Cannes 2018
23. maj 2018 | 10:58

Cannes-darling kommer til Danmark

Foto | Kris Dewitte
Femtenårige Lara (Victor Polster) er ikke helt som de andre piger på balletholdet. Hun er nemlig født i en drengekrop og må derfor kæmpe hårdere end andre med den yndefulde dans.

Den belgiske transgenderfilm Girl er blevet indkøbt af den danske distributør Filmbazar, som også har sikret sig Guldpalmevinderen Shoplifters.

Af Claus Christensen

Cannes-festivalen sluttede i lørdags, men en af de film, man ikke glemmer lige med det samme, er Lukas Dhonts belgiske transgenderfilm Girl.

Filmen handler om femtenårige Lara, der føler sig som en pige fanget i en drengekrop. Hun vil være ballerina og er startet på en behandling, som skal give hende en kvindekrop, men for en teenager føles ventetiden ulidelig.

Ekko faldt pladask for filmen og, ikke mindst, Victor Polster i hovedrollen.

Nu er der rigtigt gode nyheder til de danske filmelskere: Girl får dansk biografpremiere takket være distributøren Filmbazar.

”Vi havde hørt godt om Girl på forhånd, og vi blev ikke skuffede. Det er bare en fantastisk stærk film, der fortæller en historie med temaer, som bør tale til mange mennesker. Skuespillerpræstationen er helt exceptionel,” siger Trine Hauerslev fra Filmbazar.

Der var flere, som gerne ville købe Girl, men det blev altså Filmbazar, der trak det længste strå.

”Vi var godt forberedt før festivalen. Vi havde lavet research på nettet og fulgt med i blade og magasiner, så vi var opmærksom på filmen. Men det var først, da vi kom hjem fra Cannes, at aftalen blev endeligt indgået,” fortæller Trine Hauerslev.

Direktøren vil ikke afsløre, hvor meget filmen har kostet.

”På et tidspunkt var prisen for højt oppe. Så ventede vi lidt og kom tilbage og fortalte, hvor meget vi ville betale. Vi købte Girl, før den var belønnet med priserne på festivalen, og det kan også have haft betydning for, hvad det kom til at koste.”

Lettet efter gallapremiere
Filmbazar blev etableret i 2013. Blandt de vigtigste film, som selskabet har skaffet til Danmark, er to familiedramaer: belgiske The Broken Circle Breakdown og russiske Loveless, der vandt juryens pris i Cannes i 2017.

Prikken over i’et for Filmbazars Cannes-festival blev sat, da Hirokazu Kore-edas Shoplifters vandt Guldpalmen. Den film havde selskabet allerede sikret sig på Berlin-festivalen i februar, hvor Trine Hauerslev læste manuskriptet.

”Min mand Peter Bendtsen, som på freelancebasis hjælper til, og jeg kan godt lide instruktørens film, og vi syntes, at Shoplifters havde noget helt specielt at byde på. Men vi var meget spændt på at se, hvad det var, vi havde købt. Peter turde ikke gå til gallapremieren i Cannes, så jeg gik alene – og var meget lettet bagefter,” griner Trine Hauerslev og fortæller om de ekstremt lange klapsalver, filmen fik.

Trine Hauerslev tør ikke give et bud på, hvor mange billetter hun forventer, at de to film vil sælge. Men hun er overbevist om, at de vil kunne tiltrække et publikum.

Shoplifters er meget nem at gå til, men Girl har også et potentiale med sin historie om at skifte køn, om familien og om at stræbe efter en karriere. Den handler helt basalt om, hvem vi er,” siger Trine Hauerslev.

Scene: Girl

Kommentarer

Claus Christensen

Filmmagasinet Ekkos chefredaktør dækkede for tolvte år i træk Cannes-festivalen.

Så samtlige film i hovedkonkurrencen og vurderede dem i Ekkos internationale stjernebarometer.

Gik på opdagelse efter perler i festivalens sidekonkurrence Un Certain Regard og parallelkonkurrencerne Director’s Fortnight og Critics’ Week.

Årets festival løb fra 8. til 19. maj 2018.

© Filmmagasinet Ekko