Nyhed
15. jan. 2019 | 14:52

De anklagede mænd vender tilbage

Foto | uoplyst
Ligesom i tv-serien House of Cards, hvor han spillede præsident Frank Underwood, kigger Kevin Spacey publikum dybt i øjnene i den bizarre forsvarsvideo Let Me Be Frank.

Louis C.K. fortæller kontroversielle jokes på scenen igen, og tidligere Pixar-chef John Lasseter har fået nyt job. Hvordan skal det gå, hvis overgrebsanklagede mænd som Harvey Weinstein og Kevin Spacey vil tilbage i branchen?

Af Nicki Bruun

”Jeg vil vædde med, at ingen af jer har haft et år som mig. Har I nogensinde haft et år, der suttede lortefisse 365 dage i træk?”

Sådan sagde komikeren Louis C.K. under en comeback-optræden sidste år, hvor han vendte tilbage på scenen efter at have indrømmet onani foran en lang række kvinder uden deres samtykke.

Siden har han optrådt adskillige gange, og reaktionen har hver gang været forargelse. Både over hans kontroversielle jokes – der blandt andet gør grin med ofre for en skoleskydning – men også over, at han i det hele taget er så hurtigt tilbage på scenen.

Det rejser nogle store spørgsmål. Hvordan skal det gå, når branchens mange overgrebsanklagede mænd vender tilbage?

Det er de nemlig begyndt at gøre, mens #MeToo-bevægelsens største antagonister – Harvey Weinstein og Kevin Spacey – kan forvente domme i verserende retssager i løbet af 2019.

Et bedre menneske
Beskyldningerne mod den tidligere Pixar-chef John Lasseter var langt fra lige så eksplicitte som dem mod Louis C.K.

Lasseter skal angiveligt have været lidt for glad for at kramme de kvindelige ansatte, men det har ikke desto mindre vakt debat, at han har fået nyt job som leder hos selskabet Skydance Animation.

Den kreative mand, der har været involveret i nogle af nyere tids største animationshits, måtte i går stå skoleret i halvanden time foran sine nye ansatte, skriver Variety.

Her spurgte flere yngre, kvindelige ansatte ind til, hvad John Lasseter har lært af anklagerne omkring godt arbejdsmiljø.

Der var ved mødet også snak om, hvorvidt Skydance Animation ville få svært ved at tiltrække samarbejdspartnere med Lasseter ved roret. Animationsselskabets ejer David Ellison opfordrede dog sine ansatte til at give deres nye leder en chance for at vise, at han er blevet et bedre menneske.

Domme på vej
Harvey Weinstein og Kevin Spacey er modsat Louis C.K. og John Lasseter begge involveret i retssager, hvor der formentlig vil falde dom i løbet af året.

Weinsteins retssag i New York, hvor han er tiltalt for voldtægt på en ikke-navngivet kvinde, står for alvor til at starte den 6. maj.

Der er snak i krogene om, at Harvey Weinstein arbejder på at komme tilbage i branchen. Men det er svært at forestille sig, hvem der skulle samarbejde med ham om nye projekter – særligt inden der er faldet dom i hans sag.

Imens begyndte en af Kevin Spaceys sager i sidste uge. Han er tiltalt for at have begramset en ung mand, og Spacey bragte sig inden retssagens begyndelse i offentlighedens søgelys med en noget bizar video (se nederst). Her spiller han på sin rolle i House of Cards, som han blev fyret fra.

Efter fyringen har dramaet Billionaire Boys Club, hvor Spacey er på rollelisten, haft premiere. Billetsalget har været dårligt, hvilket må hænge sammen med anklagerne mod skuespilleren. Spacey har desuden rollen som den amerikanske forfatter Gore Vidal i filmen Gore, som skulle være færdigindspillet. Men der er endnu ikke nogen premieredato, sandsynligvis på grund af anklagerne mod Spacey.

Tambor og Freeman
Ifølge mediet Vox er 263 magtfulde mænd offentligt blevet anklaget for forskellige former for overgreb, siden tv-værten Bill O’Reilly blev tvunget til opsigelse fra Fox News i april 2017, efter flere kvinder beskyldte ham for sexchikane på kontoret.

158 af dem er eller var tilknyttet medie- og underholdningsbranchen, og langt størstedelen af dem kom til, efter #MeToo-bølgen vandt frem i oktober 2017, hvor voldtægtsanklager blev fremsat mod Harvey Weinstein.

Vi samlede på det tidspunkt en liste, men meget er selvfølgelig sket siden da.

Listen tæller folk som skuespilleren Jeffrey Tambor, der blev fyret for sin prisvindende præstation som transkønnet i Transparent, efter at ægte transkønnede medvirkende i serien anklagede ham for sexchikane.

Det har dog ikke forhindret ham i at få roller andre steder. Det gælder også for eksempelvis Morgan Freeman, der blev beskyldt for sexchikane af otte kvinder, men har fortsat sin store aktivitet i film.

Kritik eller tilgivelse?
Knap så godt er det gået for den succesfulde instruktør bag Rush Hour: Brett Ratner. Han har ikke været aktuel med noget, siden skuespillere som Olivia Munn og Natasha Henstridge beskyldte ham for seksuelle overgreb og chikane.

Der er altså forskel på, hvordan magtmændenes karrierer er blevet påvirket – ligesom der er forskel på deres ofre.

Bill Cosby blev dømt for overgreb, hvor han kom stoffer i kvinder og forgreb sig på dem. Men det er et fåtal af de anklagede mænd, der faktisk står til juridiske domme for deres angivelige overgreb.

Spørgsmålet er så, hvordan de kommer til at træde ind på arbejdsmarkedet igen – med kritik, tilgivelse eller noget tredje?

Kevin Spacey: Let Me Be Frank

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko