Nyhed
07. juli 2016 | 11:11

Oscar optager nye medlemmer efter kritik

Foto | Academy of Motion Picture Arts and Sciences
To år i træk var samtlige Oscar-nominerede skuespillere hvide. Det udløste stor kritik, som Oscar-komitéen nu lader til at reagere på med de nye medlemmer af Akademiet.

Efter den massive kritik af Oscar-uddelingen er de første nye medlemmer af Akademiet blevet offentliggjort. Noget tyder på, at kritikken har virket.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

I vinters kom Oscar-uddelingen gevaldigt i modvind, da mange prominente filmfolk og meningsdannere kritiserede den prestigefyldte filmpris for at være for hvid.

Kritikken gik især på, at samtlige tyve nominerede i skuespilskategorien var hvide, og at Akademiet, der har stemmeret, var domineret af alt for mange hvide mænd over 60 år.

Hurtigt imødekom Oscar-komitéen kritikken ved at ændre på reglerne for Akademiets sammensætning. Og nu er de første nye medlemmer siden kritikken blevet offentliggjort.

Meget tyder på, at Oscar-komitéen har taget kritikken alvorligt. I hvert fald er hele 46 procent af de nyoptagede medlemmer kvinder, og 41 procent er farvede, skriver flere internationale medier.

Prominente navne
Rent teknisk har de mange nye medlemmer i første omgang modtaget en invitation fra Akademiet, som de dernæst skal acceptere.

I alt er 683 personer blevet inviteret til at blive en del af Akademiet, der ifølge Oscar-komitéen i øjeblikket består af 25 procent kvinder og blot otte procent farvede.

To af de skuespillere, der blev forbigået til Oscar-uddelingen tidligere i år, og hvis fravær udløste stor kritik, var Idris Elba og Michael B. Jordan.

Begge skuespillere er nu blevet inviteret til at blive medlem af Akademiet – måske som en slags plaster på såret. Mange mente nemlig, at de begge fortjente en nominering for deres præstationer i henholdsvis Beasts of No Nation og Creed.

Andre prominente navne som Emma Watson, Ken Loach, Rachel McAdams, Brie Larson og Wachowski-søstrene har også fået en invitation.

Ifølge Variety kalder Oscar-komitéens præsident Cheryl Boone-Isaacs de nye medlemmer for ”et stort skridt fremad”.

”I de næste fire år er det vigtigt at følge op på det mål, vi har sat os. Dialogen og debatten fortsætter, og jeg tror, at det vil skabe en masse positiv energi, der vil udvikle sig yderligere,” siger Cheryl Boone-Isaacs.

Mange nye danske medlemmer
Også en del navne fra den danske filmverden får fremover mulighed for at stemme til Oscar-uddelingen.

Tobias Lindholm, der selv var nomineret med Krigen i år, er på listen, ligesom hans klipper Adam Nielsen også er det. Nicolas Winding Refn er ligeledes at finde på Akademiet invitationsliste.

Joshua Oppenheimer, der egentlig er amerikansk, men som er bosiddende og producerer sine film i Danmark, får også mulighed for stemme på baggrund af sine to dokumentarer The Act of Killing og The Look of Silence, der begge var Oscar-nominerede.

I alt er ti danskere blevet inviteret til Akademiet, der foruden de allerede nævnte navne, tæller fotograf Charlotte Bruus Christensen, klipper Pernille Bech Christensen, klipper Niels Pagh Andersen, producer Signe Byrge Sørensen, producer Christian Potalivo, kostumedesigner Manon Rasmussen og animator Line Korsgaard Andersen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko