blive nomineret til prisen for bedste dokumentar ved Ekko Shortlist Awards 2025. Let’s get it!”

Trailer: Shabholm

Kommentarer

Gigis i Ekko

Mød kunstnerkollektivet Gigis i Ekko #94.

De fortæller morsomme og tankevækkende historier fra blokken, som har inspireret dem til at lave Shabholm.

Bestil nummeret og få det tilsendt.

Giv Ekko i julegave og få selv en gave.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko