kortfilmanmeldelse
12. feb. 2016 | 10:24 - Opdateret 23. feb. 2016 | 14:42

The Animation Workshop 2016

Foto | The Animation Workshop
Den prætentiøse forfatter-far ignorerer sin datter, der føler sig mere og mere forsømt i Sara Jespersen Holms gråtonede og følsomme Mellem væggene.

Vi anmelder årets seks afgangsfilm fra den succesfulde animationsskole i Viborg, der bliver testet på Ekko Shortlist i de kommende uger.

Af Felix Rothstein

The Animation Workshop i Viborg er endnu engang klar til at slippe en ny årgang animationselever fri. Det sker med en stribe film, som bevæger sig fra muntert farvede tegnefilmuniverser til dystert 3D-animerede gråtoner. Og så er to tredjedele simpelthen ordløse.

Afgangsfilmene er vidt forskellige, men der er også et par tydelige lighedspunkter.

Fire ud af seks film placerer sig på den ene eller anden måde i det eventyrlige, hvad enten det er Bäckanäcken medsvenske sagnvæsenereller de alien-bekæmpende hyrder i The Shepherd. Og både Untamed og Mellem væggene handler om forholdet mellem en far og en datter.

Alle filmene er mellem seks og otte minutter lange. Det er længe nok til at vise flot animation og originalt karakterdesign, men ikke længe nok til at fortælle helstøbte historier. Ikke i år, i hvert fald.

Årgang 2016 er ikke på niveau med sidste års kuld, hvor for eksempel Pedro Ivos Vagabond og Sofie Nørgaard Kampmarks Tsunami viste lovende takter med rørende og mærkelige fortællinger. Men der er alligevel masser af spudlende talent, og du kan se filmene på Ekko Shortlist, hvor de vil blive tilgængelige i de kommende uger.

Grandma’s Hero
Vi følger vi en ridderaspirant og hans bedstemor. Mens den unge mand desperat forsøger at bevise sit værd som sværdsvinger, kommer bedstemoren hele tiden i vejen. Hun vil ikke besejre monstre, men hellere give dem en småkage og klø dem på maven.

Grandma’s Hero er sød og munter, men desværre ikke særligt inspirerende. Den lækre 2D-animation og nogle småoriginale detaljer bliver overskygget af den forudsigelige historie. Der mangler dristighed og vovemod.

Det kunne virke, som om Grandma’s Hero gerne ville være den langt mere virtuose og sprudlende The Reward – også fra Animation Workshop – hvor machoheroisme og humor gik op i en højere enhed. Corentin Monnier og Ben Ozeris fjollede heltefilm virker mest som en småbørnsudgave.

Se Grandma's Hero på Ekko Shortlist.

Bäckanäcken
Der var engang, langt langt borte ”in the unitary parliamentary constitutional monarchy of Sweden ...” siger fortællerstemmen med tydelig svensk accent. Desværre er denne åbningsreplik det komiske højdepunkt i Johanna Hagström og Awesta Rogh film om mødet mellem sagnverdenen og moderne teknologi.

Da en ung dreng bliver distraheret af sin smartphone og forvilder sig ind i en mørk skov, ser en gruppe af elverlignende skovvæsener deres snit til at gøre, hvad de gør bedst: drukne mennesker! De spidsørede bäckanäcker forsøger at lokkemed smukt fiolspil, men uden held. Først da mobilens batteri løber ud, bliver den blaserte tonåring desperat.

Bäckanäcken er en kæk, men klodset kritik af moderne forbrugeres teknologiafhængighed. Ironisk nok bliver budskabet serveret i glat og poleret 3D-computeranimation.

Se Bäckanäcken på Ekko Shortlist.

Tiger
Tiger handler om en lyshåret pige og hendes ven, et hoved med arme og ben. En dag finder de en magisk kube, og ud af den kommer en cool and, der ryger smøger og går i cowboystøvler og skaber uro i venskabet. Det er altså rimelig mærkeligt.

Pernille M. Abildskou Kjær skaber en poetisk, legende og ret så sær børnebogsstemning i den flotteste af årets afgangsfilm. Tiger vækker mindelser om klassikere som Bennys badekar og Alfons Åberg, men har samtidig sit eget distinkte udtryk, hvor baggrundenes collageagtige akvareller står smukt til karakterernes let sitrende streg.

Det er ikke til at finde hoved og hale i handlingen, der bevæger sig på grænsen mellem fantasi og virkelighed. Og selv om filmen måske bliver lige vel mystisk hen mod slutningen, gør Tiger én nysgerrig efter mere.

Se Tiger på Ekko Shortlist

Untamed
Juliette Vigers Untamed udspiller sig i et dystert og gråt storbyhus, hvor ulvehyl og trompetsoloer river op i natten. En ung pige bor alene sammen med sin far, der er jazztrompetist. Nå ja, og varulv.

Datteren tilbringer det meste af sin tid på sit værelse af frygt for farens utilregnelige forvandlinger og hans voldsomme temperament. Den spændte stemning kulminerer da han en dag æder naboens kat.

Untamed er en alvorlig og tydeligt oprigtig film om et problematisk far-datter-forhold med vold og misbrug symboliseret lidt vel tydeligt gennem ulvens utæmmede vildskab. Men det er også en rørende skildring af kærlighedens sejr over menneskers unatur.

Se Untamed på Ekko Shortlist.

The Shepherd
I Himalaya-bjergene bor der en gammel hyrde. Han passer sig selv og sine får i ro og fred. Men da en sej, lille pige en dag slutter sig til ham, får hun øjnene op for hyrdens dobbeltliv.

Den gamle er i virkeligheden et firearmet rumvæsen, der vogter jorden mod invaderende aliens!

The Shepherd ruller lige ud ad landevejen uden de store krumspring. Instruktørduoen John Muller og Lasse Rützou Bruntses actionfyldte fortælling om et umage makkerpar har glimt i øjet. Men ikke så meget andet.

The Shepherd forlader sig på sit ene, store plottwist og på en vild actionscene, men vil ellers for lidt. Og det er ærgerligt, for der er potentiale til mere.

Se The Shepherd på Ekko Shortlist.

Mellem væggene
Den eneste dansksprogede film i årets afgangskuld er Mellem væggene. Og Sara Jespersen Holms følsomme film er faktisk også den eneste med rigtige replikker.

Mellem væggene handler om en prætentiøs forfatter-far, der forsømmer sin datter Mille, mens skrivedæmoner i form af sorte ravne forfølger ham og gør krav på mere og mere af hans liv.

Imens går Milles humør ned ad bakke, fordi børnehaveveninden ikke gider lege med hende mere. Hun føler sig isoleret og ignoreret. Men da faren finder Milles hvide papirfugl, bliver balancen oprettet.

En stor del af fortællingen skabes i den stiliserede 3D-animation, der holdes i gråtoner. Køkkenet, børnehaven og andre hverdagsscener glider hele tiden ind i mareridtsagtige kulisser, der fremhæver filmens stemninger.

Se Mellem Væggene på Ekko Shortlist.

Kommentarer

The Animation Workshop

Grandma’s Hero
Instr. Corentin Monnier og Ben Ozeri
3 stjerner

Bäckarnäcken
Instr. Johanna Hagström og Awesta Rogh
3 stjerner

Tiger
Instr. Pernille M. Abildskou Kjær
4 stjerner

Untamed
Instr. Juliette Viger
3 stjerner

The Shepherd
Instr. John Muller og Lasse Rützou Bruntse
3 stjerner

Mellem væggene
Instr. Sara Jespersen Holm
4 stjerner

© Filmmagasinet Ekko