Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

12. mar. 2013 | 07:49 - Opdateret 13. mar. 2013 | 14:39

Oscar – Part 14: Danske Oscar-chancer i 2014

Foto: Matt Sayles/AP
Sådan så det ud, da Danmark vandt en Oscar i 2011. Skal vi opleve det igen i 2014?

Ud over der til næste år vil være store chancer for, at danske filminstruktører vil komme til at blande sig i kapløbet om Oscars i de mest prestigefyldte kategorier, skal Danmark også have en kandidat i ”Bedste fremmedsproget film”-kategorien. Her ser det pt. ud til, at vi kan flotte os med hele fem potentielle kandidater, når film, som traditionelt ikke har haft den store bevågenhed i ”Bedste fremmedsproget film”-kategorien (for eksempel børne- og ungdomsfilm og farcer), er sorteret fra.

Tre film skal shortlistes i midten af august, og inden 1. oktober 2013 skal Danmark offentliggøre sin endelige kandidat.

Nederst i denne blog følger et uddrag af akademiets regler i forbindelse med denne kategori, som forhåbentlig vil fjerne nogle misforståelser.

Men først kommer mit bud på fem danske kandidater, som på nuværende tidspunkt er i spil (i vilkårlig rækkefølge):

Jagten

Meget behøver man vist ikke sige om denne film. Ud over at den så sandelig har gået sin sejrsgang over store dele af verden. Hele fjorten internationale priser er det foreløbig blevet til. Thomas Vinterberg kan få følgeskab af Mads Mikkelsen, der endda har store chancer for at blive nomineret i ”Bedste mandlige hovedrolle”-kategorien for Jagten, og som jo allerede hjemmevant optræder på akademiets røde løber. Eneste ”men” er, at det vil være en halvgammel film, når den 86. Oscar-uddeling løber af stablen. Faktisk ved man endnu ikke, hvornår Oscar-uddelingen i 2014 skal foregå, idet der til næste år vil være både Super Bowl og Vinterolympiade at tage hensyn til. Men et kvalificeret gæt er i begyndelsen af marts. Under alle omstændigheder vil der så være gået næsten to år, siden filmen blev præsenteret i Cannes. Filmen vises pt. med enorm succes i de danske biografer og er hidtil blevet set af 647.539 tilskuere.


Nordvest

Instruktøren Michael Noer har lavet en gangsterfilm, som foregår i forstæderne til København. Casper, den ældste af tre søskende, overlever livet på gaden ved at begå indbrud for kvarterets chef, Jamal. Da Casper får et tilbud om at arbejde for Jamals rival Björn, tager han chancen for et bedre liv, hvilket fører ham ind i en verden af stoffer og prostitution. Mens tingene eskalerer mellem Björn og Jamal, bliver Casper og hans familie midtpunkt i en konflikt, der truer med at ødelægge dem. I de væsentligste roller møder vi Gustav Dyekjær Giese, Dulfi Al-Jabouri, Oliver Altman, Oscar Dyekjær Giese, Roland Møller og Lena Marie Christensen. Sammen med Tobias Lindholm skabte Noer den mesterlige R, som modtog fire internationale filmpriser. (Biografpremiere 18. april)


I lossens time

Den tre-dobbelte Bodil-vinder og dobbelte Robert-vinder, Søren Kragh-Jacobsen, står bag dette drama. I lossens time handler om præsten Helen, der beslutter at hjælpe videnskabskvinden Lisbet, som er i gang med et kontroversielt eksperiment på en psykiatrisk institution. Lisbet forsøger at menneskeliggøre de umenneskelige og har fokus på en ung mand, der har en brutal fortid. Men forsøget løber løbsk. Kragh-Jacobsen har besat hovedrollerne med Sofie Gråbøl, Signe Eghold Olsen og Søren Malling. Kragh-Jacobsens foreløbig internationale es i karrieren er Mifunes sidste sang, som hjemtog fire internationale filmpriser, med Guldbjørnen i Berlin som væsentligste. Sofie Gråbøl er så godt som en international stjerne, takket være hendes medvirken i tv-serien The Killing. (Biografpremiere 23. maj)


Spies & Glistrup

Christoffer Boes drama om to af Danmarkshistoriens mest farverige personligheder. Filmen tager sin begyndelse i 1965, hvor Spies og Glistrup mødes femten år efter deres studietid på Regensen. Det bliver starten på et stormfuldt venskab, hvor Glistrup hjælper Spies med at gøre Spies Rejser til en succesfuld og profitabel koncern. Pengene vælter ind, og mens Spies bruger sin nyfundne rigdom på at afsøge grænser for personlig frihed, sætter Glistrup sin radikale "0 skat"-politik i værk, så han kan vælte staten. De følgende syv år bliver en vanvittig og fantastisk rejse med morgenbolledamer, psykedeliske eksperimenter og revolutionære ideer, som udfordrer danskerne på deres pæne, socialdemokratiske selvforståelse. Tanken om at købe sig til seksuel frihed i form af en charterrejse eller at betale 0 kr. i skat både pirrede og forargede danskerne. I hovedroller ses Pilou Asbæk og Nicolas Bro. Christoffer Boe har i karrieren hjemtaget ni internationale filmpriser, hvor Golden Camera for Reconstruction i Cannes 2003 nok har været den mest prestigefyldte. Om der vil være for meget lokalkolorit i denne film for amerikanske smagsløg, kan kun tiden vise. (Biografpremiere 29. august)


En dans på roser

Simon Staho har angiveligt lavet endnu en musical, og denne gang fokuserer Staho på Jakob, som vender tilbage til sin barndomsby. Her møder han for første gang i 25 år sin ungdomskæreste – og måske sit livs eneste ægte kærlighed. Også for Johanna, der nu er gift med byens præst, får mødet med Jakob en stor følelsesmæssig betydning. Hun tvinges til at træffe en næsten urimelig og smertefuld beslutning, som kan få uoverskuelige konsekvenser. Filmens hovedroller spilles af Ulrich Thomsen, Sonja Richter og Peter Plaugborg. Thomsens karriere har budt på foreløbig ti internationale filmpriser, og er, takket være sin medvirken i ikke mindre en 22 internationale produktioner, absolut et internationalt navn målt efter dansk målestok. Stahos karriere har foreløbig budt på internationale filmpriser for henholdsvis Dag og nat og Magi i luften. (Biografpremiere 19. september)

 

Uddrag af akademiets regler i kategorien ”Bedste fremmedsproget film”:

I. Definition

En fremmedsproget film er defineret som en film af normal spillefilmlængde, produceret uden for USA med en overvejende ikke-engelsk dialog.

II. Forudsætninger

Filmen skal være udsendt i landet, som har indsendt bidraget, ikke tidligere end 1. oktober 2012 og ikke senere end 30. september 2013 og være vist i mindst en uge i en kommerciel biograf.

Filmen behøver ikke at være udsendt i USA.

Ingen form for tv- eller internetvisning må forekomme inden filmens biografpremiere.

Indsenderlandet skal bevise, at den kreative kontrol over filmen i overvejende grad har været i hænderne på statsborgere eller bosiddende i indsenderlandet.

III. Indsendelse

Hvert land opfordres til at indsende deres bedste film til akademiet. Udvælgelsen skal ske via en organisation, jury eller komité, som inkluderer kunstnere og/eller professionelle med film som fagområde. En liste med komitémedlemmers navne skal indsendes inden 1. august 2013.

Kun én film vil blive accepteret fra hvert land.

IV. Afstemning

Alle indsendte film til akademiet vil blive vist for akademiets ’Foreign Language Film Award Committee’. Efter forevisningerne vil komitéen afholde en hemmelig stemning for at nominere fem fremmedsprogede film til denne pris.

Den endelige afstemning til prisen ”Bedste fremmedsproget film” begrænser sig til aktive og livslange medlemmer af akademiet, som har deltaget i akademi-forevisninger eller biografforevisninger af alle fem film nomineret til prisen.

At have set filmene på dvd eller streaming kvalificerer ikke et medlem til at stemme i denne kategori.

Oscar-statuetten vil blive tildelt filmen og modtages af filmens instruktør på vegne af filmens kreative kræfter.

 

Reglerne kan i deres helhed læses her.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko