Nyhed
16. sep. 2022 | 16:50

Instruktør anklages for udnyttelse af børn

Foto | Ulrich Seidl Film Produktion GmbH

Sparta handler om østrigske Ewald, der bliver judotræner for nogle rumænske børn og opdager sine pædofile tendenser.

Den østrigske mesterinstruktør Ulrich Seidls Sparta får premiere på San Sebastian-festivalen til trods for påstande om udnyttelse af børn under optagelserne.

Af Jonathan Lebeda

Sparta får premiere på San Sebastian Film Festival, efter Toronto Film Festival smed filmen ud af programmet på grund af anklager om udnyttelse af børneskuespillere.

Det tyske tidsskrift Der Spiegel rapporterer, at den østrigske instruktør Ulrich Seidl bevidst undlod at informere de unge amatørskuespillere i alderen fra ni til seksten om, at filmens tema er pædofili.

Samtidig hævdes det, at skuespillerne er blevet konfronteret med vold og nøgenhed uden tilstrækkelig støtte under optagelserne.

En tiårig dreng skal være blevet presset til at drikke snaps, mens en anden mand kærtegner hans ryg og arm.

Det fremgår af Der Spiegels efterforskning, der forløb over seks måneder og blev udgivet den 2. september.

Sag for domstolene
Ulrich Seidl er en af den europæiske filmkunsts fremtrædende instruktører med samfundskritiske og tabunedbrydende værker som Hundedage, Import/Export, Tierische Liebe og Paradis-trilogien.

San Sebastian Film Festivalen har valgt at lade filmen blive i konkurrenceprogrammet, hvor filmen nu får verdenspremiere den 18. september.

”Vi vurderer og baserer vores interesse for filmene ud fra deres kvalitet. Festivalen kan ikke dømme, hvordan en film er blevet lavet, og hvorvidt der er begået forbrydelser under optagelserne,” fortæller en talsperson for den spanske filmfestival til branchebladet Variety.

”Hvis der er nogle, som har beviser på, at der er sket en forbrydelse, må de melde det til en dommer. Kun en afgørelse fra en domstol vil kunne få os til at aflyse en planlagt visning.”

Den største respekt
Der Spiegels efterforskning fik Toronto Film Festival til at droppe filmen og den planlagte verdenspremiere på Sparta den 9. september.

”En nylig efterforskning fra Der Spiegel hævder, at officielle retningslinjer, der skal beskytte børn og holde deres forældre informerede under filmoptagelser, ikke er blevet fulgt,” fortæller en repræsentant fra Toronto Film Festival til Deadline.

Ulrich Seidl afviser alle anklager.

”Mine film er ikke et produkt af, at jeg manipulerer mine skuespillere eller fejlagtigt præsenterer dem for filmens indhold – og slet ikke, at jeg udnytter dem,” skriver Ulrich Seidl på sin hjemmeside.

”Jeg har den største respekt for alle mine skuespillere, og jeg ville aldrig tage en beslutning, der på nogen måde kunne skade deres fysiske eller mentale velbefindende.”

Menneskedyret
Sparta skildrer østrigske Ewald, der bliver judotræner for nogle rumænske børn og opdager sine egne pædofile tendenser.

Filmen følger efter Rimini, der handler om Ewalds bror og har dansk biografpremiere den 24. november.

”Seidl dissekerer endnu engang menneskedyret, der i bund og grund nærer et ønske om at blive bekræftet betingelsesløst,” skriver Samina Yasmin Jakobsen om Rimini.

Hun giver den fire stjerner i det kommende nummer af Ekko og konkluderer:

”Men Seidl viser os også, at det er nærved umuligt i en verden, der opgør hvert menneskeliv i kroner og øre.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko