Nyhed
26. apr. 2016 | 12:34

Mads Mikkelsen skal finde Guldpalmevinderen

Foto | Dean Rogers
Mads Mikkelsen (th.) skal vurdere Nicolas Winding Refn til årets Cannes-festival. Her ses de to venner i det skotske højland under optagelserne til Valhalla Rising.

Den danske skuespiller er udvalgt til at sidde i den prestigefyldte hovedjury i Cannes, hvor han blandt andet skal vurdere vennen Nicholas Winding Refns nye film.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Rygterne har allerede været fremme i franske aviser, men nu er det officielt: Mads Mikkelsen skal sidde i hovedjuryen på årets Cannes-festival.

Skuespilleren, der spillefilmdebuterede i Nicolas Winding Refns Pusher fra 1996, vandt prisen for bedste skuespiller på Cannes-festivalen i 2012 for Thomas Vinterbergs Jagten.

Cannes bliver jævnligt kritiseret for at være indspist eller ligefrem nepotistisk, og med udpegningen af Mads Mikkelsen har kritikerne fået mere brænde til bålet. Særlig markant var kritikken, da Isabelle Huppert som juryformand i 2012 gav Guldpalmen til sin trofaste instruktør Michael Haneke for Amour.

Ungarsk komet i juryen
Mads Mikkelsen er dog som menigt medlem af juryen langt fra ene om at bestemme hovedpriserne på årets festival.

Juryens hovedformand er den australske instruktør George Miller, der sidste år fik et stort comeback på netop Cannes-festivalen med Mad Max: Fury Road.

I juryen er også den ungarske instruktør bag mesterværket Sauls søn, László Nemes, som Mads Mikkelsen overrakte Grand Prix-prisen til på sidste års festival.

De største stjerner i juryen er skuespillerne Donald Sutherland og Kirsten Dunst. Sutherland huskes især fra Nicolas Roegs Don’t Look Now fra 1973, mens Dunst er kendt for Spider-man og naturligvis Lars von Triers Melancholia.

Desuden tæller juryen den franske instruktør Arnaud Desplechin, som fem gange har været i hovedkonkurrencen i Cannes, og den franske skuespiller Vanessa Paradis.

De sidste to er den italienske instruktør og skuespiller Valeria Golino og den iranske producer Katayoon Shahabi.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko