Nyhed
23. feb. 2022 | 14:11

Nyt koncept: Kendte anbefaler kortfilm

Foto | Jacob Ehrbahn
Som manden bag En frygtelig kvinde og den nye gyser Speak No Evil er Christian Tafdrup en af tidens mest originale filmskabere. Han anbefaler i nyt initiativ kortfilm af nogle af landets største talenter.

Biografaktuelle Christian Tafdrup er den første i et nyt initiativ, hvor kendte personligheder fremhæver tre kortfilm på Ekko Shortlist, som de er særligt begejstret for.

Af Nicki Bruun

1320 kortfilm kan i skrivende stund opleves på Ekko Shortlist, og der kommer i gennemsnit tre nye film hver mandag!

Online-hitlisten har siden starten i april 2013 støt og roligt vokset sig til den centrale platform for danske filmtalenter med et overflødighedshorn af forrygende korte fortællinger.

Men den er efterhånden også så stor, at det indimellem kan føles som at lede efter nålen i en høstak, hvis man ikke har en bestemt instruktør eller titel at gå efter.

Man kan altid starte med at se de øverste og mest populære film i arkivet All Time Shortlist, men der findes også længere nede ad listen mesterlige kortfilm, som læserne ikke bør gå glip af.

Derfor er vi nu glade for at kunne lancere et nyt initiativ!

En kendt personlighed anbefaler tre favoritter fra Ekko Shortlist. Anbefalerne kan naturligvis komme fra den danske filmbranche, men vi kan lige så vel lade politikere, reality-stjerner eller forfattere udpege kortfilm, som de er særligt begejstret for.

Anbefalingerne bliver offentliggjort en gang om måneden, og til at sparke det hele i gang har ingen ringere end Christian Tafdrup udvalgt tre personlige yndlingsfilm på tjenesten.

Se dem her!

Frontløber for filmkunst
Christian Tafdrup debuterede som ung i Smukke dreng fra 1993 og startede karrieren som skuespiller.

Men i 2016 spillefilmdebuterede han som instruktør med det surrealistiske drama Forældre. Og allerede året efter slog han stort igennem med den kontroversielle komedie En frygtelig kvinde.

Den 17. marts er filmskaberen aktuel i danske biografer med gyseren Speak No Evil, som Ekko har anmeldt til fem stjerner. Til Ekko har Tafdrup fortalt, at den er blevet skabt med ambitionen om at lave ”Danmarks mest ubehagelige film nogensinde”.

Om nogen står Christian Tafdrup i dag for original og udfordrende filmkunst.

Kortfilmen har fået et hjem
Inden gennembruddet instruerede han flere kortfilm – blandt andet den mesterlige En forelskelse fra 2008 – og han ville have elsket muligheden for at vise publikum sine film på Ekko Shortlist.

”Dengang jeg lavede kortfilm, var de et rent og skært visitkort til at lave en spillefilm. Jeg kan huske, at det var meget uforløsende ikke at kunne vise filmene nogen steder. Det er dejligt, at de har fået et sted at blive set,” siger Christian Tafdrup, der var med i juryen til Ekko Shortlist Awards i 2017.

Han har med stor begejstring kastet sig over kortfilmene på Ekko Shortlist for at udvælge sine favoritter. Og han vil opfordre alle til at gøre det samme:

”Det er altid en god oplevelse og lærerigt at se fortællinger i alle formater fra alle mulige stemmer. Det var en stor fornøjelse!”

Kommentarer

Ekko Shortlist

En onlinehitliste med de bedste danske kortfilm.

Startede i april 2013 og rummer i dag over 1300 film.

Hver uge kommer nye film på Top 10, og efterfølgende kan de ses i arkivet All Time Shortlist.

Byder på film af instruktører som May el-Toukhy, Fenar Ahmad og Hlynur Pálmason.

Ekko Shortlist er et nonprofit-foretagende.

Støttet af Det Danske Filminstitut.

© Filmmagasinet Ekko