Nyhed
11. jan. 2023 | 10:53

Udskældt prisfest i stærkt comeback

Foto | Merie Weismiller Wallace
Steven Spielbergs The Fabelmans er en semibiografisk fortælling om en filmglad dreng. Den blev en af de store vindere ved Golden Globe-uddelingen.

Steven Spielberg og Cate Blanchett var blandt de glade vindere, da Golden Globe-uddelingen efter voldsom kritik vendte tilbage med pomp og pragt.

Af Nicki Bruun

Golden Globe-uddelingen var sidste år ramt af hård kritik på grund af kritikerforeningen bag den ellers celebre prisfest.

Hollywood Foreign Press Association (HFPA) – en gruppe af udenlandske filmjournalister i Los Angeles – blev anklaget for at være en lukket gruppe, der ikke var mangfoldig nok.

Men i nat dansk tid blev prisuddelingen afholdt på ny, og det lignede et stærkt comeback for Golden Globe og HFPA. To af filmene, der også nævnes som Oscar-favoritter, sejrede i flere kategorier.

Steven Spielberg blev aftenens store vinder. Hans semibiografiske The Fabelmans vandt hovedprisen for bedste film i dramakategorien, mens Spielberg snuppede prisen for bedste instruktør.

The Banshees of Inisherin blev kåret som bedste film I komediekategorien. Filmens instruktør og manuskriptforfatter Martin McDonagh, der er kendt for blandt andet Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, tog prisen for bedste manuskript.

Begge film får topkarakteren seks stjerner i det aktuelle Ekko #92. The Fabelmans får premiere i danske biografer den 23.marts, mens The Banshees of Inisherin kan opleves allerede 26. januar.

Se alle vinderne her!

Flotte skuespilpræstationer
Fordi der både deles priser ud i en drama- og komediekategori, bliver mange skuespillere hyldet ved Golden Globe-uddelingen. Det er måske ikke mindst derfor, prisfesten tidligere var så populær i Hollywood.

I år tæller vinderne Cate Blanchett for sin rolle som komponist i den kritikerroste Tár, der ligeledes anmeldes særdeles positivt i det aktuelle Ekko og snart får dansk biografpremiere.

Blanchett vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolleindehaver i et drama, mens Michelle Yeoh sejrede i komediekategorien for sin rolle i den overrumplende Everything Everywhere All at Once.

På herresiden vandt unge Austin Butler for sin dramapræstation som kongen af rock i Elvis. Colin Farrell blev belønnet med komedieprisen for sin rolle som simpel mand i Banshees of Inisherin.

Der bliver også delt priser ud til tv-serier ved Golden Globe-uddelingen, som på den måde mikser filmverdenens Oscar-show og tv-branchens Emmy-uddeling.

Her vandt Game of Thrones-spinoffet House of the Dragon prisen for bedste drama, mens Abbott Elementary blev kåret til bedste komedieserie. Anden sæson af The White Lotus vandt prisen for bedste miniserie.

Kontroversielle jokes
Golden Globe-showet skaber netop nu et hav af overskrifter i både danske og internationale medier.

De skriver blandt andet, at værten, komikeren Jerrod Carmichael, under showet sagde: ”Jeg er her, fordi jeg er sort.”

Han henviste morsomt til kritikken af HFPA, som blev skoset for indtil for nylig ikke at have nogle sorte medlemmer. Carmichael kom også med et skarpt stik til Tom Cruise, der i kølvandet på kritikken af HFPA afleverede sine tre Golden Globe-priser tilbage.

I en sketch gjorde komikeren grin med, at Cruise var forarget over HFPA, mens han er medlem af Scientology. Konen til kirkens leder, David Miscavige, forsvandt under mystiske omstændigheder i 2013, og det mistænkes, at Scientology havde noget med hendes forsvinden at gøre.

Eddie Murphy mødte op for at modtage en ærespris. Også han kom med en kontroversiel udtalelse, da han i sin takketale om vejen til det gode liv henviste til Will Smiths lussing på Chris Rock under Oscar-showet.

”Betal din skat, pas dig selv og hold Will Smiths kones navn ude af din fucking mund.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko