Nyhed
11. juni 2012 | 11:51

Provinsen elsker danske film

Foto | Lars Høgsted
Hvidstengruppen

Folk uden for de fire største byer er mest trofaste over for danske film, når de går i biografen, viser ny undersøgelse. Til gengæld er de svære at trække til truget.

Af Jacob Ludvigsen

Hvis en dansk film virkelig skal brage igennem ved billetlugerne, skal publikum uden for de store byer lokkes til.

Der kan nemlig fint gemme sig et par hundrede tusinde købelystne borgere i de store byer, men hvis man virkelig skal finde guldet – og nå op omkring en halv million solgte billetter – skal man have fat i provinsen.

Det bekræfter en ny undersøgelse, som  Danske Biografer har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik for filmåret 2011, og som brancheforeningen offentliggør på sin hjemmeside i morgen.

Her står det klart, at selvom indbyggerne uden for Danmarks fire største byer går mindst i biografen, er de mere trofaste over for danske film end deres landsmænd fra København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Ser en halv film om året
36 procent af de film, fynboerne (minus odensegenserne) ser, er danske, mens det samme gælder for 33 procent af de film, jyderne ser (minus folk fra Aalborg og Aarhus).

31 procent af de biograffilm, bornholmerne og sjællænderne (eksklusive københavnerne) indløser billet til, er danske. Til sammenligning er blot lidt over hver femte af de film, københavnerne køber billet til, fra hjemstavnen.

Storbyboerne er dog stadig dem, der ser flest danske film. Bor man i Odense, ser man én dansk film om året, hvilket gør dem til den gruppe i landet, der støtter mest op om fædrelandets filmproduktion.

Københavnerne, århusianerne og aalborgenserne ser 0,8 danske film om året, mens der trods alt skal noget særligt til, før folk uden for de store byer slæber sig afsted: De ser i gennemsnit en halv dansk film om året.

Københavnerne flittigste biografgængere
Indbyggerne i de store byer er da også biografernes bedste kunder. Københavnerne indtager førstepladsen og går i biografen 3,7 gange om året i gennemsnit.

De får konkurrence fra biografgængerne i Aarhus og Odense (3,5 biografbesøg om året) og Aalborg (2,8 gange), mens provinsboerne generelt er sværere at trække til truget. Jyderne uden for Aalborg og Aarhus og sjællænderne uden for København går blot i biografen 1,6 gange om året.

Færrest biografoplevelser får fynboerne uden for Odense. De går kun i biografen 1,1 gange årligt.

2012-tal bliver bedre
Når tallene skal gøres op for 2012, kan regnskabet dog have fået en gevaldig saltvandsindsprøjtning.

Det samlede tilskuerantal er lige nu tolv procent bedre end ved samme tid sidste år, og flere danske film er nået rundt i hele landet med imponerende billettal til følge.

En kongelig affære kravlede sidste uge over en halv million solgte billetter, mens Hvidstengruppen foreløbigt har trukket intet mindre end 753.000 danskere i biografen – og har ikke mindst haft et solidt tag i provinsen.

Biograftal

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko