Reportage
14. aug. 2020 | 15:21

Drivende svedtur med Julie og Jesper

Foto | Kenneth Nguyen
Julie Rudbæk smiler med klaptræet i hånden, mens kollegaen Jesper Zuschlag på vanlig vis ser noget misfornøjet ud, selv om han i Dyrehaven-scenen får mulighed for at nyde et glas champagne.

Der bliver tænkt nye tanker og eksperimenteret i den bagende sol, da Ekko tager med succesparret Julie og Jesper på optagelse af 33 i Dyrehaven.

Af Casper Hindse

Det er en smuk dag, Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag har inviteret Filmmagasinet Ekko i Dyrehaven på. 

Her er makkerparret i gang med optagelserne til 33 – den femte sæson af deres dramady-serie 29, som er Yousee og selskabet Drive Studios’ største succes de senere år.

Dyrehaven er solbeskinnet, græsset står højt. En scene, der ligner gensplejsningen af Manets maleri Frokost i det grønne og en fest, som kan hyle selv den mest brunstige kronhjort ud af den, er i gang for rullende kameraer.

Imidlertid er det umuligt at fortælle særligt meget fra scenen uden at spoile det rørende første afsnit af den nye sæson, som skal foregå i realtime og følge parret over 25 minutter på en sommerdag. Det er solbeskinnet og dekorativt, men ikke ideelt til en reportage.

Så lad os i stedet hoppe til frokostpausen, hvor solen begynder at sende seriøse varmegrader ned over filmholdet. Der mumles i krogene om, hvordan eftermiddagsindspilningerne skal gå, når flere af skuespillerne har haft jakker og trøjer ud over sommertøjet hele formiddagen.

Det kan de naturligvis ikke skifte nu, hvor halvdelen af scenen er optaget.

Bus og salat
”Der er da skåret ned på slikket i år,” siger en af holdets fotografer og stikker til frokostsalaten uden for indspilningsbussen.

Første sæson – som følger vennerne Julie og Jesper i deres venskab og datingliv, lige før de fylder 30 år – har en Christiania-cykel som transportform. Femte sæson foregår i bus og med frokostsalater.

Der er kommet flere penge til, som succesen er vokset, og samtidig er tematikkerne også blevet mere voksne, forklarer Julie Rudbæk.

”Jesper og Julie er blevet forældre til Theo, men er jo ikke sammen. Så 33 handler om det at skulle være voksen over for et lille barn uden selv at føle sig voksen.”

Julie Rudbæk vender sig kort væk for lige at aftale noget om eftermiddagens indspilninger, inden hun fortsætter:

”Men den nye sæson handler også om forbudte følelser og forbudt forelskelse. Vi sluttede den seneste sæson med at vise, hvor Jesper og Julie er, når de bliver 34 år. På den måde har vi givet os selv en ny udfordring, fordi seerne på forhånd kender slutningen. Det er helt bevidst.”

”Nu laver vi altså en sæson, hvor seerne ved, hvor de to er på vej hen, og derfor handler 33 også om forbudte følelser. Om Jespers mandlige kærlighed og Julies valg om trygt parforhold med et barn kontra det spændende liv med flirterier.”

Håndsprit i hovedet
Ligesom i fjerde sæson er her også blevet råd til en indspilningsleder i 33. Han afbryder for at sætte optagelserne i gang igen.

At Rudbæk og Zuschlag ikke længere skal stå for alt på optagedagene, giver dem bedre mulighed for at koncentrere sig om de hovedroller, de selv indtager i serien.

”Det skaber en anden frihed, men der er stadig mange ting, vi skal koordinere og ordne selv. Og sådan kan vi jo også bedst lide det,” siger Julie Rudbæk, da holdet bevæger sig over mod den grønne plet. 

Festen er stillet op på ny, og lysstrålerne har bedt skyerne om at holde sig langt væk.

Rådene om ikke at opholde sig direkte i solen mellem klokken 12 og 15 gælder ikke her, men solcreme er der nu masser af. Og håndsprit.

Ti meter fra optagelserne, i skyggen under et kæmpemæssigt træ, er et bord overdænget med håndhygiejniske rengøringsmidler.

Selv om en enkelt af fotograferne undervejs bruger spritten som opkvikker på panden og kinderne, har de fleste lært, at det er hænderne, man spritter af før og efter, at indspilningslederen har råbt ”tak”.

Rammer tonen
”Det er sjældent, vi får lov til at være sammen med de erfarne skuespillere,” siger Jesper Ole Feit Andersen og nikker til Mette Horn og Ann Hjort, som soler sig, inden optagelserne skal i gang.

Horn spiller i serien Jespers omklamrende mor, mens Hjort er Julies hvad-synes-du-selv-forælder.

”Normalt optager vi ikke så store scener sammen. Det er femte sæson nu, og jeg har kun mødt Mette en enkelt gang,” siger Jesper Ole Feit Andersen, som spiller tøffelhelten Tobias, der altid forsøger at ligne en verdensmand.

”Det er det, jeg så godt kan lide ved Julie og Jesper. De kan ramme tonen, men de tænker også nye tanker,” siger han, men bliver så halet af sted af indspilningslederen.

”Det er da utroligt, som de altid skal kalde på dig, Jesper Ole,” råber Ann Hjort og griner.

Solcreme i øjet
Efter prøven, hvor kameraerne har skullet danse rundt om flokken af skuespillere, finder Jesper Zuschlag ind i skyggen. 

”Vi startede serien med at undersøge den tvivl, der ligger i vores generation, og det er stadig den, der er vores drivkraft. Selv om der er kommet et lille barn ind, skal den næste sæson indeholde lige så meget identitetstvivl som 29. Julie og Jesper er blevet ældre, men de roder med de samme ting,” siger Zuschlag og gnider sig hårdt i øjet.

”Det er det, der er så interessant ved folk i begyndelsen af 30’erne. Det lader til, at de har fået styr på tingene, men alligevel er der en masse tvivl om, hvorvidt de er glade nok. Uanset hvor gammel du er, kan du altid finde trediveårskrisen.”

Jesper Zuschlag bliver ved med at gnide hånden rundt i øjet.

”Jeg har fået solcreme i øjet. Men det er egentlig meget godt, for jeg skal spille rørt i scenen,” siger han.

”Nogle af de andre tror, at jeg har gjort det med vilje. Til det må jeg bare sige: ’Nogle taber sig 40 kilo for en rolle, jeg putter solcreme i øjet!’”

Skarpere manuskript
Også på kamerafronten er femte sæson blevet optimeret. I 33 her eksempelvis flere droneskud end tidligere.

Samtidig udvikler Rudbæk og Zuschlag deres metode.

Hvor de indtil nu har haft et instruktørprincip om at spille en scene tekstnært igen og igen for så at slippe den løs i improvisation til slut, udfordrer de denne gang sig selv og skuespillerne.

Scenen i det grønne lader egentlig til at blive sluppet fri, men kigger man skuespillerne over skulderen, er manuskriptet faktisk bare blevet mere præcist og udførligt.

Kameraerne søger helt ind i ansigterne, men jo flere gange scenen gentages, jo mindre lader skuespillerne til at lægge mærke til det.

”Det føles jo næsten som live-teater,” udbryder Julie Rudbæk.

Garvet solbadning
Solen skinner mere og mere. Det betyder, at de jakker og trøjer, der var på ved formiddagsoptagelserne, nu afstedkommer drivende svedture.

Jesper Ole Feit Andersen og Amalie Lindegård – der spiller Tobias’ nævenyttige kæreste Laura – slås nærmest om skyggen i pauserne, mens store paraplyer bliver slået ud over flere af de andre på det store skuespilhold.

Men der er to, som ikke sveder.

Det er tydeligt, at Mette Horn og Ann Hjort har haft regnet vejret ud. Mens de yngre skuespillere damper, sidder de mere garvede af slagsen og nyder solen i det høje græs i Dyrehaven, når der ikke indspilles.

”Åh, der kan du se, hvad mange års erfaring betyder,” smiler Jesper Ole Feit Andersen, og skyggeholdet griner nikkende med.

Trailer: 32

Kommentarer

Julie Rudbæk

Født 1987 i Farum.

Uddannet på Det Danske Filmskuespillerakademi i 2009.

En del af DR’s talenthold.

Serieskaber af succesen 29.

Roller i Kriger, Selvhenter og Sommerdahl.

Vært for Ekko Shortlist Awards 2019.

Jesper Zuschlag

Født 1987 i Vordingborg.

Uddannet på Det Danske Filmskuespillerakademi i 2009.

Serieskaber af dramady-serien 29-30-31-32.

Roller i Sandheden om mænd, Selvhenter og De forbandede år.

Coach for børneskuespillere.

Vært for Ekko Shortlist Awards 2019.

© Filmmagasinet Ekko