Kommentar
14. apr. 2019 | 11:33

Kan Game of Thrones undgå at skuffe?

Foto | Helen Sloan
Hvidhårede Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) har været en publikumsfavorit siden starten på Game of Thrones. Men ender hun mon med at blive gal ligesom sin forgænger?

Efter en forrygende rebelsk start har forudsigeligheden sneget sig ind. Det efterlader skaberne af Game of Thrones med et nærmest umuligt dilemma forud for den endelige afslutning.

Af Patricia Smollerup

Den isnende vinter kommer i april i 2019. 

Sidste sæson af Game of Thrones har været næsten to år undervejs, men nu er seks afsluttende afsnit lige om hjørnet, og der er lagt op til det helt store, afgørende slag. 

Hvem vil ende på Jerntronen? Hvordan vil kampen gå mod den mystiske fjende The Night King, som er brudt gennem Muren, og vil alle mænd dø? 

Spørgsmålene er mange, forventningerne er tårnhøje hos millioner af fanatiske Game of Thrones-fans overalt i verden, og presset er gigantisk på serieskaberne, når første afsnit herhjemme kan streames på HBO Nordic klokken tre natten til mandag. 

For hvordan kan man afslutte en så stor og hypet serie på værdig vis? 

Kreative forudsigelser
Et helt afgørende element i fascinationen af Game of Thrones skal findes i de heftige spekulationer og diskussioner blandt fans af serien. 

Game of Thrones har været på alles læber i adskillige år, og en markant del af snakken har affødt teorier om, hvem som ender på tronen, og hvem som bliver den næste, der må lade livet. 

Gætterierne er blevet et så vigtigt element i interessen omkring Game of Thrones, at man ligefrem kan oddse på det.

Og teorierne er mange: Bran er The Night King, Daenerys vil ende som gal, og Tyrion er i virkeligheden en Targaryen. 

Fans har gennem otte år udvekslet kreative forudsigelser og investeret tid i de mange samtaler. De har alle taget serien til sig og har en holdning til, hvordan serien bør og ikke bør ende. Derfor er det nærmest en umulig opgave for serieskaberne at få tæmmet det monster af en fortælling, som de har sat i verden, og leve op til de høje og meget specifikke forventninger blandt publikum. 

Holdet omkring Game of Thrones har selv været klar over det, og både Kit Harington, som spiller Jon Snow, og Sophie Turner, som spiller rollen som Sansa Stark, har udtalt, at afslutningen vil uundgåeligt efterlade nogle fans skuffede. 

Kompromisløs start
Da den første sæson af middelalder-fantasy-serien havde premiere på HBO i 2011, lagde den fundamentet til det ambitiøse og gigantiske seriehit, som Game of Thrones skulle vise sig at blive. 

Komplekse karakterer og sympatistrukturer, en imponerende visuel side og særligt niende afsnit i første sæson skulle sætte en fed streg under seriens provokerende kompromisløshed. Brutalt og overraskende skødesløst kappede man hovedet af den gode Ned Stark, som vi ellers havde fulgt tæt i første sæson. 

En stil, som for alvor blev cementeret med udryddelsen af store del af den elskværdige Stark-familie ved ”The Red Wedding” i sæson tre, der fik én til at tabe kæben. 

Men som sæsonerne er skredet frem og har overhalet George R. R. Martins forlæg, har forudsigeligheden indsneget sig. 

Vil det gode sejre?
Særligt sæson syv stillede på klassisk vis de gode over for de onde med færre nuancer end tidligere. Og selv om karakterer stadig har måttet lade livet, er der ikke for alvor blevet dræbt nogle af de tunge publikums-darlings i lang tid. 

Tværtimod fik flere i sæson syv redningsvesten kastet efter sig i sidste øjeblik. 

Er Game of Thrones blevet konventionel på sine ældre dage? Er man i sin iver for at please fansene blevet bange for at tage de makabre valg, der startede som en del af fascinationskraften ved serien? 

Så er der fare for, at serien ender med at skuffe de fans, der faldt for den provokerende rebelskhed. 

Hvis denne klassiske stil, hvor det gode rent faktisk sejrer, fortsætter i seriens sidste sæson, vil afslutningen nok behage, men også være decideret kedelig. 

Men hvis skaberne går tilbage til rødderne med uforudsigelige twist og kompromisløshed, er der samtidig den anden risiko, at flere vil blive efterladt frustreret over, at de elskede karakterer og den historie, som seerne har fulgt i så mange år, ikke får en tilfredsstillende afslutning. 

Så det er svære forhold for serieskaberne, når de skal lande det gigantisk ambitiøse bæst, som de har skudt i luften. Men skulle det alligevel lykkes for dem med en vellykket afslutning, vil Game of Thrones stå tilbage som en af nyere tids bedste serier.

Trailer: Game of Thrones – sæson 8

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko