Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

09. sep. 2013 | 13:52

Ti skammeligt oversete amerikanske film

09. sep. 2013 | 13:52

Ti skammeligt oversete amerikanske film

I fortsættelse af bloggen om de ti skammeligt oversete danske film, skal denne blog handle om de største uretfærdigheder, der er sket for amerikanske film i Danmark i dette årtusinde.

De ti nedenstående film har alt det, som eftersøges så kraftigt i amerikanske film: store skuespilpræstationer og pokkers gode historier. Faktisk er et publikum, det eneste filmene mangler.

Endnu engang skal der ikke peges fingre af årsagerne til disse film blev set af så forsvindende få i Danmark. Der skal alene sættes fokus på ti amerikanske film, man endelig bør se, når lejligheden byder sig.

For at sætte nedenstående tilskuerantal i relief, kan det nævnes, at bundskrabende pinligheder som Pearl Harbor (2001), Scary Movie (2000) og Meet the Fockers (2004) blev set af henholdsvis 286.038, 214.646 og 134.107 i Danmark.

American Splendor – 4.068 tilskuere

 

Shari Springer Berman og Robert Pulcinis umådeligt morsomme komedie fra 2003, om den tvære og lurvede Harvey Pekar, som har et uinspirerende job på et hospital i Cleveland, Ohio. Inspireret af sin ven Robert Crumb, begynder Harvey at lave tegneserier inspireret af sit eget trøstesløse liv med fokus på de skæve, sjove og sørgelige situationer. Med tiden opnår serien kultstatus. Harvey indleder et forhold til den impulsive Jouyce og må samtidig forholde sig til berømmelsens udfordringer.

Paul Giamatti yder en pragtpræstation som Harvey Pekar og American Splendor blev tildelt ikke mindre end 32 filmpriser.

Jonna Gade i Ekstra Bladet kaldte filmen ”sommerens hidtil skæveste, morsomste og mest forfriskende filmoverraskelse..." og kvitterede med maksimum stjerner.

Killing Them Softly – 11.665 tilskuere

 

Den fremragende gangsterfilm Killing Them Softly (2012) handler om gangsteren Johnny Amato, der overtaler sine to inkompetente håndlangere, Frankie og Russell, til at begå røveri under et ulovligt hasardspil. Da mistanken falder på spillets arrangør, Markie Trattman, hyrer hans bosser den pragmatiske lejemorder Jackie Cogan til at grave dybere i sagen.

På rollelisten finder vi, i Andrew Dominiks instruktion, en sand perlerække af fremragende skuespillere: Brad Pitt, Scott McNairy, Ben Mendelsohn, James Gandolfini og Ray Liotta.

Den daværende tyrkiske Kulturminister fandt filmen så stødende, at han krævede censuren på filmen hævet fra 13 til 18 år, eller endnu bedre: at filmen omgående blev taget af programmet i de tyrkiske biografer.

Michael Bo, i Kortfilmmagasinet Ekko, var øjensynligt ikke af samme overbevisning, idet han gav filmen maksimum stjerner med følgende salut: ”Andrew Dominiks film er ikke sat i verden for at være subtil eller overkompleks. Dens slutreplik, ”Amerika er ikke et land, det er en skide forretning!”, er kontroversiel, fordi den forekommer så usofistikeret, men dette er en film, der sparker tænder ud, og som man skærer sig på.”

Your Sister’s Sister – 1.494 tilskuere

Jack er ikke kommet sig over sin brors død for et år siden. Hans nære veninde, Iris, tilbyder, at Jack kan låne hendes families sommerhus i en uge. Da han tropper op, er Iris' lesbiske søster, Hannah, imidlertid rykket ind med sine egne hjertesorger. Efter en del flasker tequila ender de to i kanen. Men næste morgen støder Iris uanmeldt til selskabet for at erklære Jack sin kærlighed.

Lynn Sheltons yderst vedkommende komedie Your Sister’s Sister (2011) har Emily Blunt, Rosemarie DeWitt og Mark Duplass i hovedrollerne.

Filmen blev optaget på kun tolv dage og dialogen er stort set improviseret.

Louise Kidde Sauntved gav filmen fem stjerner og skrev i Berlingske Tidende: "...en utroligt fin og hjertevarm film, der på sin egen stille og humoristiske facon formår at komme omkring så stærke emner som sorg, søskendeforhold, ønsket om at blive mor og den store kærlighed."

Lonely Hearts – 2.930 tilskuere

 

Todd Robinsons film noir fra 2006, handler om kæresteparret Ray og Martha, der snyder ensomme enker for alt, hvad de ejer og har, for derefter brutalt at myrde dem. Det har de rigtig godt held med, indtil de to benhårde kriminalbetjente Elmer og Charles kommer på sporet af morderne. Langsomt kommer de to snushaner tættere på målet, og specielt Elmer tager sagen mere personligt end godt er, fordi han lige selv er blevet enkemand.

John Travolta og netop afdøde James Gandolfini er de to snushaner, Salma Hayek og Jared Leto er det hæmningsløse kærestepar.

Om end filmen er baseret om en sand historie, er virkelighedens Martha dog milevidt fra Hayeks skikkelse, idet hun vejede over 100 kg.

Henning Høeg fra B.T. strøede fem stjerner udover Lonely Hearts (2006) og skrev blandt andet: "...takket være fantastiske indsatser fra John Travolta, James Gandolfini og Salma Hayek og en tændt og talentfuld instruktør brænder dette drama sig ind på nethinden."

The Yards - 7.471 tilskuere

 

James Grays gangsterfilm om Leo, der har været i konflikt med loven og har siddet fængslet for noget han ikke havde gjort. I håbet om at få en normal tilværelse, tager han et job som sporarbejder ved New Yorks undergrundsbane. Her har hans onkel Frank en magtfuld stilling og først sent går det op for Leo, at han selv og hans familie er en del af en korrupt underverden.

Ole Michelsen gav 4 hatte og filmen fik følgende skudsmål i Bogart: "En film, der oser af troværdighed... denne film har mine varmeste anbefalinger. Den er castet som en drøm. Joaquin Phoenix, Charlize Theron, James Caan, Faye Dunaway, Ellen Burstyn og Mark Wahlberg i helterollen som Leo. Det er spændende og usædvanligt vedkommende."

The Yards (2000) er baseret på en virkelig korruptionsskandale i midten af 80’erne, som rent faktisk involverede instruktørens far.

Get Low – 4.137 tilskuere

Sandet i timeglasset rinder ud for eneboeren Felix Bush. Af frygt for at alle har glemt ham, vælger han at afholde en begravelsesfest, inden han stiller træskoene. Den lokale bedemand støtter ivrigt Felix i dennes bestræbelser på at sikre sit eftermæle. Men kan Felix lette sin årelange skyldfølelse, uden samtidig at afsløre byens store hemmelighed?

Aaron Schneiders livsbekræftende og humoristiske film fra 2009 med Robert Duvall, Sissy Spacek og Bill Murray.

Sophie Engberg Sonne, Politiken, gav filmen fem stjerner og skrev blandt andet: "Fænomenalt godt spil, flotte billeder og en elementært god historie..."

Elephant – 6.628 tilskuere

 

Gus Van Sants thrillerdrama følger livet på en forstadsskole i Portland, hvor Eric og Alex går og passer sig selv uden at gøre sig synderligt bemærket. I fritiden køber de rifler over internettet og planlægger et dødbringende angreb på skolen, når de altså ikke lige dyrker nazismen og voldelige computerspil eller udforsker en spirende homoseksualitet.

På rollelisten finder vi Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson og Elias McConnell.

Dorte Hygum Sørensen gav fem stjerner i Politiken og skrev følgende om filmen: "Mens man ser 'Elephant', skal man selv lege Holger Fortolker. Gus Van Sant gør ikke hele arbejdet. Man skal selv rydde op. Og det er dér, 'Elephant' indholdsmæssigt for alvor bliver en vigtig film."

Det meste af Elephant (2003) er improviseret og næsten alle de unge medvirkende er amatørskuespillere.

Filmen blev belønnet med hele 3 priser ved Cannes Filmfestivalen i 2003, deriblandt De Gyldne Palmer.

Take Shelter – 4.776 tilskuere

 

Jeff Nichols’ drama fra 2011 om Curtis, en far og ægtemand, er begyndt at opleve onde drømme og hallucinationer. Han søger medicinsk hjælp og rådgivning, men af frygt for det værste begynder han at opbygge et omstændeligt og dyrt stormsikkert ly i deres baghave. Denne fikse idé truer med at fremmedgøre ham fra sine nærmeste og fratage ham status i samfundet, men han bygger huslyet alligevel for at sikre sin families liv.

Blandt de medvirkende finder vi Michael Shannon, Jessica Chastain, Tova Stewart og Shea Whigham.

Christian Monggaard skrev begejstret i Information: "Det er film med fokus på det menneskelige og psykologiske drama, og de er så uendeligt meget mere spændende og interessante end mainstreamkatastrofe- og apokalypsefilmens effektorienterede bulder og brag."

Filmen hjemtog hele 33 filmpriser, deriblandt tre ved Cannes Filmfestivalen i Cannes i 2011.

Letters From Iwo Jima – 8.873 tilskuere

19. februar 1945. På den lille vulkanø Iwo Jima ca. 600 km syd for Tokyo får generalløjtnant Tadamichi Kuribayashi og hans japanske styrker nok at se til, da en kæmpe amerikansk styrke går i land fra Stillehavet. Det bliver stillehavskrigens mest blodige slag, og det varer uventet længe, for selv om oddsene er uhyggeligt ringe, har de stolte japanere ikke i sinde at give op så let.

Clint Eastwoods mageløse film fra 2006 fortalt fra japanernes perspektiv. Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya og Tsuyoshi Ihara medvirker.

Johs. H. Christensen i Jyllands-Posten uddelte maksimum stjerner og skrev blandt andet: "...uden en eneste falsk tone, uden patos, uden sentimentalitet, uden kynisme, men med den værdighed som udmærker stor kunst."

Filmen blev belønnet med 26 filmpriser, blandt andet en Bodil i 2008.

Synecdoche, New York – 2.428 tilskuere

 

Charlie Kaufmans drama fra 2008 om teaterinstruktøren Caden som erfarer, at han er dødeligt syg, og beslutter sig at opføre et sidste monumentalt teaterstykke. I en lagerhal bygger han en miniudgave af New York, og lader skuespillere udleve fiktive liv. Men livet er for stor en ting, at give et portræt af.

Philip Seymour Hoffman yder en kraftpræstation som Caden og i øvrigt medvirker Catherine Keener, Sadie Goldstein og Tom Noonan.

Henrik Queitsch i Ekstra Bladet kaldte filmen "på en gang dybt fascinerende, uudgrundelig, udmattende, irriterende, morsom og åbenbarende," og tildelte filmen fem stjerner.

Filmen vakte en del opmærksomhed på Filmfestivalen i Cannes i 2008, dog uden at hente guld.

Roger Ebert kaldte Synecdoche, New York den bedste i dette årtusinde. 

 

Ti skammeligt oversete danske film: læs bloggen her.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko