Nyhed
13. juli 2021 | 15:11 - Opdateret 13. juli 2021 | 18:15

Storfilm tilbage i biografen

Foto | Warner Bros.
Denis Villenueves filmatisering af bogen Dune har stjerner som Zendaya (nummer to fra venstre) og Timothée Chalamet (th.) i hovedrollerne.

En længerevarende strid mellem Warner Bros. og danske biografer er blevet forhandlet på plads, så der er forhåbning om, at den med spænding ventede Dune får bred dansk biografpremiere.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

En længevarende disputs mellem det internationale filmselskab Warner Bros. og danske biografer har betydet, at en lang række store film har fået en meget smal premiere i Danmark.

Men nu er der kommet en aftale på plads, så det danske publikum igen kan se film af Warner Bros. i landets biografer.

Det oplyser SF Studios, som håndterer titler fra Warner Bros. i Danmark, i en pressemeddelelse.

”Det gør mig rigtig glad, at vi nu har lavet aftaler over hele linjen på disse film, og det lover godt for den nære fremtid og det videre samarbejde med biograferne,” udtaler distributionschef Frederik Malling Juul fra SF Studios.

”I sidste ende har vi jo en fælles interesse i, at danskerne kan se Warners film i biografen. Derfor er jeg også fortrøstningsfuld om det videre arbejde, så også storfilmen Dune kan komme bredt ud.”

Dune får verdenspremiere på efterårets Venedig-festival og er ifølge pressemeddelelsen sat til at få premiere i danske biografer den 16. september.

Hemmelig aftale
Blandt de film, der kun har kørt i enkelte danske biografer undervejs i striden, er blockbusters som monsterbraget Godzilla vs. Kong, animationskomedien Tom & Jerry og gyseren The Conjuring: The Devil Made Me Do It.

Men med en aftale forhandlet på plads, er der nu en bredere premiere klar til blandt andet Space Jam: A New Legacy, der får premiere i denne uge den 15. juli. Også superheltefilmen The Suicide Squad er klar til at møde et stort publikum i biograferne fra den 5. august.

Striden mellem Warner Bros. og de danske biografer har handlet om, at det amerikanske filmselskab har udsendt deres film digitalt samtidig eller kort efter premieren i biograferne.

Samtidig har selskabet krævet den samme pris for at udleje filmene til biograferne, som ikke har ønsket at betale det høje beløb. Ekko har spurgt SF Studios, hvad aftalen nærmere bestemt går ud på, men det vil filmselskabet ikke ud med.

”Alt hvad vi drøfter og aftaler med biograferne, er imellem dem og os. Vi drøfter ikke samhandelsvilkår i medierne,” lyder det fra Frederik Malling Juul.

Vi har også kontaktet Asger Flygare, administrerende direktør i landets største biografkæde Nordisk Film Biografer, men han har ikke en kommentar på nuværende tidspunkt.

Disney er et andet selskab, hvis film biograferne har boykottet. Det gælder for eksempel den aktuelle Black Widow. Det vides ikke, om der også er indgået en aftale mellem biograferne og Disney.

Trailer: Dune

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko