Ekko Shortlist Awards 2019
04. nov. 2019 | 13:00

Årets mest populære på Ekko Shortlist

Foto | diverse

De femten film nomineret til Shortlist Prisen og Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards 2019 tæller en internationalt anerkendt perle og flere historier om overgreb og magtforhold.

Af Nicki Bruun

En ung kvinde fortæller om sine seksuelle eskapader, en fyr med autisme bliver stormende forelsket og fundet af et pornoblad skaber virkelig dårlig stemning på bilturen.

Den romantiske kærlighed bliver udfordret i tre af de originale og medrivende kortfilm, som i årets løb har klaret sig bedst på Ekko Shortlist.

Skøge, Ingen siger farvel, men alle forsvinder og Mennesker & meninger er derfor blandt de femten film, der er automatisk nomineret til Shortlist Prisen og Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards 2019.

Ud af de 159 film i perioden fra 29. oktober 2019 til og med 4. november 2019 har filmene fået de bedste placeringer på den ugentlige top 10, som er bestemt af antal views og stjerner givet af brugerne.

Fra i morgen tirsdag kl. 11, hvor juryens nomineringer bliver offentliggjort, kan du stemme på din favorit og være med til at vælge vinderen af Publikum Prisen. Juryen bestemmer vinderen af Shortlist Prisen, der ud over den berømte monolit-statuette indbringer en check på 25.000 kroner.

Se en video med klip fra de femten film herover eller find titlerne i boksen nederst i artiklen! Og du kan købe billet til den store prisfest her!

Offer for en faker
De tre film er langt fra de eneste, som undersøger komplekse emner. Faktisk er der to år efter #MeToo-bevægelsens start flere film om overgreb og skæve magtforhold.

Både Skøge og Årets par kan betegnes som overgrebsdramaer. Sukker viser forholdet mellem en ung mand og hans sugar momma, mens Roser er gule har en mandlig psykopat med.

Hella Joof-finten har en mere komisk tilgang til emnet, da en ung mand over for sin kammerat praler med, at han har været sammen med Hella Joof. Det viser sig dog, at han er blevet offer for en udspekuleret faker.

De femten film kommer dog vidt omkring i historierne.

26 handler om et veninde-trekløver på stranden, Den som flyver viser en sultende kunstners indre dæmoner, og Cognitio følger ungt venskab på en psykiatrisk afdeling.

Hollywood-stjerne græd
I en helt anden tematisk boldgade har skuespilleren Marijana Jankovic’ Robert-vindende instruktørdebut Maja lige akkurat nået at komme ind blandt årets mest populære.

Historien om en serbisk piges sprogproblemer i en dansk børnehave har fået en Hollywood-stjerne til at græde, mens Ekkos danske publikum altså også er blevet revet med af filmen.

Den er produceret af Ulaa Salim og producenten Daniel Mühlendorphs filmselskab Hyæne Film med støtte fra Filmværkstedet i København, der for nyligt blev reddet fra lukning.

At filmværkstederne rundt omkring i landet har stor betydning for talentudvikling, står også klart ved at se nærmere på de populære film på Ekko Shortlist. Også jalousidramaet Roser er gule er lavet med støtte fra Filmværkstedet i København, mens Ingen siger farvel, men alle forsvinder og Årets par er støttet af Aarhus Filmværksted.

Det er også værd at bemærke, at tre af de femten film er lavet på KBH Film- og fotoskole, som er stadig stærkere repræsenteret på Ekko Shortlist. I år er der foruden Skøge de to ungdomsdramaer Alice i Lalandia og Peau de Banane i de to kategorier.

Kvinder på vej frem
På listen er der også blevet plads til en dokumentar, som har været voldsomt populær på Ekko Shortlist: Cathrine Dufour the Story.

Filmen følger dressurrytteren Cathrine Dufour, som modsat de fleste professionelle ryttere ikke kommer fra en velhavende familie.

Den korteste af de femten kortfilm er den knap fire minutter lange og eksperimenterende Entropia. Filmen er instrueret af unge Julie Annlie, som er en af otte kvinder, der har instrueret de femten film.

Der er med andre ord mange kvindelige filmskabere i den danske undergrund, som forhåbentlig snart bryder bredt igennem.

Ekko Shortlist Awards 2019

Shortlist Prisen og Publikum Prisen

– nomineret af Shortlist-brugerne

26
Instr. Emma Lund Rasmussen
Prod. Penelope Julie Bruun Bjerregaard

Alice i Lalandia
Instr. Felics Pedersen
Prod. Emma Lind

Cathrine Dufour the Story
Instr. Tobias Damkjær
Prod. Joan Høstrup, Tobias Damkjær

Cognitio
Instr. Rebecca Emcken
Prod. Emil Skydsgaard

Den som flyver
Instr. Daniel Thomas Stroh
Prod. Daniel Thomas Stroh, Anja Søgaard, Madeleine Lintrup Jensen

Entropia
Instr. Julie Annlie
Prod. Julie Annlie

Hella Joof-finten
Instr. Jonas Bransholm, Mathias Bransholm
Prod. Madeleine Lintrup Jensen

Ingen siger farvel, men alle forsvinder
Instr. Jonas Risvig
Prod. Kim Magnusson, Maria Lysdal, Asbjørn Dam

Maja
Instr. Marijana Jankovic
Prod. Daniel Mühlendorph

Mennesker & meninger
Instr. Holger Karberg
Prod. August Magnusson

Peau de Banane
Instr. Natalie Falandysz Hinrup
Prod. Philip Dupont, Amalie Sillat

Roser er gule
Instr. Aviaja Skotte
Prod. Julie Willemoes Frandsen

Skøge
Instr. Selma Sunniva
Prod. Julie Willemoes Frandsen

Sukker
Instr. Cecilie Elmholt Skou
Prod. Amalie Viktoria Møgelberg

Årets par
Instr. Victor Chaos, Mikkel Tengvad
Prod. Kasper Arvad, Christine Strange, Jeppe Tyche Vinum

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Afholdes fredag den 29. november i Bremen Teater.

Showet starter kl. 19 (dørene åbner kl. 18).

Værtsparret er Julie og Jesper fra tv-serien 29-30-31.

Støttet af Det Obelske Familiefond og Det Danske Filminstitut.

Læs om priserne

Køb billet.

© Filmmagasinet Ekko