Konflikt på Filmskolen
19. nov. 2019 | 23:25 - Opdateret 20. nov. 2019 | 10:34

Vinca Wiedemanns tidligere støtte siger fra

Foto | Jan Buus
Vibeke Windeløv var i mange år en af filmbranchens spidser som producer hos Zentropa og har i en periode været forkvinde for det såkaldte aftagerpanel på Den Danske Filmskole.

”Hun mangler ydmyghed og lederevner,” siger filmproduceren Vibeke Windeløv, der fortryder sin støtte til Filmskolens rektor og opfordrer hende til at gå af.

Af Claus Christensen

Der har altid været blæst om Vinca Wiedemann, men i disse dag er hun ude i sit livs stormvejr.

Eleverne har barrikaderet Den Danske Filmskole med krav om, at hun træder tilbage. De bakkes op af fremtrædende filmfolk, og nu tager en af Wiedemanns egne støtter bladet fra munden og undsiger hende i klare vendinger.

”Jeg var en af dem, der mente, at det var en rigtigt god idé med Vinca som rektor. Jeg udtalte mig også til fordel for hende i medierne, og det fortryder jeg. Hun er ikke en god leder af Filmskolen,” siger Vibeke Windeløv til Filmmagasinet Ekko.

68-årige Vibeke Windeløv er ikke hvem som helst.

Som producer af Lars von Trier-film som Dancer in the Dark og Breaking the Waves har hun indtaget en førende position i branchen. Hun har også været direktør for Betty Nansen Teatret og besidder et indgående kendskab til Filmskolen.

Hun har nemlig været forkvinde for skolens aftagerpanel – der består af folk fra filmbranchen – i Wiedemanns tid som rektor.

”Fordi Vinca har været klipper og filmkonsulent og i øvrigt selv gået på Filmskolen troede jeg, at hun ville have en god forståelse for at lede skolen. Men hun har haft så travlt med at please Kulturministeriet, at hun ikke engang har haft energi til at se elevernes film sammen med dem til evalueringen,” vurderer Vibeke Windeløv.

”Hvis du forstår de mennesker, du er iblandt, kan du også lave meget om. Men Vinca har forsøgt at lede skolen ovenfra, og hun lider af en fatal mangel på ydmyghed. Hun har været alt for skråsikker, og det rammer hende nu.”

Generalister, nej tak!
Vinca Wiedemann blev ansat som rektor for Den Danske Filmskole i 2014. Hun er i øjeblikket ved at ændre skolen fra en fireårig kunstskole til en femårig bachelor/kandidat efter akademisk forbillede.

Det har været et pres på skolen for at leve op til kravene i EU’s Bologna-aftale, hvor regler for uddannelse er systematiseret. Men Vibeke Windeløv mener, at Wiedemann godt kunne have reddet en hel del af Filmskolens kvaliteter.

”En ting er, at man skal forny en skole og kan være nødt til at ændre den i forhold til nogle internationale regler. Men når en fotografelev siger, at han kun har haft et kamera i hånden tre gange i løbet af to en halv måned på skolen, er der noget galt. Du lærer kun at lave film ved at lave dem – og begå alle fejlene,” understreger Vibeke Windeløv og tilføjer, at teori er bedst som en overbygning på egne erfaringer.

Vinca Wiedemann har fremhævet, at medierne i dag udvikler sig med sådan en hast, at skolens uddannelse skal favne bredere. Men også det er Windeløv lodret uenig i.

”Vi kan ikke uddanne generalister til filmbranchen. Og hvis man er god til at bage én slags kage, kan man også bage mange andre kager. Det er bedre at være dygtig til én ting end at være bredt funderet. Og det gør det også nemmere at omstille sig.”

Ros til oprørerne
Ifølge Vibeke Windeløv er en af rektorens fejl, at hun har omgivet sig med personer, der er vant til at lave universitetsuddannelser.

”Måske har Vinca lagt for meget i hænderne på sin nummer to (studiechef Søren Friis Møller, red.), som ikke kender den gamle filmskole. For der må være en måde at forny Filmskolen på uden at gå over i en total akademisering.”

Vibeke Windeløv giver sin fulde støtte til eleverne, der siden i fredags har barrikaderet skolen og nægter lærerne adgang.

”Det er godt, at de gør oprør. Vi andre har for travlt med at lave alt muligt andet, så hvis eleverne ikke havde taget fat i det selv, var der ikke sket noget.”

Vibeke Windeløv håber, at det lykkes for eleverne at få en bedre filmskole. Men hun er bange for, at det vil gå anderledes.

”Vinca bør bestemt træde tilbage. Men jeg kan godt frygte, at det ikke sker. Og at politikerne synes, det er lettere med sådan én som Vinca, og så må skolen og filmbranchen bare sejle deres egen sø.”

Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Vinca Wiedemann.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko