Nyhed
09. sep. 2020 | 17:08

Voldsom kritik af Disney

Foto | Disney
Anmelderne har haft positive ord at sige om Disneys live action-opdatering af Mulan, men nu møder filmen beskyldninger om at hjælpe Kina med brud på menneskerettighederne.

Den amerikanske filmgigant blåstempler ifølge frihedsforkæmpere det kinesiske styre ved i rulleteksterne til Mulan at takke en provins, hvor muslimer er blevet sendt i genopdragelseslejr.

Af Nicki Bruun

Der har den seneste tid været meget snak om Disneys storstilede live action-opdatering af animationsfilmen Mulan, hvor en kinesisk kvinde klæder sig ud som mand for at kæmpe i militæret.

Det har især handlet om, at filmen springer biografpremieren over i Danmark og en lang række andre lande, hvor den kan ses på Disney+.

Den bliver dog ikke tilgængelig, når streamingtjenesten åbner i Danmark den 15. september. Det danske publikum må vente til den 4. december med at se Mulan, som ellers har fået premiere rundt omkring i verden og skabt voldsom harme.

Kritikken går på, at filmens rulletekster sender en tak til det statslige sikkerhedsbureau i den kinesiske by Turpan. Dér er flere af filmens scener blevet optaget, men Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina er også et sted, hvor myndighederne har tvunget over én million muslimer i en slags genopdragelseslejr for at få dem til at aflægge deres kultur og religion.

Det har fået en lang række brugere på sociale medier til at opfordre til boykot af Mulan, fordi Disney ifølge kritikerne blåstempler det kinesiske styres brutale metoder.

Kritik fra alle sider
Mulan har et budget på omkring 1,3 milliarder kroner. Mange af pengene forventes at skulle hentes hjem i Kina, som har udviklet sig til verdens næststørste biografmarked efter USA.

Derfor har Disney en interesse i at holde sig gode venner med det kinesiske styre. Men det giver alvorlige ridser i den familievenlige mediegigants image at blive sat i forbindelse med forbrydelser mod menneskeheden.

Filmen blev allerede inden premieren udsat for massiv kritik.

Hovedrolleindehaveren Liu Yifei gav til et kinesisk statsmedie sin opbakning til politiet i Hongkong, mens landets befolkning demonstrerede mod øget kinesisk indflydelse i den uafhængige region.

Det startede en protest om at boykotte filmen, og de kritiske røster har kun taget til nu. En række asiatiske frihedsforkæmpere kalder taksigelsen til det kinesiske styre utilstedelig. Også den amerikanske justitsminister William Barr har beskyldt Disney for at samarbejde med Kina.

Trailer: Mulan

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko