Nyhed
06. aug. 2020 | 14:46

Dansk animationsfilm imponerer i biografen

Foto | Hyæne Film
Drengene i Blokhavn er ikke meget for at gå i skole, men de opdager, at de mister hinanden og læreren Gertruds selskab, hvis skolen bliver lukket.

Den skæve komedie Blokhavn har solgt overraskende mange billetter, mens et af årets store trækplastre i Biografklub Danmark ligger under niveau.

Af Nicki Bruun

Langt størstedelen af Danmarks biografer slog efter mere end to måneders corona-nedlukning dørene op igen den 27. maj.

Det var dog småt med publikum i juni, fordi der ifølge brancheforeningen Danske Biografer ikke var nok film på plakaten, som publikum var interesserede i.

Mens vi venter i spænding på, at Christopher Nolans flere gange udsatte Tenet får premiere i biograferne i august, har danske film under omstændighederne gjort god figur i juli.

Mest imponerende er det, at den skæve animationsfilm Blokhavn af satiregruppen Gigis ifølge statistik fra Det Danske Filminstitut har solgt hele 88.792 billetter.

Komedien fuld af slang handler om en gruppe folkeskoleelever med anden etnisk baggrund. De sætter sig for at redde dagen, når det kommer frem, at deres skole skal lukke.

”Vi har alle sammen troet på projektet fra start, men havde på fornemmelsen, at filmen enten ville skuffe fælt eller gå over al forventning – med særlig tro på sidstnævnte. Heldigvis er det også blevet tilfældet,” skriver Gigis til Filmmagasinet Ekko.

”Vi tror succesen skyldes, at Danmark aldrig har set noget lignende før. Det er en god film, der viser en ufortalt historie om et samfundslag, som ikke er repræsenteret så ofte i film. Hvem ved, hvor meget vi havde solgt uden restriktioner? Uanset hvad er vi meget taknemlige, og vi drømmer om en toer.”

Skuffelse for Scherfig
Til sammenligning kom den ligeledes kritikerroste animationsfilm Drømmebyggerne – der fik premiere 6. februar – inden coronakrisens biograflukning den 12. marts op på 72.211 billetter.

Sidste år, før nogen havde hørt om coronavirus, solgte det velkendte makkerpar Wulff/Morgenthaler 173.882 billetter med Mugge & vejfesten.

De svære betingelser til trods er det nok skuffende for Lone Scherfig, at hendes internationale og stjernespækkede The Kindness of Strangers blot har trukket 13.248 mennesker i biografen herhjemme siden premieren den 18. juni.

Undtagelsen hæmmet af krise
Så er det trods alt gået bedre for Jesper W. Nielsens filmatisering af bestselleren Undtagelsen.

Filmen fortæller en højdramatisk historie om mobning på arbejdspladsen med en rolleliste bestående af Sidse Babett Knudsen, Danica Curcic og Lene Maria Christensen samt Amanda Collin, som pryder forsiden af det aktuelle Ekko #85

Den er da også med i programmet for Biografklub Danmark, der hvert år har omkring 200.000 medlemmer, som kan se udvalgte film til halv pris.

Undtagelsen har siden premieren den 2. juli fået 135.557 danskere til at tage en tur i biografen.

Det tal havde uden tvivl været højere i en verden uden corona. Normalt sælger film langt størstedelen af sine billetter den første måned i biografen. Og film i Biografklub Danmark kommer som hovedregel i hvert fald over 200.000 solgte billetter.

Årets program bød således også på de danske dramaer Ser du månen, Daniel, De forbandede år og Kollision, som henholdsvis trak 474.049, 369.659 og 251.528 danskere i biografen før coronakrisen.

Det næste håb
I næste uge – den 13. august – er der premiere på den sidste film i årets Biografklub Danmark-program: Christina Rosendahls drama Vores mand i Amerika.

Den handler om den danske ambassadør i USA, Henrik Kauffmann, som under Anden Verdenskrig nægter at adlyde ordrer fra den tyske besættelsesmagt og den danske samarbejdsregering.

Ekko var i tirsdags med til at arrangere en velbesøgt forpremiere, hvor instruktøren sammen med hovedrolleindehaveren Ulrich Thomsen efter filmen stillede op til Q&A med chefredaktør Claus Christensen og svarede på publikums spørgsmål.

Den næste sæson af Biografklub Danmark starter den 24. september med premieren på Thomas Vinterbergs imødesete Druk med Mads Mikkelsen i hovedrollen.

Trailer: Blokhavn

Kommentarer

Ekko #85

Amanda Collin er på forsiden af Ekkos aktuelle nummer.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner årsabonnement, kan du vælge mellem to gratis biografbilletter eller fem film på Blockbuster.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko