Nyhed
16. mar. 2023 | 14:17

Et godt år for kvindelige instruktører

Foto | Mia Mai Dengsø Graabæk

Der er brede smil på nonnerne i den kritikerroste debut Den store stilhed, som er en af årets foreløbigt bedst anmeldte danske film.

Film med kvinder i instruktørstolen er kommet stærkt fra start i 2023, hvor næsten lige mange danske film af mandlige og kvindelige instruktører rammer biografen.

Af Nicki Bruun

Blot tre ud af nitten spillefilm, der i 2022 modtog produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, havde en kvindelig instruktør tilknyttet.

Det skrev mediet Kulturmonitor i fredags – en historie, der blev citeret af Mediawatch.

Formanden for Danske Filminstruktører, Rasmus Kloster Bro, kalder kønsfordelingen for ”opsigtsvækkende og alvorlig”, mens Filminstituttets direktør Claus Ladegaard maner til besindelse.

Han fortæller Kulturmonitor, at antallet af kvindelige instruktører på spillefilm overordnet set stiger. Ifølge Ladegaard er der ikke et strukturelt problem, men derimod en generel tendens, der går i den rigtige retning.

Direktøren siger desuden, at det er svært at slå ned på enkelt år og drage konklusioner, fordi der laves så relativt få danske film, at periodevise udsving kan se store ud.

Ser man alligevel på de bredere linjer, tegner 2023 til at blive et godt år for kvindelige instruktører.

Ekko har udarbejdet en statistik over de danske film, der får premiere i år. Der er 27 spillefilm med seksten mandlige instruktører og tolv kvindelige, idet Englemageren er instrueret af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen sammen.

Regnestykket resulterer i en procentuel kønsfordeling, der hedder 57/43 i mændenes favør – altså meget tæt på en ligelig fordeling.

Se skemaet nederst i artiklen!

Stjerneregn og stort publikum
Det har i en årrække været et erklæret mål for Det Danske Filminstitut at opnå en bedre balance mellem kønnene i dansk film både foran og bag kameraet.

Og det har været en succes, som vi kunne skrive i 2021.

Her viste en gennemgang af Filminstituttets støtteordninger, at der mange steder var så godt som ligelig fordeling, når man så på instruktørerne.

I 2023 har ni danske film i skrivende stund haft premiere i danske biografer. Fem af dem er instrueret af kvinder, og det er nogle af dem, der har fået de største anmelderroser og haft det flotteste billetsalg.

Hella Joofs filmatisering af Stine Pilgaards bestseller Meter i sekundet fik fem stjerner af Ekkos anmelder og har foreløbigt solgt 312.791 billetter.

Vores anmeldere gav også fem store stjerner til Malou Reymanns Ustyrlig og Katrine Brocks’ Den store stilhed, der er årets foreløbigt mest roste danske film.

Begge er mindre kommercielle film end Meter i sekundet, der er støttet af Filminstituttets såkaldte markedsordning for særligt publikumsvenlige film. Alligevel har de gjort det godt ved billetlugerne.

Reymanns drama inspireret af virkelige begivenheder på fortidens kvindehjem på Sprogø fik premiere i torsdags og har fået en stærk start med 37.800 solgte billetter i den første uge. Imens har Brocks’ debutfilm om nonners liv på et kloster siden premieren i januar solgt 13.251 billetter.

Det lyder måske ikke overvældende, men er faktisk ganske imponerende for en kunstnerisk eksperimenterende film med støtte fra Filminstituttets talentordning New Danish Screen.

Meget godt i vente
I de kommende måneder er der premiere på nogle meget spændende danske film med kvinder i instruktørstolen.

Vi har i det aktuelle Ekko #93 positive anmeldelser af både Viften, Den, der lever stille, Superposition og Stille liv, som alle kommer i biografen i den nærmeste fremtid.

Frederikke Aspöck fortæller i Viften en historie om den danske kolonifortid. Filmen er skrevet af manuskriptforfatter og hovedrolleindehaver Anna Neye, der i Ekko #93 tager et opgør med den danske hyggeracisme og vores egen selvforståelse.

Også kvinderne bag Den, der lever stille – instruktør Puk Grasten, skuespiller Frederikke Dahl Hansen og bogforlæggets forfatter Leonora Christina Skov – medvirker i det nye magasin. Her fortæller de, at det har været en vild rejse at overføre den biografiske bog til det store lærred.

Kommentarer

Ekko #93

Dar Salim er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Her taler vi med nogle af kvinderne bag kommende danske film, som også anmeldes.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko