Nyhed
13. jan. 2017 | 17:01

NRK blokerer for udenlandske Skam-fans

Foto | NRK
Kanye West og Jay Z's ”Illest Motherfucker Alive” spiller i scenen, hvor William og vennerne har fået tæsk, og er en af sangene, der fra i dag gør Skam til lukket land uden for Norge.

Fra i dag er det slut med at se den norske hitserie Skam på NRK’s hjemmeside, fordi musikrettighederne til serien ikke gælder uden for Norges grænser.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

2016 blev for alvor året, hvor mange danskere blev bidt af den norske ungdomsserie Skam og fortrolig med norske fraser som ”drittsekk”, ”russebuss” og ”kødde”.

Men nu tyder det på, at det fremover kan blive svært at følge Isak, Noora, Vilde og alle de andre Skam-karakterer. NRK, der står bag serien, har nemlig lukket for streaming af serien uden for Norges grænser fra i dag.

Indtil nu har vi i Danmark og andre steder uden for Norge kvit og frit kunne se afsnittene på NRK’s hjemmeside, efterhånden som de blev lagt ud til streaming.

I en pressemeddelelse skriver NRK, at geoblokeringen skyldes et krav fra organisationen IFPI, der varetager musik- og pladebranchens interesser.

Skam benytter nemlig rettighedskontrollerede musiknumre i stor stil, som de dog ikke har rettigheder til uden for Norge, og derfor kræver IFPI geoblokering.

”NRK har ret til at publicere indhold til nordmænd i Norge og i udlandet, og pladebranchen reagerer nu på, at for mange andre ser det, uden at NRK har betalt for internationale visningsrettigheder,” lyder det i pressemeddelelsen fra Kari Anne Lang-Ree, der er den norske tv-stations advokat.

DR har købt første og anden sæson
I december måned løb sidste afsnit af tredje sæson Skam over skærmene i Norge og resten af verden.

Med NRK’s nye udmelding tyder det altså umiddelbart på, at den kommende fjerde sæson af serie-hittet ikke kan streames fra Danmark som førhen.

Den norske pendant til DR skriver dog samtidig i pressemeddelelsen, at beslutningen muligvis ikke er definitiv.

”NRK tager indstillingen fra musikbranchen alvorligt. Vi er i dialog med IFPI for at finde en løsning,” udtaler Kari Anne Lang-Ree.

DR har fortsat rettigheder til seriens første to sæsoner, der stadig kan ses på dr.dk.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko