Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

07. mar. 2013 | 19:38

Oscar – Part 13: Femten bud på Oscar-film i 2014

Foto | Academy of Motion Picture Arts and Sciences
And the Oscar goes to... in 2014!

Mens røgen nu er drevet over, i forbindelse med den nylig afholdte Oscaruddeling, kan der kigges dybt i krystalkuglen og spejdes efter den næste høst af Oscar-potentielle film.

I år var der 31 spillefilm plus filmene i ”Bedste fremmedsproget film”-kategorien, som kæmpede om Oscar’ene i de forskellige kategorier, nedenstående er 15 film, som har Oscar skrevet henover til næste års uddeling, i de mest betydningsfulde kategorier – og to danske instruktører kan måske komme til at blande sig.

Gravity
Foto: Warner Bros. Pictures

Instruktør Alfonso Cuarón, som tidligere har været nomineret tre gange i forskellige kategorier for filmene Children of Men og …og din mor!, har i denne film kastet sig ud i en øjensynlig tour-de-force, hvor filmen efter sigende indledes med en 20 minutters sekvens i ét klip. Oscar-vinderne George Clooney og Sandra Bullock er filmens eneste medvirkende – af god årsag; filmen fokusere udelukkende på to astronauter, som er de eneste overlevende, efter en satellit har ramt den rumstation de begge befinder sig på. Folkene, der står for den danske oversættelse, kommer ikke på overarbejde med denne film, idet filmen har yderst begrænset dialog.

 The Wolf of Wall Street

Når instruktøren hedder Martin Scorsese, er vejen til en Oscar-nominering ‘a walk in the park’. Instruktøren har været nomineret ikke færre end ti gange i forskellige kategorier og vundet en enkelt gang for instruktionen af The Departed i 2007. Filmens manuskript er skrevet af Terence Winter efter en bog af Jordan Belfort og handler om en børsmægler fra New York, som nægter at samarbejde om opklaringen af en stor bedragerisag, der involverer mafiaen og korruption på Wall Street og i bankverdenen. Blandt de medvirkende ser vi Leonardo DiCaprio (nomineret til en Oscar tre gange), Jonah Hill, (nomineret en enkelt gang), Jean Dujardin (Oscar-vinderen fra The Artist) og Matthew McConaughey. 

Serena

Minsandten om Oscar-vinderen Susanne Bier ikke også finder vej til denne liste. Hendes film om George Pembertons tømmer-imperium i North Carolina under depressionen, hvis fremtid bliver kompliceret, da det bliver konstateret at hans hustru, Serena, ikke kan få børn. Filmen blev oprindeligt annonceret med Darren Aronofsky som instruktør og Angelina Jolie var udset i rollen som Serena, men de droppede dog begge ud og blev erstattet af Susanne Bier og Oscar-glohede Jennifer Lawrence. Tømmer-imperiets ejer bliver spillet af ligeledes Oscar-glohede Bradley Cooper. Filmen bygger på en bog af Ron Rash.

Twelve Years a Slave

En af Hollywoods ‘rising stars’, instruktøren Steve McQueen, burde også kunne gøre sig gældende i forbindelse med næste års Oscar-uddeling. Mens hans Shame var alt for sex-fokuseret til akademiet, burde historien om en sort man, som bliver kidnappet til slaveri, være indenfor de stemmeberettiges fokusområde. Filmens hovedrolle bliver sandsynligvis et kæmpe gennembrud for Chiwetel Ejiofor. Filmens øvrige medvirkende omfatter Brad Pitt (Nomineret 4 gange tidligere), Michael Fassbender, Paul Giamatti (nomineret en enkelt gang), Benedict Cumberbatch og Quvenzhané Wallis (Pigen fra Hushpuppy og Oscar-glohed). Der går rygter om, at denne film vil åbne årets Cannes Film festival.

Saving Mr. Banks

Filmen har Oscar skrevet hen over sig i blokbogstaver. Filmens instruktør, John Lee Hancock, leverede Sandra Bullock en Oscar for The Blind Side, og nu følger historien om forfatteren til Mary Poppins, der kommer til Hollywood for at se hendes roman blive lavet til film. De dobbelte Oscar-vindere, Emma Thompson og Tom Hanks spiller hhv. P. L. Travers og Walt Disney. Blandt de øvrige medvirkende finder vi Colin Farrell, Ruth Wilson, samt de to tidligere Oscar-nominerede Paul Giamatti og Rachel Griffiths.

American Bullshit (Arbejdstitel)
Foto:

David O. Russells første film efter den multinominerede Silver Linings Playbook er instruktøren garanteret at være i akademiets søgelys. Filmen er baseret på en sand historie om en FBI-undersøgelse af korruption i Washington i 70’erne. Filmen genforener Russell med stjernerne fra hans to seneste film The Fighter og Silver Linings Playbook: Oscar-favoritterne Christian Bale (som i filmen spiller en tidligere kriminel, som blev FBI-agent), Jennifer Lawrence og Bradley Cooper, som sammen med den i øvrigt også multinominerede Amy Adams, udgør hovedkræfterne i filmen.

August: Osage County

En af de mest imødesete film i 2013 baseret på et Broadway-stykke, er ikke en musical som Les Misérables, men den vil sikkert blive lige så bombastisk. Instruktøren John Wells har kastet sig over historien om familien Weston, som forenes da familiens alkoholiske patriark forsvinder og har samlet et sandt overflødighedshorn af Oscar-darlings: Meryl Streep (nomineret 17 gange, vundet tre), Julia Roberts (nomineret tre gange, vundet en), Juliette Lewis (nomineret en enkelt gang) Abigail Breslin (nomineret en enkelt gang), Sam Shepard (nomineret en enkelt gang) Chris Cooper (Oscar-vinder en enkelt gang), Ewan McGregor og Benedict Cumberbatch. Filmen er baseret på et skuespil af Tracy Letts.

Den store Gatsby

Filmatiseringen af F. Scott Fitzgeralds klassiker bliver nok heller ikke til at komme udenom i Oscar-sammenhæng, om end filmatiseringen fra 1974 med Robert Redford, så sandelig ikke havde akademiets opmærksomhed. Bag filmen står den australske instruktør Baz Luhrman, som har en enkelt Oscar-nominering bag sig for filmen Moulin Rouge!. Jay Gatsby bliver spillet af Leonardo DiCaprio (tre nomineringer bag sig), Carey Mulligan (en enkelt nominering) spiller Daisy Buchanan og Tobey Maguire har fået rollen som Nick Carraway. For de, som ikke måtte kende klassikerens storyline, kan den kort opridses her: I 20'ernes USA har den nyrige Jay Gatsby opbygget en kæmpe formue på mere eller mindre ærlig vis, og han forsøger nu at indynde sig blandt overklassen på Long Island. Specielt har han et godt øje til den dejlige Daisy Buchanan. Hun er desværre er gift med Tom, der tilhører den gamle overklasse.

Only God Forgives

Nicolas Winding Refns film udfolder sig i Bangkoks underverden. Julian bor i den asiatiske millionby i ly fra det britiske politi. Han står i spidsen for en thai-bokseklub, som dækker over familiens smuglervirksomhed. Da Julians bror, Billy, bliver slået ihjel, vil deres mor have hævn… I filmen genforenes Refn med Ryan Gosling efter mesterstykket Drive. Gosling har, ligesom kvinden i filmens anden bærende rolle, Kristin Scott Thomas, været Oscar-nomineret en enkelt gang.

The Monuments Men

Den multinomierende og oscar-vindende George Clooney står både foran og bag kameraet i dette drama. Nazi-bekæmpelse har altid været et hit blandt akademiets medlemmer, så denne fortælling om at generhvervelse af al den kunst Hitler stjal under Anden Verdenskrig, kan meget vel være lige det de leder efter. På rollelisten – udover Clooney – finder vi en lavine af Oscar-folk: Cate Blanchett (fem Oscar-nomineringer, vundet en), Bill Murray (nomineret en enkelt gang), Matt Damon (to Oscar-nomineringer, vundet en), og Jean Dujardin (vundet en). Derudover medvirker også Daniel Craig og John Goodman. Baseret på en bog af Robert M. Edsel.

The Fifth Estate

The Social Network og Zero Dark Thirty har bevist, at akademiet ikke viger tilbage for aktuelle begivenheder, hvis bare historien er gjort spiselig. I så fald burde denne fortælling om Julian Assange og historien bag de kontroversielle WikiLeaks være en klar Oscar-udfordrer. Bag filmen står Bill Condon, som har vundet to Oscars for sine manuskripter og tidligere har bevist han kan fremmane Oscarpræstationer, bl.a. i Dream Girls og Gods and Monsters. Rollerne i filmen har han besat med Laura Linney (nomineret tre gange), Dan Stevens og Alicia Vikander fra En kongelig affære. Benedict Cumberbatch spiller Julian Assange. Filmen er baseret på bøgerne "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website" af Daniel Domscheit-Berg og "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy" af Luke Harding.

Captain Phillips

En film baseret på bogen A Captain’s Duty af Richard Phillips, som fortæller om de begivenheder, der udfoldede sig, da kaptajn Richard Phillips blev holdt gidsel af fire somaliske pirater, og efterfølgende blev reddet af en gruppe Navy Seals. En slags amerikansk Kapringen, blot kan der garanteres en noget mere dramatisk slutning på filmen. Den tidligere Oscar-nominerede Paul Greengrass står bag og på rollelisten finder vi Tom Hanks (nomineret fem gange, vundet to) og Catherine Keener (nomineret to gange).

Diana

Akademiet har aldrig stået tilbage for lidt kongerøgelse og Oliver Hirschbiegel, instruktøren bag Der Untergang, har denne gang kastet sig over den afdøde engelske Prinsesse Diana, i en film om de sidste to år af Prinsesse Dianas liv: hendes kampagne mod landminer og hendes forhold til kirurgen, Dr. Hasnat Khan. I rollen som Diana ses Naomi Watts (nomineret to gange) og Naveen Andrews ses i rollen som Dr. Hasnat Khan.

Malavita

Tommy Lee Jones, som garanteret følte sig snydt ved årets Oscar-uddeling, får måske chancen igen til næste år i en ny film af Luc Besson, som denne gang fortæller historien om Manzoni-familien, en berygtet mafiaklan, som er blevet tvunget til at flytte til Normandiet, under et vidnebeskyttelsesprogram, hvor de dog har vanskeligt ved at falde ind, idet gamle vaner er svære at ryste af. Lee Jones, som tidligere har været nomineret fire gange og vundet en enkelt Oscar, får følgeskab af Robert De Niro (syv nomineringer, vundet to) og Michelle Pfeiffer (tre nomineringer). Filmen er baseret på en bog af Tonino Benacquista.

The Counselor

Ridley Scott, som endnu ikke er blevet Oscar-belønnet, men har været nomineret tre gange, slår måske til ved Oscar-uddelingen i 2014, med en film som handler om en advokat, der pludselig får kam til sit hår, da han bliver involveret i narkotikaindsmugling. Med sig op af trappen til scenen vil han måske få følgeskab af Brad Pitt (fire tidligere nomineringer) eller de tidligere Oscarvindere, Javier Bardem og Penélope Cruz. I øvrigt medvirker Michael Fassbender og Cameron Diaz.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko