Nyhed
13. jan. 2014 | 19:43

Janus Metz instruerer bestseller

Foto | Anders Kristensen
Janus Metz fik sit helt store gennembrud med dokumentarfilmen Armadillo. Nu springer han ud som fiktionsinstruktør.

Fra Afghanistan-krigen i Armadillo tager Janus Metz springet ind i fiktionens verden med en filmatisering af Kaspar Colling Nielsens Den danske borgerkrig 2018-2024 – men foreløbig kun som kortfilm.

Af Samina Jakobsen

I august søsatte New Danish Screen pilotprojektet Shoot it!, der ifølge kunstnerisk leder Jakob Høgel var tiltænkt ”de manifesterede talenter, der måske har en lidt vild ide og måske tænker ud af boksen i forhold til, hvem de arbejder sammen med”.

Reglerne var simple: 250.000 kroner i støtte og en afleveringsdato 10. januar på den færdige kortfilm. 

97 filmhold søgte, og seks projekter blev udvalgt. Et af dem beskrev Ekko forleden, nemlig Johan Knattrup Jensens virtual reality-projekt Skammekrogen

Men der er også et andet, som påkalder sig forhåndsinteresse: Armadillo-instruktøren Janus Metz og forfatteren Kaspar Colling Nielsens projekt, Det korte liv, med blandt andre Nicolas Bro på rollelisten.

En afskudt kæbe
Den netop færdiggjorte kortfilm er en adaption af et kapitel i Colling Nielsens bestseller fra 2013, Den danske borgerkrig 2018-2024

En grønlænder bliver indlagt på et hospital med en afskudt kæbe efter et selvmordsforsøg og får opereret en ny kæbe på. 

”Denne Kirk Douglas-lignende kæbe gør, at manden skifter identitet,” fortæller Janus Metz. 

”Han bliver ikke længere set på som en grønlænder, men som en mystisk sydamerikaner. I kraft af, at hans fysiske udseende ændres, ændrer omverdenen sit syn på ham,” siger den 39-årige instruktør. 

Vi ser aldrig hovedpersonen
Det korte liv befinder sig i krydsfeltet mellem magisk realisme og kunstfilm. 

”Den benytter sig af nogle greb, som man ikke ser så ofte, eksempelvis ser du aldrig hovedpersonen. Du ser kun andre menneskers reaktion på hovedpersonen,” forklarer Metz, der har lavet kunstfilmen Rupture med Christina Hamre, men ellers er mest kendt for sine dokumentarfilm. 

Janus Metz fremhæver projektets korte arbejdsproces og sammenligner den med en croquis-tegning, hvor de hurtige bevægelser skærper det intuitive blik for, hvad der virker.

”Det er enormt forfriskende, at der er så kort fra støtte til aflevering, og at man ikke skal igennem en masse udvikling. Der bliver lagt en masse tillid over til deltagerne, hvor den rå tanke får lov til at leve,” siger han. 

En testbase
Samtidig er projektet også en testbase, hvor instruktøren kan prøve nogle greb af. 

”Der er da helt klart en ambition for Kaspar og jeg om at gå videre sammen og realisere hele hans bog,” afslører Metz.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor og hvornår de seks Shoot it!-kortfilm skal vises. Ifølge New Danish Screen er det endnu ikke fastlagt, hvor og hvornår man kan se de seks eksperimenterende kortfilm.

”Det ville da være ærgerligt, hvis filmene bare gik hen og blev skrivebordsprojekter. Filmene skal jo ud og møde publikum: på festivaler, i biografen eller på Ekko Shortlist,” siger Janus Metz.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko