Nyhed
08. juni 2023 | 13:17

Statsministerens mand laver Anker-serie

Foto | Bax Lindhardt

Mette Frederiksen og Bo Tengberg deltog i 2016 sammen i begravelsen af Anker Jørgensen, der nu bliver genstand for en dokumentarserie, som politikerens filmmand instruerer.

Bo Tengberg får 5,2 millioner kroner af Filminstituttet til dokumentar om det socialdemokratiske ikon Anker Jørgensen, som hustruen Mette Frederiksen hyldede med følelsesladet tale ved begravelsen.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Der er en dramadokumentarisk serie på vej om Anker Jørgensen. Det er jo ikke så underligt, at den tidligere socialdemokratiske statsminister bliver genstand for en dokumentar.

Også et andet socialdemokratisk ikon blev for et år siden skildret i DR’s dramadoku-serie Krag & Virkner, som er en blanding af interviews og rekonstruktioner med Thure Lindhardt og Katrine Greis-Rosenthal som Jens Otto Krag og Helle Virkner.

Til gengæld er det bemærkelsesværdigt, at manden bag den kommende serie – der bærer titlen Anker og laves for TV 2 – er gift med den nuværende socialdemokratiske statsminister.

Fotografen Bo Tengberg var i 2016 til Anker Jørgensens begravelse sammen med sin daværende kæreste Mette Frederiksen. Hun holdt en mindetale for politikeren, der døde i en alder af 93 år.

I rollen som instruktør har Tengberg i flere år arbejdet ihærdigt på en dokumentarserie om statsmanden, der i folkemunde blot hedder Anker. Serien er baseret på grundig research og samtaler med mange, der kendte Anker Jørgensen.

Nu oplyser Det Danske Filminstitut over for Ekko, at serien er blevet bevilliget 5,2 millioner kroner fra den såkaldte Public Service Pulje, der yder støtte til dansk tv-drama og tv-dokumentar. Beløbet er inklusive en udviklingsstøtte på 770.000 kroner.

Anker produceres af Troels Uhrbrand Rasmussen, som er programchef for Pipeline Production. Selskabet er primært kendt for populære reality-programmer som De sjældne danskere, Tillykke, I skal have trillinger og De unge mødre.

Fotograferede kultfilm
58-årige Bo Tengberg blev uddannet fotograf på Den Danske Filmskole i 1995.

Inden da havde han allerede arbejdet et årti som reklame- og tv-fotograf, og han kom ud fra Filmskolen med lyn og torden.

I 1997 førte han kameraet i både Ole Christian Madsens indvandrerdrama Sinans bryllup og Jonas Elmers sort-hvide, improviserede kultfilm Let’s Get Lost, som indvarslede dogmebølgen uden selv at være en officiel dogmefilm.

Da Ekko i 2011 udgavLet’s Get Lostdvd #19, blev der indtalt et kommentarspor, hvor Bo Tengberg sammen med instruktøren og medvirkende som Sidse Babett Knudsen gav sit besyv med.

Efter gennembruddet fotograferede Tengberg blandt meget andet Pizza King og Ulvepigen Tinke samt afsnit af DR-serierne Taxa, Krøniken, Forbrydelsen og Ørnen.

Han har gennem årene haft rigeligt at se til bag kameraet, heriblandt flere Far til fire-film. Men i 2018 debuterede han som instruktør med spillefilmen Wonderful Copenhagen.

Det dunkle drama om prostitutionsmiljøet på Vesterbro blev mødt af lunkne anmeldelser. Ekkos kritiker gav tre stjerner og skrev: ”I sidste ende ofres troværdigheden på dramatikkens alter.”

Roser til ægtefælle
Hovedrollen i Wonderful Copenhagen spilles af Trine Pallesen, som Bo Tengberg har været gift med og blev skilt fra i 2005. De mødtes under optagelserne af Rejseholdet, som han fotograferede tre afsnit af.

Siden 2014 har Tengberg dannet par med Mette Frederiksen, der også tidligere har været gift.

I 2019 blev Frederiksen Danmarks statsminister, og året efter blev parret gift. Landets mest magtfulde person har store roser til sin ægtefælle.

”Bo betyder alt. Det vildeste, man som menneske kan opleve, må være at blive elsket af en anden, og det får jeg fra Bo. Jeg er meget taknemmelig for ham,” har Mette Frederiksen sagt om Bo Tengberg til Se og Hør.

Ordentlig og usnobbet
Om statsministerens tale ved Anker Jørgensens begravelse kommer til at spille en rolle i den kommende dokumentarserie, vides ikke.

Men her fandt hun også de store superlativer frem om politikeren, der startede som lagerarbejder og foruden statsministerposten både var partiformand og udenrigsminister i løbet af karrieren.

”Du var Socialdemokratiets sympatiske formand, Danmarks kloge statsminister, danskernes Anker. Du var en hædersmand. Du var Danmark, når Danmark er bedst,” sagde Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

I talen fremhævede hun Ankers ”ordentlighed, hans ligefremhed, hans usnobbethed, ærligheden, solidariteten”. Hun konkluderede med ordene: ”Du ville noget så enkelt og dog så svært som et stærkt fællesskab, hvor vi passer på hinanden.”

Ekko har kontaktet Pipeline Production. Producer Troels Uhrbrand Rasmussen henviser til TV 2, som oplyser, at man arbejder på serien, men ikke har mere at sige på nuværende tidspunkt.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko