Nyhed
10. sep. 2020 | 06:57

”Min sjoveste film at lave”

Foto | Andreas Bastiansen
Nicolas Bro og de andre hovedrolleindehavere griber til våben i Anders Thomas Jensens kommende Retfærdighedens ryttere.

Anders Thomas Jensen har haft stor fornøjelse af at lave sin kommende Retfærdighedens ryttere, som han også kalder sin mest følsomme film.

Af Thea Torp

”Fisse! Pik! Fisse!” råber en mand med det spøjse navn Emmenthaler, der spilles af Nicolas Bro. 

Imens sparker han til en mand, som Mads Mikkelsen i sin mest brutale form netop har afvæbnet ved ganske simpelt at brække nakken på ham. 

Mørket er tæt og dialogen helt sort i Anders Thomas Jensens Retfærdighedens ryttere. Filmen har først premiere 12. december, men blev præsenteret ved et arrangement på Det Danske Filminstitut i sidste uge. 

Instruktøren – der har skabt makabre hits som Blinkende lygter De grønne slagtere, Adam æbler og senest Mænd & høns – lægger ikke skjul på, at filmen har været en fornøjelse at lave. 

”Det har været den sjoveste film for mig at lave,” siger Anders Thomas Jensen, der også fungerer som manuskriptforfatter for andre instruktører. 

Han skriver Susanne Biers film og har senest lagt pen til Stephen King-filmatiseringen The Dark Tower og det danske gidseldrama Ser du månen, Daniel

”Nu er jeg tilbage i noget, jeg kender. Karaktererne får lov til at gakke mere ud,” siger han. 

Mystisk togulykke
Retfærdighedens ryttere handler om Markus (Mads Mikkelsen), der er voldsomt deprimeret. Han har en kone og datter hjemme i Danmark, men er udsendt som soldat i den afghanske ørken.

Virkeligheden banker på med et brag, da Markus’ kone pludselig dør i en mærkelig togulykke. Stenmanden, hvis eneste bløde side ser ud til at være et fuldskæg, må nu optrevle mysteriet om, hvad der fik hendes tog til at køre galt.

Til det får han hjælp af tre nørder: Lennart, Otto og Emmenthaler. Hurtigt står det klart for dem, at konen formodentlig er offer for et større, politisk attentat.

Elementer af melodrama
Umiddelbart lyder Retfærdighedens ryttere ikke særligt morsom, men Anders Thomas Jensen har en evne til at få tårerullende komik ud af skærende uretfærdighed.

Til at hjælpe sig har han en stjernespækket rolleliste af Danmarks bedste skuespillere. Foruden Mads Mikkelsen og Nicolas Bro medvirker også Nikolaj Lie Kaas, Roland Møller og Lars Brygmann. Det svenske talent Gustav Lindh (Dronningen) også har en rolle.

”Det er en mere følsom film, end jeg tidligere har lavet. Der er også elementer af melodrama,” afslører Anders Thomas Jensen og tilfører med at skævt smil:

”Jeg skulle jo lave noget nyt, og jeg havde allerede lavet en film om mænd, der knalder med høns.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko