Nordic Reality
Nyhed
18. feb. 2013 | 13:32

Nordic Reality: Information roser Ekko-dvd

Foto | Plattform Produktion
Ruben Östlunds Händelse vid bank er nøje koreograferet efter et bankrøveri, instruktøren selv har oplevet. Filmen er er et af højdepunkterne på Ekko-dvd'en Nordic Reality, mener Informations anmelder.

Ti virkelig seværdige bud på en nordisk virkelighed, skriver Informations anmelder om Ekkos dokumentar-dvd Nordic Reality, der følger med det seneste nummer af magasinet.

Af Claus Christensen

Virkelighed eller iscenesættelse?

Det spørgsmål bliver ofte vendt og drejet, når det gælder moderne dokumentarfilm, der bevæger sig i grænselandet mellem genrerne. Men måske er det mere konstruktivt at undersøge, hvordan filmene virker.

Det foreslår anmelder Katrine Hornstrup Yde, der under overskriften ”Alle veje er virkelige” i Information anmelder Ekkos dvd Nordic Reality, som man kan erhverve sig med det aktuelle #59.

Humoristisk knytnæve
Selv om de ti nordiske kortfilm på dvd’en både tæller tegnefilm, musikvideoer og dokufiktive iscenesættelser, er de ifølge Katrine Hornstrup Yde alle ”virkelig seværdige bud på en ’nordisk virkelighed’ i kortfilmformat”.

Anmelderen fremhæver svenske Ruben Östlunds Händelse vid bank, hvor instruktøren genopfører et kikset bankrøveri, som han selv ved et tilfælde oplevede i Stockholm.

”Hans rolle i filmens genopførelse som en tilskuer, der passivt indtager virkeligheden som et fjernt skue, er en fantastisk humoristisk knytnæve i eget øje,” skriver Katrine Hornstrup Yde.

Familiefortællinger
Hun fremhæver også Miia Tervos finske The Little Snow Animal, hvor en samtale mellem en radiovært og et mobbeoffer illustreres af ”en grafik, der også gør de to stemmer i radioen til vibrerende klatter på hvid baggrund”. 

Der falder desuden rosende ord af til de to danske, personlige familiefortællinger – Mira Jargils Den tid vi har (om bedstemorens død) og Christian Sønderby Jepsens Side om side (om en bitter nabostrid).

Ekkos udgivelse af dvd’er startede i 2004, hvor magasin #25 indeholdt en dvd med tre Oscar-nominerede kortfilm af Anders Thomas Jensen.

Det var tænkt som en enkeltstående læsergave, men gaven blev så populær, at dvd’en er gået hen og blevet en del af Ekkos brand. Med hvert nummer følger en dvd – enten spillefilm eller en samling af kortfilm, som magasinet selv har udvalgt.

Nordisk samarbejde
Nordic Reality har Ekko udgivet i samarbejde med tre andre nordiske filmmagasiner: svenske flm, norske Rushprint og finske Episodi. Projektet er støttet af Nordisk Film & TV-fond og Nordisk Kulturfond.

Tidligere har de fire magasiner udgivet Funny Films of the North og Nordic Short Films. Sidstnævnte vakte særlig opmærksomhed, da den bød på verdenspremieren på Lars von Triers ufuldendte 30-årsfilm, Dimension.

Kommentarer

Nordic Reality – Ten True Stories From the North

I samarbejde med tre nordiske filmmagasiner har Ekko samlet ti af de bedste nyere dokumentarkortfilm fra Sverige, Norge, Finland og Danmark.

Dvd’en er støttet af Nordisk Film & TV Fond og Kulturkontakt Nord. Den følger gratis med Ekko #59 og indeholder disse kortfilm:

1987-1993
Marius Dybwad Brandrud, Sverige

Den tid vi har
Mira Jargil, Danmark

Don’t Look Now Trilogy
Emil Trier, Norge

How to Pick Berries
Elina Talvensaari, Finland

Händelse vid Bank
Ruben Östlund, Sverige

Kroppen min
Margreth Olin, Norge

Side om side
Christian Sønderby Jepsen, Danmark

The Little Snow Animal
Miia Tervo, Finland

Till Maria
Tora Mårtens, Sverige

Tussilago
Jonas Odell, Sverige

© Filmmagasinet Ekko