Ekko Shortlist Awards 2020
01. dec. 2020 | 19:15

De bedste billeder fra Ekko Shortlist Awards

Foto | Janus Engel Rasmussen
Det var en aften fuld af stærke øjeblikke og skarpe pletskud, da Ekko Shortlist Awards fik fornemt besøg og fandt dygtige vindere i Bremen Teater.

Der var våde øjne, brandtaler, stolte smil og filmbranchens allerstørste navne på scenen, da Ekko Shortlist Awards løb af stablen.

Af Thea Torp og Marcus Uhre

For syvende gang dystede Danmarks dygtigste talenter om priserne ved Ekko Shortlist Awards, som blev afholdt den 21. november i Bremen Teater.

Pressen stod klar på den stjernespækkede røde løber, mens sangeren Soleima varmede salen op. Senere trådte et væld af presenters på scenen, deriblandt kulturminister Joy Mogensen, Jørgen Leth og Thomas Vinterberg, som hyldede de mange unge talenter.

Aftenens veloplagte værter, skuespillerne Zaki Youssef og Besir Zeciri, spiddede til stor morskab sig selv og den danske filmbranche.

Ekko Shortlist Awards måtte i år afholdes med mundbind og en lidt anden slags sprit end de forrige år. Men stemningen var stadig helt i top.

Se vores fotograf Janus Engel Rasmussens bedste billeder og få snerten af en magisk aften badet i lilla lys.

 

På en romantisk regnvåd aften slår Bremen Teater i København dørene op for fejringen af danske filmtalenter og de bedste kortfilm, der i det forløbne år er kommet på streamingtjenesten Ekko Shortlist.

 

Mens publikum finder deres pladser, giver musikeren Soleima og hendes musikere den gas – indhyllet i lilla røg.

 

Aftenens første pris for bedste originale musik bliver overrakt af kulturminister Joy Mogensen. ”Filmen åbner sjælens spejl, der er øjet, mens musikken forfører øret med sin hvisken,” siger hun i sin tale.

 

Prisen for bedste lyddesign tilfalder en begejstret Johan Assing Høyer, der står bag de lysende, nostalgiske toner i dokumentarperlen Barnepigerne.

 

Over Skype præsenterer Jørgen Leth sammen med sønnen Asger de nominerede i kategorien for bedste dokumentar. Far og søn udnytter teknologiens benspænd til det yderste!

 

Nikoline Løgstrup bliver fortjent belønnet for sin drømmende klipning af Under bølgerne, over skyerne. Hun roser særligt instruktør Katrine Brocks, der har haft modet til at fortælle en personlig historie om angst og sammenbrud.

 

”Sprit!” bliver der efter aftale råbt fra folk nede i salen, hvorefter værten Zaki Youssef løber op for at spritte mikrofonen af. Humor og hygiejne går hånd i hånd.

 

”Hvis du er en dårlig forfatter, skal du bare blive filminstruktør,” siger en veloplagt Magnus Millang, inden han uddeler prisen for bedste manuskript.

 

Marianne Lentz er idékvinde og manuskriptforfatter bag En flirt. Iført mundbind finder hun vej til scenen for at modtage prisen for det overbevisende manuskript om et seksuelt overgreb på en avisredaktion.

 

Zaki Youssef og Besir Zeciri leverer skarp underholdning i værtsrollen, når de gør grin med filmbranchens berøringsangste forhold til brune filmarbejdere.

 

De fylder billedet ud, men vi glemmer dem ofte: statisterne. I år belønner Ekko Kevin K. Yuven med en særpris, fordi han optræder i (mindst) tre af de nominerede film.

 

Dansk films morsomme makkerpar Wikke og Rasmussen indtager scenen for samstemmigt at overrække prisen for bedste animationsfilm til Hvor træerne blokerer for lyset.

 

I et ualmindelig stærkt felt modtager Sofie Torp prisen for bedste kvindelige skuespiller og råber højt ud i salen: ”Jeg håber, der kommer meget mere Dronning Ingrid!” Kortfilmen er nemlig på vej til at blive en tv-serie.

 

”Hvad er det, som skaber et minde?” starter Thomas W. Gabrielsson sin takketale. Han vinder prisen for bedste mandlige skuespiller i Forestillingen om Juliane, der begynder med samme mindeværdige replik.

 

Gigantiske klapsalver møder Thomas Vinterberg og hans kone Helene Reingaard Neumann, da de træder ind på scenen for at uddele prisen for bedste fiktion: ”Vi er her for at fejre det helt ekstraordinære. I skal bade jer i lyset og suge næring til jer, så I kan bære det med jer som stolte filmskabere ud i jeres videre færd.”

 

En ekstatisk Andrias Høgenni tager imod statuetten for bedste fiktion til Ikki illa meint, der foregår på færøsk. ”Det er enormt dejligt at høre dig udtale titlen,” siger Høgenni til Thomas Vinterberg og tilføjer, at han var nitten år, før han så en spillefilm med sit eget modersmål.

 

Sidste års populære værter, Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag, roser Zaki Youssef og Besir Zeciri for deres gode arbejde, da de møder op for at uddele Publikum Prisen blandt tyve nominerede film.

 

PublikumPrisen går til højskolefilmen Lidt endnu af Kristine Bidstrup. Instruktøren har sit kunstnerkollektiv kØnt* med på scenen og fortæller, at filmen afspejler de følelser, som hun og vennerne på Filmhøjskolen Møn har haft sammen.

 

To jurymedlemmer – sidste års vinder Marijana Jankovic og Filminstituttets konsulent Silje Riise Næss – går på scenen for at overrække Shortlist Prisen til juryens favorit blandt årets mest populære film på Ekko Shortlist.

 

”Verden har brug for nye stemmer. Det er os, der er brug for, ikke dem, der sidder på dansk film nu. Det er os, der er fremtiden. Bliv ved med at lave film – og fuck de gamle!” råber Zinnini Elkington, da hendes En flirt vinder hovedprisen.

 

Showet kulminerer med konfetti og stormende bifald, da Zinnini Elkington og holdet bag En flirt vinder Shortlist Prisen og modtager en pengepræmie på 25.000 kroner.

 

Oven på et festligt show møder der gæsterne en sidste overraskelse: Zentropa-produceren Peter Aalbæk Jensen står og serverer pølser i massevis ude foran Bremen Teater.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Ekko Shortlist Awards hylder danske talenter og kortfilm.

Syvende udgave blev afholdt 21. november i Bremen Teater med Zaki Youssef og Besir Zeciri som værter.

De nominerede var udvalgt blandt kortfilm på Ekko Shortlist i perioden 11. november 2019 – 2. november 2020.

Vinderne blev fundet i en sammentælling af brugernes stemmer og juryens rangeringer.

Prisuddelingen er støttet af Det Danske Filminstitut.

© Filmmagasinet Ekko