Nyhed
23. dec. 2014 | 08:40

Janus Metz skal instruere True Detective

Foto | Anders Kristensen
Janus Metz fik i 2010 et gigantisk gennembrud med krigsdokumentaren Armadillo. Nu tager han springet til fiktionen med den populære tv-serie True Detective.

Anden sæson af True Detective bliver med danske Janus Metz som episode-instruktør. ”Det er en vildt stor chance at få,” siger han til Ekko og løfter lidt af sløret for den kommende sæson.

Af Casper Hindse

Det er ikke alle, der har brugt deres december på at rende rundt i Los Angeles’ småflakkende lys ved siden af serieskaberen Nic Pizzolatto.

Men det har Janus Metz. Dokumentaristen bag succesen Armadillo (2010) skal nemlig instruere tredje afsnit af den nye sæson af True Detective, som Ekko netop har udråbt til årets tv-serie.

”Det har virkelig været givende at være så tæt på Nic, og på samme måde har jeg også haft utroligt gode oplevelser i forhold til samarbejdet med Colin Farrell, Vince Vaughn og Rachel McAdams,” siger Janus Metz, der i november sad i juryen til Ekko Shortlist Awards.

”Man kan stå og opleve Vince i en intens og dyster scene med masser af smerte, og så kan han gå lige ud fra optagelsen og sige: ’Nå, den vittighed jeg var i gang med før … jo, den går sådan her,’” fortæller Metz, der indtil videre kun har dyppet tæerne i nogle få scener til sit eget afsnit.

Velforberedt til tænderne
Janus Metz har tidligere befundet sig blandt store filmfolk, men han har aldrig prøvet noget, der bare minder om opsætningen omkring True Detective.

”Du møder op velforberedt til tænderne, når det handler om så stor en serie, og så udvikler du ellers scener fra tidligt om morgenen til omkring midnat. Intet er overladt til tilfældighederne, og hvis du ikke er knivskarp, så sænker du produktionens hastighed – og det er der ingen, der tager med et smil,” siger Janus Metz, som faktisk skulle have haft et helt andet samarbejde med Pizzolatto.

”Jeg var egentlig klar til at gå i gang med Nics første roman Galveston, som jeg skal filmatisere, men der var nogle datoer, som ikke helt passede sammen, og så fik jeg pludselig tilbuddet om at blive tilkoblet True Detective.”

Overraskende e-mail
Det var en efterårsdag i år, at mailen fra Pizzolatto tikkede ind. Metz vidste, at han kort forinden havde sendt dårlige nyheder af sted mod den amerikanske vestkyst.

Galveston-optagelserne måtte udsættes og med den timing og professionalisme, han havde mødt hos Pizzolatto, var han overbevist om, at nyheden ikke ville gøre det brandvarme Hollywood-navn begejstret.

Men svarmailen fra Pizzolatto gav pludselig nye perspektiver.

”Han skrev noget med, at det var surt med Galveston-udsættelsen, men om det så ikke frigav lidt tid i min kalender til at instruere et afsnit af True Detective, sæson 2,” siger Janus Metz, der ikke turde håbe alt for meget på muligheden, inden alt var clearet.

”Det er jo en helt vild stor chance at få, så jeg tænkte mest over, at der nok ville komme et eller andet i vejen. Jeg var jo sådan set i gang med Galveston, og datoerne ville måske alligevel pludselig flaske sig eller noget i den stil, og så var der ingen grund til at juble for meget,” husker Metz, der imidlertid røg af sted mod Los Angeles og hele True Detective-holdet nogle måneder senere.

Nye hovedroller
Skuffelsen var stor, da det blev offentliggjort, at Matthew McConaughey og Woody Harrelson ikke vendte tilbage i sæson 2. Men Janus Metz forsikrer, at man ikke behøver være nedtrykt over den nye sæsons cast, som i øvrigt ikke har noget at gøre med historien i sæson 1.

”I mit afsnit skal jeg beskæftige mig med alle hovedkaraktererne, for de er stort set med i hver eller hver anden scene. Det ser jeg naturligvis meget frem til, da det jo er afsindigt dygtige skuespillere, jeg skal arbejde sammen med,” siger Janus Metz og fortsætter:

”Det siger jo sig selv med Colin Farrell, Vince Vaughn og Rachel McAdams, men også Kelly Reilly og Taylor Kitsch har meget at byde på.”

Et anderledes lys
Janus Metz ser en tydelig billedmæssig forskel på første og anden sæson.

”Tonaliteten er den samme som i første sæson, men i anden sæson befinder vi os i L.A., og der er lyset bare helt anderledes end i Louisiana, hvor første sæson jo foregik.”

”Det betyder, at billederne nu er mere skærende og blændende end det mørke sump-univers, som vi så i første sæson,” siger Janus Metz, der ikke vil forholde sig til, om anden sæson bliver lige så banebrydende som den første.

”Det er en sæson, som er ret anderledes. Det er for eksempel svært at sige, hvem der egentlig er skurken, fordi vi blandt andet følger Vince Vaughn som gangsterbossen, der forsøger at etablere et hæderligt liv. Jeg har store forventninger til sæson to, og det, jeg har læst ud over mit eget afsnit, lover da godt, men mere kan jeg altså ikke sige.”

Kommentarer

True Detective

Amerikansk tv-serie på HBO, der startede i 2014 og fortsætter i 2015.

Nic Pizzolatto har skrevet serien, og første sæson blev instrueret af Cary Joji Fukunaga.

I første sæson spiller Matthew McConaughey og Woody Harrelson to detektiver, der efter et bestialsk kvindemord indleder jagten på en seriemorder i Louisianas sumpe.

Den nye sæson vil foregå i Los Angeles og har altså danske Janus Metz som instruktør i episode tre.

True Detective sæson 2

Ifølge HBO og andre kilder kredser anden sæson om tre politimænd og en gangster, der bliver hevet gennem et spin af tråde efter et makabert mord i Los Angeles.

Colin Farrell spiller den kokainsniffende chefbetjent Ray Velcoro, der skal navigere mellem det korrupte politi og den gangster, der reelt set ejer ham.

Vince Vaughn spiller gangsteren Frank Semyon, som forsøger at blive mere lovlydig, men af samme grund er ved at miste magten over sin kriminelle underverden.

Rachel McAdams spiller den etisk korrekte, men alkoholiserede sherif Ani Bezzerides.

Taylor Kitsch spiller krigsveteranen og motorcykelbetjenten Paul Woodrugh, der har en dunkel fortid og hurtigt kommer på koalitionskurs med chefbetjent Velcoro.

© Filmmagasinet Ekko