Nyhed
10. nov. 2023 | 14:34

Nordisk Film hædrer tre succesfulde filmfolk

Foto | Nordisk Film

Instruktøren Lea Glob er allerede blevet hædret med et hav af priser for sin kunstnerdokumentar Apolonia, Apolonia, som nu har vundet Nordisk Film Prisen og 117.000 kroner 

Instruktøren Lea Glob, skuespilleren Jacob Lohmann og manuskriptforfatteren Mette Heeno vinder Nordisk Film Fondens hæderspriser.

Af Alexander Barfred Bajer

Lea Glob er en eftertragtet kvinde i denne tid.

Hendes usædvanligt personlige portræt af billedkunstneren Apolonia Sokol, som Glob følger over en periode på tretten år, har været verden rundt på mere end 50 festivaler i 45 lande og vundet tolv priser – herunder hovedprisen på IDFA i Amsterdam, som er verdens største dokumentarfestival.

Derudover ligger Apolonia, Apolonia lunt i svinget, når European Film Awards, der også kaldes Europas Oscars, uddeles til december.

Og i går aftes modtog Glob endnu en pris, da Nordisk Film Fondens Isbjørne-priser blev uddelt i selskabets ikoniske studie.

Hun vandt Nordisk Film Prisen på 117.000 kroner – 1.000 gange Nordisk Films alder i år. Dermed kommer hun i selskab med tidligere vindere som Lars von Trier, Anders Thomas Jensen og May el-Toukhy.

Producer og juryleder Trin Hjortkjær Thomsen havde masser af rosende ord om instruktøren, hvis filmskoleafgangsfilm Mødet med min far Kasper Højhat var nomineret til en Ekko Shortlist Awards i 2014.

”Din helt særlige evne til at indfange nuancerne skaber et intimt, rørende og nærværende portræt,” sagde jurylederen og fremhævede den særlige forbindelse, der blomstrer mellem Glob og billedkunstneren.

Skuespillernes skuespiller
Borgen-stjernen Birgitte Hjort Sørensen var vært ved det festlige gallarrangement, som for syvende gang hyldede tre dygtige film- og tv-folk, der har markeret sig særligt i det forløbne år.

Skuespilleren Jacob Lohmann fik tildelt Ove Sprogøe Prisen på 75.000 kroner efter et meget travlt år, hvor han har spillet fjern lægefar i Den som dræber, bitter landmand i Minkavlerne og nedbrudt krigsveteran i Oxen.

På film spiller han magtfuld embedsmand i Bastarden og lusket hertug-fætter i Bille Augusts filmatisering af Blixen-komedien Ehrengard: Forførelsens kunst.

Producer og prisudvalgsformand Mikael Rieks kaldte i sin tale Lohmann, der siden 2003 har medvirket i hele 29 film og nitten tv-serier, for skuespillernes skuespiller – en mand, som alle i branchen kender, men som publikum måske ikke altid kan placere.

”Han opleves ikke som en skuespiller, der søger rampelyset, men derimod én, der dedikerer sig til sit håndværk med stille beslutsomhed og en ydmyg natur. Og som efterlader os med en oplevelse af stor skuespilkunst og et unikt tilstedevær,” sagde Mikael Rieks. 

Prisvinders befriende brud
Instruktør Erik Balling og Olsen-banden er selvsagt Nordisk Films stolthed.

Har man ikke selv været i de ikoniske røde haller, har man formentligt set filmene om de tre folkekære banditter, hvor Valby og omegn ofte har lagt scener til.

Manuskriptforfatteren Mette Heeno modtog Erik Ballings Rejselegat for sit arbejde som hovedforfatter på DR’s socialhistoriske spændingsserie Carmen Curlers, der vandt hele tre Robert-priser i februar.

Med statuetten, som skænkes for værker med særlig bred publikumsappel, fulgte en pengepræmie på 75.000 kroner til Heeno, der i de seneste uger har siddet i juryen til Ekko Shortlist Awards 2023.

”Du arbejder med et befriende brud på mange af de klassiske regler, som ofte er no go i danske tv-serier,” sagde producer Camilla Hammerich og tilføjede:

”Du har også modet til at forlade hovedkaraktererne og plottet for at gøre en bikarakter til hovedperson i et helt afsnit.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko