Ekko Shortlist Awards 2022
29. nov. 2022 | 15:46

Lyden giver adgang til underbevidstheden

Foto | Nikolai Linares
Tonemester Kevin Bavnhøj holdt en stærk takketale fuld af både humor og alvor, da han vandt prisen for bedste lyddesign ved Ekko Shortlist Awards 2022.

”Vi kan ikke nedbryde skammen, men vi kan lære at arbejde og leve med den,” sagde vinderen, da prisen for bedste lyddesign blev uddelt ved Ekko Shortlist Awards.

Af Nicki Bruun

Alle kan blive enige om, at billeder er uundværlige i en film. Men de fleste i dag har nok også svært ved at forestille sig en film uden lyd.

Lydsiden er helt afgørende for vores indlevelse i en film. Det blev slået fast med syvtommersøm, da prisen for bedste lyddesign blev uddelt ved Ekko Shortlist Awards 2022.

Roar Skau Olsen og Johannes Rose – tonemestre og medlemmer af bestyrelsen for filmarbejdernes fagforening FAF, som støtter Ekko Shortlist – gik på scenen. Veloplagt gav de en mere eller mindre videnskabelig forklaring på, hvorfor lyd går så rent ind i hjernen.

Med hjælp fra sin audiolog-svoger og Wikipedia forklarede Johannes Rose morsomt, at en menneskehjerne skal bruge mange flere kræfter på at forstå og analysere, hvad man ser, end hvad man hører.

Og han nåede frem til en konklusion:

”Så derfor kan vi helt sikkert godt konkludere, at hvis man gerne vil have en direkte adgang til vores underbevidsthed og følelser – uden al fornuft og rationale – så er det lydfolk, I skal snakke med!”

Se en sammenklippet video fra Ekko Shortlist Awards nederst i artiklen!

Skammen skal dræbes
Vinderen af prisen for bedste lyddesign blev Kevin Bavnhøj, der har skabt det hårdtslående lydtæppe i Det ottende sakramente, hvor en præst går på voldelig hævnmission.

Tonemesteren holdt en stærk takketale. Han fik først publikum til at grine, og siden modtog han et stort bifald, da han opfordrede alle til at tale om de svære følelser, som filmen dykker ned i.

”Jeg vil bede jer om at gå hjem og snakke med jeres kære om jeres skam – måske ikke hele listen, men den liste, hvor skammen vender tilbage,” sagde Kevin Bavnhøj og fortsatte:

”Den skal vi have dræbt, for vi har alle sammen den følelse på et eller andet tidspunkt. Vi kan ikke nedbryde skammen, men vi kan lære at arbejde og leve med den.”

Det ottende sakramente vandt også prisen for bedste originale musik takket være komponist Tobias Kropps dystre toner.

Det er altså en film, der virkelig har ramt ørene på både den professionelle jury og brugerne. Vinderne ved Ekko Shortlist Awards blev fundet i en sammentælling mellem juryens vurdering og brugernes stemmer.

Se kortfilmen og alle de andre imponerende prisvindere på Ekko Shortlist.

Video: Bedste lyddesign ved Ekko Shortlist Awards 2022

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Ekko Shortlist Awards hylder danske talenter og kortfilm.

Niende udgave blev afholdt 19. november i Bremen Teater.

Juryen bestod af en række af landets bedste filmfolk.

Tonemestrene Roar Skau Olsen og Johannes Rose fra bestyrelsen i FAF overrakte prisen for bedste lyddesign til Kevin Bavnhøj for Det ottende sakramente.

Award-showet blev støttet af Det Danske Filminstitut, Producentforeningen, FAF, FILM&TVGRUPPEN i Journalistforbundet, Dansk Skuespillerforbund, Zentropa, Nordisk Film, Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, ANIS, Politiken-Fonden, Jytte Groes og Royal Økologisk.

© Filmmagasinet Ekko