Nyhed
19. jan. 2022 | 11:37

Kryptokollektiv vil filmatisere Dune

Foto | uoplyst
Den såkaldte bibel for Alejandro Jodorowskys planlagte filmatisering af Dune er fuld af illustrationer og storyboards over, hvordan filmen skulle have set ud.

En gruppe har købt bog om kultinstruktøren Alejandro Jodorowskys aldrig realiserede filmatisering af sci-fi-værket og vil lave en animationsserie, men rettighederne driller.

Af Nicki Bruun

Sidste år havde Denis Villeneuves stort anlagte filmatisering af romanklassikeren Dune premiere på verdens biograflærreder, og kort efter kom den på streamingtjenester.

Filmen fik primært gode anmeldelser for den billedskønne levendegørelse af ørkenplaneten Arrakis. Men nogle kritikere – blandt andre Ekkos – hæftede sig ved, at den som første del af to planlagte film er en forret inden hovedretten.

Mens vi venter på Villeneuves fortsættelse, har et såkaldt kryptokollektiv kastet sig ud i et forsøg på at realisere kultinstruktøren Alejandro Jodorowskys planer om at filmatisere Frank Herberts sci-fi-værk fra 1965.

Den chilenske filmskaber Jodorowsky – som snart bliver 93 år – fik i sin tid udarbejdet en såkaldt bibel for sin ambitiøse filmatisering. Et af eksemplarerne kom sidste år til salg ved en auktion, hvor kryptokollektivet SpiceDAO sikrede sig bogen for den nette sum, der svarer til 17,5 millioner danske kroner.

Bogen var vurderet til en salgspris omkring 100 gange lavere, altså i omegnen af 175.000 kroner, men nu vil medlemmerne i SpiceDAO have noget for investeringen.

Tolv timers syretrip
Kryptokollektivet skriver på Twitter, at gruppen vil producere en animationsserie inspireret af bogen og sælge den til en streamingtjeneste.

Det har dog fået mange på nettet til at påpege, at gruppen ikke ejer rettighederne til historien, bare fordi den har købt bogen.

Hvordan det faktisk skal lade sig gøre, er derfor stadig et godt spørgsmål. Men instruktøren siger i dokumentaren Jodorowsky’s Dune fra 2013, at han ville ønske, at nogen laver en animation baseret på bogen.

I Ekko #89 skildrer vi Alejandro Jodorowskys planlagte filmatisering, der er blevet kaldt ”den bedste film, som aldrig er blevet lavet”. Det var tænkt som et tolv timer langt og bevidsthedsudvidende syretrip af en sci-fi-film, som endda skulle starte en verdensreligion.

Abonnenter kan læse artiklen digitalt.

Spredehagl
Kryptokollektivet er blevet drillet med ikke at have sat sig ind i, hvordan rettigheder fungerer. Men gruppen anerkendte kort efter købet af bogen, at de ikke dermed kan filmatisere Dune.

”Jodorowskys store vision for Dune har på den ene eller anden måde plantet frøene for næsten alle sci-fi-projekter de sidste 50 år,” skrev SpiceDAO i december på hjemmesiden Medium.

”Mens vi ikke ejer rettighederne til Frank Herberts mesterværk, står vi med en unik mulighed for at skabe vores egen tilføjelse til genren som en homage til de kæmper, vi står på skuldrene af.”

SpiceDAO skriver også om planer for at offentliggøre bogen i det omfang, loven tillader. Det blev dog gjort allerede i 2011, hvor scannede billeder af bogen kom på internettet, selv om det øjensynligt bryder med ophavsretten.

Senest har kryptokollektivet på Twitter delt et screenshot. Det viser en ansøgning om at fremvise bogen på den berømte kongres Comic-Con, hvor film- og spilfans hvert år mødes i en hyldest til deres kultur. Der bliver med andre ord skudt med spredehagl.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko