Cannes 2022
31. maj 2022 | 16:22

”Jeg elsker også dem, der har ødelagt mit liv”

Foto | Nadim Carlsen
I Holy Spider spiller Zar Amir Ebrahimi en journalist, der i jagten på en seriemorder løber ind i kvindehad og sexisme i det iranske samfund.

Den prisvindende skuespiller i Ali Abbasis danske seriemorderdrama har på egen krop mærket kvindehadet i Iran, som hun måtte flygte fra, da en sexvideo af hende begyndte at florere.

Af Nicki Bruun

Meget er allerede blevet sagt og skrevet om Holy Spider, danskuddannede og -bosiddende Ali Abbasis film om en seriemorder, der af religiøse grunde slår prostituerede ihjel i Iran.

I kølvandet på prisen til den kvindelige hovedrolleindehaver Zar Amir Ebrahimi har det iranske filmforbund fordømt Holy Spider. Man mener, at den tegner ”et forvrænget billede af det iranske samfund”.

Ali Abbasi mener dog selv, at han med filmen – der bygger på autentiske begivenheder – har lavet den mest realistiske iranske film nogensinde. Og Zar Amir Ebrahimi erklærede sig enig, da hun i weekenden holdt sin takketale efter at have vundet karrierens største pris.

Først takkede skuespilleren på fransk. Derefter sagde hun nogle ord på modersmålet farsi, mens kameraet filmede blandt andre hendes iranske landsmand, instruktør og jurymedlem Asghar Farhadi.

”Det her er en film om kvinder. Om deres kroppe, det er en film fuld af ansigter, hår, hænder, fødder, bryster, sex – alt det, der er umuligt at vise i Iran,” sagde 41-årige Zar Amir Ebrahimi på scenen, før hun takkede sin instruktør.

”Tusind tak til Ali Abbasi for at være så vild og generøs. Tak til dig for din kraftfulde kunst!”

Sexvideo på det sorte marked
Efterfølgende slog Zar Amir Ebrahimi over i engelsk og fortalte de mange stjerner til stede i salen, at denne glædens aften kom efter megen modgang.

”Jeg er rejst langt for at være på denne scene i aften. Det har ikke været nemt. Der har været ydmygelser, men også film. Der har været ensomhed, men også film. Der har været mørke, men også film.”

Zar Amir Ebrahimi er født i 1981 i den iranske hovedstad Teheran. Hun begyndte at arbejde i filmbranchen som attenårig og blev en af de mest berømte skuespillere i Iran, da hun medvirkede i tv-serien Nargess, hvor hun spiller en from og dydig kvinde.

Men i 2006 ændrede alt sig.

På det sorte marked begyndte der at florere en sexvideo, som angivelig viste Zar Amir Ebrahimi i fysisk nærkontakt med en uidentificeret mand.

Skuespilleren fik ødelagt sin karriere og forlod det islamiske hjemland midt i en smædekampagne. Forinden var hun blevet anholdt af politiet og sigtet for at stå bag den obskøne film.

Zar Amir Ebrahimi benægtede først, at det var hende i videoen. I 2019 afslørede hun dog, at hun i videoen var sammen med en Nargess-skuespiller, der havde optaget og delt den. Han tilstod forbrydelsen og blev idømt seks måneders fængsel.

Elsker stadig Iran
I Cannes fortalte Ali Abbasi, at Zar Amir Ebrahimi havde fungeret som såkaldt casting-instruktør på Holy Spider.

Den blev optaget i Jordan, fordi de iranske myndigheder ikke gav lov til at filme i den hellige millionby Mashhad, hvor handlingen udspiller sig.

Det var først, da den kvindelige hovedrolleindehaver trak sig kort før optagelserne, at det gik op for Abbasi, at Ebrahimi skulle spille rollen som journalisten, der går på jagt efter en seriemorder.

Instruktøren fortalte også, at figuren efterfølgende blev omskrevet til Zar Amir Ebrahimi.

Journalisten Rahimi kæmper med kvindehad og sexisme i det konservative iranske samfund. Politichefen er mere interesseret i at komme i bukserne på hende end at opklare mordene, og der går rygter om, at Rahimi blev fyret fra sit arbejde efter en affære med redaktøren.

Zar Amir Ebrahimi kender bedre end de fleste til virkeligheden i Iran, selv om hun blev tvunget til at flygte og bosætte sig i Paris.

I et interview med den franske avis Le Monde har hun sagt: ”Jeg elsker stadig Iran. Det er mit hjemland, mit første land, og jeg elsker iranske mennesker – selv alle dem, der ødelagde mit liv.”

Trailer: Holy Spider

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko