Nyhed
24. sep. 2019 | 16:32

Dronningen køres i stilling til Oscar-nominering

Foto | Rolf Konow
I May el-Toukhys Dronningen indleder en midaldrende kvinde (Trine Dyrholm) en affære med sin unge stedsøn (Gustav Lindh). Nu er filmen valgt ud som den danske kandidat til en Oscar-nominering.

May el-Toukhys anmelder-darling med Trine Dyrholm bliver det danske bud på en mulig Oscar-vinder på bekostning af Ser du månen, Daniel og Før frosten.

Af Frederik Hoff

Det kører for May el -Toukhy.

I august blev Dronningen nomineret til Nordisk Råds Filmpris, og for under en uge siden blev det annonceret, at hun skal instruere en kommende storfilm om Karen Blixen.

Nu er hun officielt den danske kandidat til en Oscar-nomination i kategorien, som netop er blevet omdøbt til ”bedste internationale spillefilm”.

I august blev Ser du månen, Daniel, Før frosten og selvfølgelig Dronningen udpeget som mulige kandidater, og i dag besluttede den danske Oscar-komité sig for dramaet, hvor en kvinde udvikler en farlig affære med sin stedsøn.

Komitéen består af repræsentanter for Det Danske Filminstitut og fra filmbranchen.

”Med et overlegent greb om virkemidlerne har instruktør May el-Toukhy og manuskriptforfatter Maren Louise Käehne skabt et både kompromisløst og medrivende drama, som også internationalt har imponeret publikum og anmeldere,” siger formand for komitéen og Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard, i en pressemeddelelse.

Overbevisende Dyrholm
Med sin internationale terrorhistorie, der hylder den dræbte amerikanske journalist James Foley, lignede Ser du månen, Daniel ellers umiddelbart en favorit. Men Claus Ladegaard og juryen mener altså, at Dronningen har bedre chancer.

Man peger på Trine Dyrholm, som prydede forsiden af Ekko #81 og roses for sin skuespilpræstation i Ekkos anmeldelse.

”Et overbevisende eksempel på en kompleks kvindelig hovedrolle, som vi kunne ønske os mange flere af på det store lærred,” udtaler juryen.

Desuden har juryen øjensynlig lagt vægt på filmens priser på Sundance- og Göteborg-festivalen, hvor internationale medier bragte meget positive anmeldelser.

Hvis Dronningen får en Oscar-nominering, bliver det den første danske siden 2017, hvor Martin Zandvliets efterkrigsdrama Under Sandet blev nomineret til den eftertragtede pris.

En decideret Oscar-sejr for May el-Toukhy ville være første gang siden 2011, hvor Susanne Bier hev Danmarks tredje Oscar-statuette hjem med Hævnen – de foregående er Babettes gæstebud (1987) og Pelle Erobreren (1988).

Om Dronningen bliver nomineret, annonceres den 13. januar 2020.

Trailer: Dronningen

Kommentarer

Ekko #81

Trine Dyrholm pryder forsiden af Ekko #81.

Magasinet byder på et stort interview med hende og instruktør May el-Toukhy om Dronningen.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner årsabonnement, får du en gratis biografbillet og sommernummeret med tema om Tarantino.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko