Nyhed
12. mar. 2021 | 13:52 - Opdateret 13. mar. 2021 | 16:12

Nikolaj Lie Kaas slår Mads Mikkelsen

Foto | Nordisk Film
Nikolaj Lie Kaas får i rollen som statistiker et knytnæveslag i hovedet af Mads Mikkelsens hovedperson i Retfærdighedens ryttere, men i virkeligheden sejrer skuespilleren over vennen og konkurrenten.

Ekko har fundet frem til de mest populære danske skuespillere siden 2000 baseret på tilskuerantal, og top 25-listen byder på adskillige overraskelser.

Af Nicki Bruun

De fleste vil nok erklære sig enige i, at Mads Mikkelsen er kongen af dansk film.

Det seneste halve år har skuespilleren fejret enorme sejre med hovedroller i Druk og Retfærdighedens ryttere, der har indtjent mange penge og indbragt flotte priser.

Men de tørre tal viser en overraskende sandhed: På trods af Mikkelsens store succes bliver han slået af vennen og konkurrenten Nikolaj Lie Kaas!

Som man kan se i Ekkos skema nederst i artiklen, har film med Nikolaj Lie Kaas på rollelisten i perioden 2000-2020 solgt én million flere billetter i danske biografer end Mads Mikkelsens film.

De to spiller over for hinanden i Anders Thomas Jensens biografsucces Retfærdighedens ryttere, hvor Mads Mikkelsens sender en knytnæve i ansigtet på Nikolaj Lie Kaas’ nørdede statistiker.

Man fristes til at sige, at hævnen er sød for skuespilleren, der især har trukket publikum i biografen med sin rolle som Carl Mørck i de fire Afdeling Q-film.

Til gengæld vinder Mads Mikkelsen suverænt i forhold til filmpriser i perioden. Han har vundet 36 priser for 29 film, mens Nikolaj Lie Kaas må nøjes med tretten priser for 36 film.

Arbejdshest på tredjepladsen
Den tredje og sidste podieplads vil nok overraske de fleste.

Nicolas Bro er kendt som en af dansk films rareste mænd, og det skyldes måske ikke mindst, at han sjældent siger nej til et job. Således har arbejdshesten siden 2000 medvirket i hele 51 film, omkring dobbelt så mange som de fleste af konkurrenterne.

Herefter følger mere forventeligt publikum- og anmelderfavoritten Jesper Christensen. Han har i næsten en menneskealder været en af landets førende skuespillere og har i dette årtusind spillet med i blandt andet Per Flys klassetrilogi og De forbandede år.

På femtepladsen befinder sig den første kvindelige skuespiller: Birthe Neumann, der har medvirket i nogle af de populære Far til fire-film og Susanne Biers Hævnen og Elsker dig for evigt.

Lige i hælene på hende ligger Anders W. Berthelsen, hvorefter følger den sidste kvindelige skuespiller blandt de ti første: Bodil Jørgensen!

Hvid som snebudding
Flere vil sikkert savne hæderkronede skuespillere som Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Paprika Steen, Lars Mikkelsen, Pilou Asbæk og Thure Lindhardt på listen.

Deres tilskuerantal berettiger dog ikke til en placering på top 25, hvor man til gengæld finder folkekære skuespillere som Søren Pilmark, Mia Lyhne og Rasmus Bjerg.

Der bliver i disse dage talt om behovet for større diversitet i dansk film. Man må bare konstatere, at de bedst sælgende skuespillere i dette årtusind ikke tæller nogen danskere af anden etnisk herkomst.

Dansk film er så hvid som kærnemælkssuppe, kogt torsk og snebudding.

Men som husholdningslærerinden i filmatiseringen af Lise Nørgaards Kun en pige bemærker, er det en uskik kun at servere hvid mad.

Mange mænd
Det er også slående, at der på listen er en væsentlig overrepræsentation af mandlige skuespillere.

Kun fire kvinder er der blandt de 25 navne, der også tæller Elsebeth Steentoft, særlig kendt for rollen som svigermor i Klovn.

Skævvridningen mellem kønnene skal formentlig ses som resultat af, at dansk film historisk har en overvægt af mænd i markante roller.

Tendensen har taget en kraftig drejning de seneste år, så mon ikke fordelingen vil være anderledes næste gang, vi laver listen?

Kommentarer

Køb Ekko og få en gave

Ekko lavede første gang listen med danske skuespillere i Ekko #86.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko