Nyhed
29. juli 2013 | 12:00

Shortlist: Ungdomsfilm stiger til tops

Foto | Fredrik Aleksander Grøvdal Sundbye
I Shortlist-hittet In absentia er Lucas en vaskeægte drømmer, der både forelsker sig i tanken om eksotiske Brasilien og i den underskønne Karina.

Ladyboy abdicerer – ny film tager plads på tronen. Ugens boblere byder på Peter Gantzler i far-søn-roadmovie, dansk postapokalypse og et ældre ægtepar foran deres livs store beslutning.

Af Claus Christensen

Så skete det!

Efter syv uger som ubestridt konge af Ekko Shortlist abdicerer Ladyboy og træder et trin ned på andenpladsen.

Intet varer for evigt, heller ikke på Ekko Shortlist, men det er nu alligevel en suveræn sejrsrække for Aske Bangs film, og mon ikke der vil gå en rum tid, før den bliver overgået?

En films placering afgøres af, hvor mange læsere der i den forløbne uge har set filmen, og hvor mange stjerner de har givet den. Og i den forløbne uge har læserne ikke været i tvivl om, at David Metz’ In absentia skulle stige helt til tops.

Det er en ungdomsfilm, en genre, der i de senere år har haft svært ved at slå an, men den 27-årige, autodidakte Metz blander på en original måde gammelt og nyt.

En ægte romantiker
Drømmeren Lucas (Lukas Schwarz Thorsteinsson) kunne være skåret ud af en uskyldig 70’er-ungdomsfilm, mens hans ven, Robert (Jacob Clement Utzon-Krefeld), er grovkornet moderne, og imellem dem står skønne Sarah-Sofie Boussnina, som man straks forelsker sig i.

Lucas’ drøm om at komme til Brasilien og ”starte på en frisk” er et gennemgående tema, som filmens forførende bossanova-musik binder smukt sammen med kærlighedshistorien.

Man fornemmer, at David Metz er en ægte romantiker – sådan én kunne dansk film godt bruge! – og med sit overbevisende skuespil, sine raske, ofte overrumplende replikker og en skæbneironisk slutning er In absentia en værdig etter.

Der er også fremgang for Niels Holstein Kaas’ knugende udflugtsdrama Sidste weekend, som besætter tredjepladsen, mens Aske Bangs The Timber Will Fall holder fast i fjerdepladsen.

Dermed giver læserne endnu engang fingeren til de religiøse moralister på YouTube og Facebook, som har forbudt den lystfulde og ganske uskadelige musikvideo med Scarlet Chives.

Dicte og Trold stryger ind
Konkurrencen er benhård blandt ugens seks boblere, hvoraf maksimum to film per uge kan komme ind på top 10.

Jesper Dalgaards Dicte og Fili Seiferts Trold har trukket det længste strå og stryger ind på henholdsvis sjette- og tiendepladsen.

De handler pudsigt nok begge om uønsket graviditet, men ellers er der en verden til forskel på Dalgaards charmerende dokumentar om en ung mand i knibe og Seiferts barske, symbolmættede drama om overgreb på en ung pige.

To film må derfor forlade top 10.

Det er gået ud over Emil Aagaard & Frigge Fris Otgon og Nikolaj Feifers Junk Love, to af Shortlist-bestyrerens personlige favoritter. Men de kan gudskelov fortsat ses på All Time Shortlist, der rangerer filmene efter deres sammenlagte popularitet i al den tid, de har været i spil.

Patienten overlevede
En film kan maksimalt ligge på top 10 i tretten uger, og i denne uge rammer Cecilie McNairs Patienten den magiske grænse.

Fedmefilmen opnåede en andenplads som sin bedste placering, og den har uge efter uge fået så mange views og stjerner af læserne, at den har formået at gå tiden ud – og få mig til at opbruge mit forråd af ordspil. Nu er der kun ét tilbage: Patienten overlevede.

I sidste uge skrev jeg, at Mellem træerne måske sang på sidste vers, men den spådom har læserne gjort til skamme. Sidsel Møller Johnsens sensuelle kvindedrama med Sara Hjort Ditlevsen går fra niende- til femtepladsen og bliver ugens højdespringer. Den har ligget på top 10 i elleve uger og har en god chance for at blive den tredje film – efter Vilddyr og Patienten – der går tiden ud.

Omveje til et bryllup
Animationsfilmen The Backwater Gospel trak det korteste strå i den forløbne uge, men den bobler i endnu to uger. Parforholdsterapien Bjørneliv og musikvideoen Dragonfly bobler for sidste uge, så hvis du ønsker at hjælpe dem ind på top 10, skal du se dem og give stjerner i en fart.

Denne uge har jeg således fornøjelsen af at kunne præsentere tre nye boblere.

I Jesper Troelstrups Omveje er far og søn på vej til sidstnævntes bryllup i en lejet sportsvogn. Men som titlen antyder, forløbet turen ikke helt som planlagt.

Manuskriptet er skrevet af Glenn Ringtved. Hovedrollerne spilles af Peter Gantzler og Magnus Bruun, der er fjerdeårselev på Skuespillerskolen i Odense.

”Det har været utroligt vigtigt for os, at billedsiden kunne måle sig med de større film, man ser i biografen,” fortæller Magnus Bruun og tilføjer, at dramaet, der er produceret af Fuzz Film, er lavet uden støtte for et budget på blot 30.000 kroner. Imponerende!

Mistede synet af stress
Ikke mindre imponerende er Philip Th. Pedersens postapokalyptiske action-film Eastern Army, der handler om en lille gruppe overlevere, som venter på den sagnomspundne Eastern Army, der skal komme og redde dem. Men i stedet ankommer en mystisk fremmed.

”Jeg ville vise, at det – selv på et minimalt budget – er muligt at lave science fiction og action-film i Danmark uden at gå på kompromis med kvaliteten,” siger Philip Th. Pedersen.

Med et set på over 100 mennesker var det noget af en tour de force, og produceren Mikkel Kristensen blev så stresset, at han mistede synet i et døgn!

Men det lykkedes – blandt andet med lån af niecens børneopsparing – og Eastern Army endte med at triumfere med to priser på den amerikanske genre-festival Action on Film. Det bliver spændende at se, om den bliver lige så populær som Pedersens gyser Emma, deropnåede en tredjeplads på top 10 og pt. ligger nummer 22 på All Time Shortlist.

Den største kærlighed

Sidste nye bobler er Mette Føns’ Bjørnen sover om et ældre ægtepar (herligt gensyn med Elsebeth Stentoft og Troels II Munk), der gør sig klar til en stor, ultimativ beslutning. Det er et smukt filmet drama med et stænk af magisk realisme.

Bjørnen sover er en moderne Romeo og Julie-historie, fortalt med to gamle mennesker,” fortæller Mette Føns.

Hun er oprindelig uddannet skuespiller, men udvikler i dag sine egne kort- og spillefilm på Meta Louise Foldagers selskab, Metafilm.

”Jeg ønsker at sætte publikum i et dilemma: Hvad er den største kærlighed? Skal man følges ad hele vejen, eller skal man give slip?” spørger Mette Føns.

Om præcis en uge er vi klogere – i hvert fald på, hvilke film Ekkos læsere er faldet for.

Ekko Shortlist – top 10

1. In Absentia (instr. David Metz)

2. Ladyboy (instr. Aske Bang)

3. Sidste weekend (instr. Niels Holstein Kaa)

4. The Timber Will Fall (instr. Aske Bang)

5. Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

6. Dicte (instr. Jesper Dalgaard)

7. Sammen for evigt (instr. Johannes Pico)

8. Patienten (instr. Cecilie McNair)

9. Alting (instr. Renee Tyle Petersen)

10. Trold (instr. Fili Seifert)

Boblere

Omveje (instr. Jesper Troelstrup)

Bjørnen sover (instr. Mette Føns)

Eastern Army (instr. Philip Th. Pedersen)

The Backwater Gospel (instr. Bo Mathorne)

Bjørneliv (instr. Daniel S. Ferraz)

The Ball and the Wall feat. Raise Dead: Dragonfly (instr. Noah Rosanes)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko