Nekrolog
14. feb. 2020 | 12:25

Søren Spanning var mentor for en generation

Foto | Jasper J. Spanning
Søren Spanning er fremragende som en mand i vild og morsom midtvejskrise i kortfilmen Ud, spring over, ind, der er fotograferet af hans søn Jasper J. Spanning.

Trods sit imposante ydre vil skuespilleren, der vandt for rollen som forvirret far i Ekko Shortlist-filmen Ud, spring over, ind, blive husket som et stort og inspirerende menneske.

Af Nicki Bruun

En af de store personligheder i dansk film er gået bort. Søren Spanning er efter længere tids sygdom død i en alder af 68 år, bekræfter hans familie.

Han vil blive husket for sit teaterarbejde og medvirken i en lang række serier. Men i Ekko-regi glemmer vi aldrig hans rolle i den store vinderfilm fra den allerførste udgave af Ekko Shortlist Awards i 2014, Ud, spring over, ind.

Skuespilleren vandt prisuddelingens statuette for sin formidable præstation i Thomas Daneskovs kortfilm, hvor Thomas Ernst som sønnen Rasmus finder sin far i familiens sommerhus. Her er Spanning som faren i gang med heftig druk og selvrealisering, der udvikler sig til en sjov og rørende mandeweekend.

På grund af en hjerneblødning samme år var Spanning ikke i stand til selv at afhente prisen, som i stedet blev modtaget af hans søn og filmens fotograf: Jasper J. Spanning.

I 1995 blev skuespilleren udnævnt til ridder af Dannebrog, og i 2016 fik han tildelt Osvald Helmuth-legatet. I den forbindelse blev det sagt, at Spanning var en ener med en meget stor kærlighed til sin metier. Og det bekræfter han kolleger.

”Han var en fantastisk skuespiller og et stort menneske. Et ordentligt og et godt menneske,” siger Lars Mikkelsen, som spillede over for Søren Spanning på teatret, til DR.

”Han var en mentor for mange af os i min generation og har haft en stor indflydelse på mange af os.”

Imposant ydre
Søren Spanning blev uddannet skuespiller i 1976 på Aarhus Teater, hvor han også arbejdede i årene efter. I 1980 blev han hentet til Det Kongelige Teater, hvor han de næste syv år spillede titelrollen i en opsætning af Hamlet og desuden medvirkede i stykker som En skærsommernatsdrøm og Købmanden i Venedig.

Han medvirkede undervejs i karrieren i film som Midt om natten og En kongelig affære, mens han tidlige tv-arbejde tæller titler som Strandvaskeren og Kald mig Liva.

Senere blev han også kendt på tv-skærmen for roller i julekalenderne Krummernes jul og Brødrene Mortensens jul, mens han havde større biroller i serierne Borgen, Lærkevej og Hotellet.

”Imposant og markant af ydre synes han bedst egnet til at spille personer i overstørrelse, med et til tider forvredet format – mens rene hverdagsroller ligger mindre naturligt for ham,” skriver Ekkos afdøde anmelder Morten Piil om Søren Spanning i bogen Danske filmskuespillere.

Her fremhæves Spannings præstation i Min farmors hus fra 1984, som har Bodil Udsen i hovedrollen.

”Filmen domineres totalt af Bodil Udsens kraftpræstation som farmoren, men som hendes pressede søn har Spanning den rette tyngde til at give Udsen kvalificeret modspil.”

Forrygende filmskurk
På sine ældre år blev Søren Spanning også kendt som den danske stemme bag skurken Lord Voldemort i lydbøgerne om troldmandsdrengen Harry Potter.

Det talent havde Morten Piil set på forhånd og skriver i Danske filmskuespillere fra 2001: ”Der ligger måske en forrygende filmskurk gemt i ham – i hvert fald giver han gode prøver på sit talent for rollefaget i to nylige tv-serier.”

Der henvises til Strisser på Samsø og Taxa, hvor Søren Spanning i sidstnævnte spiller psykopatiske Klaus med ”en sikker dobbelttone af venlig pænhed og underliggende voldelig farlighed”.

Søren Spanning efterlader sig ægtefællen og skuespiller-kollegaen Karen-Lise Mynster samt tre børn.

Jasper J. Spanning har som fotograf for nyligt vundet en Robert for Dronningen, mens Rosalinde Mynster er skuespiller og kendt for blandt andet Badehotellet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko