Serieanmeldelse
25. dec. 2020 | 23:01

33

Foto | Benjamin Kirk
Venneparret Jesper (Jesper Zuschlag) og Julie (Julie Rudbæk) har fået et barn sammen, men har svært ved at finde ud af, hvordan de skal forene familielivet og venskabet.

Børneopdragelse lægger en naturlig dæmper på Julie og Jespers lyst til at feste, men den går også ud over seriens humor.

Af Kjartan Hansen

”Hvad griner du ad? Du ligner en idiot!”

Julie ser gnavent på sin bedste ven Jesper. Da hun prøver at stige af cyklen, kommer hun uelegant til at sætte foden fast i børnesædet. Han griner, men hun mener heller ikke, han ser for smart ud med sin cykelhjelm.

Umiddelbart en overflødig sekvens, som den rammer alligevel den situationskomik og de bagateller, som fylder hverdagen for venneparret.

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlags serie startede i 2018 med 29 – samme alder som de to hovedpersoner og skuespillere, der tydeligvis henter inspiration i deres eget liv.

I hver sæson er makkerparret blevet ét år ældre. Det herhjemme unikke koncept kan lede tankerne hen på Before-filmene, hvor Richard Linklater følger tidens virkelige gang for sine to skuespillere med ni års mellemrum.

Julie & Jesper har brugt idéen til at skabe et portræt af SoMe-generationen og tage en række af tidens trends og tendenser op til munter behandling. En serie om tiden og til tiden, ofte med vid og bid.

Nu er vi nået til 33 og femte sæson.

Julie og Jesper har forlænget ungdomslivet med fest og farver længere end deres jævnaldrende. Men omsider er de blevet sådan nogle, der beder dj’en skrue ned for musikken, når de spiser ude på en restaurant.

I den forrige sæson 32 blev de to forældre til lille Theo, som er hovedårsagen til, at de ikke længere orker at bruge weekenden på at gå i byen.

Forældrerollen er dog også det, der forhindrer dem i at dele tilværelsen med hinanden. Hvor de tidligere fortalte hinanden alt, bliver de engang så tætte venner nu opdateret om hinandens gøren og laden gennem sladder.

Hovedpersonernes kemi har før været seriens drivkraft, og selv om den ændrede dynamik udgør sæsonens centrale konflikt, sker det desværre på bekostning af humoren.

Julie har endelig fundet et arbejde, hun er glad for. Men det viser sig hurtigt, at det kommer til at overskygge børneopdragelse, venskaber og hendes nylige forlovelse med kæresten Mads.

Hvor han er ivrig efter at planlægge deres store dag, er hun mere optaget af arbejde.

Man kan derfor se en vis symbolik i parrets nærmest umøblerede lejlighed, hvor det giver genlyd, når de går på gulvet. Den er kold, neutral og hurtig at tømme, hvis de skulle finde på at gå fra hinanden.

Intet tyder på, at Julie er klar til at investere i lejligheden eller i forholdet.

Jesper er derimod lige så optaget af parforhold som altid. Men det er ikke nemt, når alle hans Tinder-dates kun søger bollevenner.

I løbet af sæsonens otte afsnit gentager Jesper flere gange, hvor inderligt han ønsker sig at realisere sine drømme om villa, vovse og Volvo sammen med den rigtige kvinde.

Ikke desto mindre starter 33 med hans 34-års fødselsdag, hvor han kysser en mand, og i løbet af sæsonen får vi indblik i den heteroseksuelle Jespers homoseksuelle parforhold.

Det er noget af et spring efter fire sæsoner, hvor vi har fulgt hans indre følelsesliv tæt, men aldrig set tegn på, at han var til mænd. Det giver det uheldige indtryk, at hans desperation over stadig at være single i sin alder har fået ham til at vælge den første den bedste.

”Vi har Vermouth og tonic,” siger en lidt vranten tjener, når Julie bestiller gin og tonic. En banal konflikt, der med hendes ansigtsmimik vokser sig til en kostelig dynamik mellem hende og tjeneren, der forsætter med at se mopset på Julie.

Drikken viser sig at smage forfærdeligt, så hun bestiller i stedet shots til Jesper og hende, da de endelig har anledning til at mødes på en bar.

Vi ser en montage, hvor de drikker sig fulde, giver Jesper en midterskilning, skråler på dj'en, at han skal spille Rihanna og til sidst går på toilettet for at kaste op.

Umiddelbart ligner det en vild bytur, der kan fortsætte til den lyse morgen. Men en kvinde afbryder festen, da hun kommer over for at fortælle, at hun har reserveret bordet klokken 21!

Det er her, hvor de to hovedpersoner bare nyder hinandens selskab, at serien er sjovest. Og forsøget på at kompensere med humor i overbærende bedstemødre og akavede forældremøder, lykkes ikke til fulde.

Også seriens sjoveste karakter, snarrådige Laura (Amalie Lindegård), er der mindre plads til. Veninden, som hidtil har balanceret familie med ungdomsliv, har fået tvillinger. Så nu er der ikke tid til sjov og spas.

Det samme kan desværre siges om 33.

Trailer: 33

Kommentarer

Titel:
33

Sæson:
5

Land:
Danmark

År:
2021

Serieskaber:
Julie Rudbæk, Jesper Zuschlag

Medvirkende:
Julie Rudbæk, Jesper Zuschlag, Amalie Lindegård, Jesper Ole Feit Andersen, Zaki Nobel Mehabil

Spilletid:
Otte afsnit af cirka tyve minutter

Anmeldelse:
Otte afsnit

Premiere:
1. januar på Xee

© Filmmagasinet Ekko