Nyhed
23. juli 2013 | 15:59

Niels Arden Oplev instruerer ny dansk spillefilm

Foto | Bjørn Bertheussen
Niels Arden Oplev fortsætter samarbejdet med Anders W. Berthelsen, som spiller den rebelske skolelærer i Drømmen, og nu får ansvaret for to drenges opvækst i Sdr. Omme i 70’erne.

Niels Arden Oplev sætter sit amerikanske eventyr på pause og filmer i øjeblikket sin næste film på Fyn.

Af Samina Jakobsen

Niels Arden Oplev har gang i mange projekter for tiden. Forårets fiasko, actionfilmen Dead Man Down, der endte med at indtjene blot ti ud af budgettets tredive millioner dollars hjem, er blevet afløst af sommersucces på tv-fronten.

Stephen King-serien Under the Dome, der har Niels Arden Oplev som konceptuerende instruktør, tiltrak på premiere-aftenen 26. juni tretten millioner seere og er et stort hit for tv-kanalen CBS.

Alt imens står den 52-årige Niels Arden Oplev på en solbeskinnet mark på Fyn. Han er i gang med optagelserne til sin næste danske spillefilm, Kapgang, som er en filmatisering af skuespiller- og teaterdirektør Morten Kirkskovs debutroman.

Filmen, som er en slags efterfølger til den populære Drømmen fra 2006, har længe været undervejs. Instruktøren fortæller i Ekko #58, hvorledes han mødtes med Morten Kirkskov for at skrive en fortsættelse af Drømmen, men mødet førte i stedet til Kirkskovs personlige debutroman om erindringer fra sin barndom.

Kirkskovs personlige historie
”Vi mødtes, og jeg sagde: ’Jeg har en ide om en dreng, der er i puberteten, og så mister han sin mor. Og så handler det om, hvordan drengen og faren overlever i den lille by.’ Morten blev helt bleg og sagde: ’Det er jo min historie,’” fortæller Oplev til Ekkos udsendte i forbindelse med optagelserne til Dead Man Down.

Nils Arden Oplev har også udtalt, at han fik Kirkskov til at skrive romanen først, da han syntes, at Kirkskovs fortolkning af sin fortid skulle stå for sig selv.

”Efter Mortens intense beretning om sin barndom og tidlige ungdom talte vi om, at denne historie først burde have et liv som bog. Argumentet fra min side var, at fortællingen skulle stå rent fra Mortens hukommelse og følelser,” siger Niels Arden Oplev i en pressemeddelelse fra Nordisk Film i dag.

Jysk trekantsdrama
I 2011 udkom Kirkskovs roman, som fik flotte anmeldelser, og nu kan Nils Arden Oplev endelig få lov at filme historien om den fjortenårige Martin, der mister sin mor i 70’ernes brydningstid. Samtidig oplever teenageren sin første forelskelse, som er delt mellem pigen Kristine og sin bedste ven, Kim.

Trekantsdramaet udspiller sig i den lille jyske provinsby Sdr. Omme og er et karakterbåret tids- og stemningsbillede. Manuskriptet er skrevet af Bo Hr. Hansen efter Kirkskovs bogforlæg, og på rollelisten finder man, ud over den unge hovedrolleindehaver Villads Bøye, erfarne navne som Anders W. Berthelsen, Sidse Babett Knudsen, Pilou Asbæk og Anne Louise Hassing.

Kapgang har et budget på 22,5 millioner kr., distribueres af Nordisk Film Distribution og forventes at få biografpremiere i foråret 2014.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko